Din nou "nu ne vindem ţara": Discuţii despre plafonarea terenurilor în proprietate. Adrian Oros: "500 ha la persoane fizice, 1.000 ha la juridice"

Ministrul Agriculturii Adrian Oros a declarat la B1 TV că au existat discuții privind plafonarea suprafețelor agricole pe care românii și străinii le pot deține în proprietate. Curat concurenţial.

Ministrul Oros spune că aceste limitări au fost enunțate la nivel parlamentar cu praguri de 500 de hectare pentru persoanele fizice și 1.000 de hectare pentru persoanele juridice.

”Singura modalitate (…) realistă, pragmatică și cu un efect imediat ar fi să limităm suprafețele pe care o persoană fizică și juridică le poate deține. Altfel nu o să putem opri acest…”, a spus la B1 TV ministrul Oros despre fenomenul acaparării terenurilor agricole.

Șeful de la MADR nu a explicat clar că limitările nu vor putea fi aplicate doar pentru străini sau fonduri de investiții, ci vor viza toți agricultorii, inclusiv pe cei români.

”Plafonarea terenurilor era, în opinia mea, nu înseamnă neapărat că am dreptate, că singura modalitate de a stăvili doar prin plafonarea suprafețelor (…) Aici putem să cerem institutelor de studii să facă niște studii pe ceea ce înseamnă o fermă comercială, o fermă medie în România. Au fost diverse discuții în acele ședințe, diverse opinii: 500 de hectare la persoane fizice și 1.000 de hectare la persoane juridice. A fost una dintre variante. Nu s-a acceptat acest lucru și a trecut legea fără această plafonare”, a mai spus Adrian Oros.

Noi credeam că cererea şi oferta sunt singurele mecanisme de reglare a pieţei, inclusiv la deţinerea de proprietate. Mai nou reglementează piaţa frica de "străini". Dar atunci nu pricepem cum de şi românii sunt asimilaţi străinilor? Noi, "aici pe veci stăpâni" de ce intrăm în limitarea de deţinere de proprietate?

Adauga comentariu