Din oras

Din lipsa de informare, incinerarea animalelor de companie este neglijată de clujeni. La ce soluții recurg aceștia?

Situația animalelor de companie reprezintă, în continuare, o problemă pentru un municipiu cu o alură europeană, precum este Cluj-Napoca. Fie că este vorba despre animalele fără stăpân, fie că acestea se bucură de atenția și îngrijirea unui iubitor de animale, problema specifică se referă la modul în care ne despărțim de animalele de companie. Ce soluție putem alege în cazul morții unui animal de companie? Din păcate, la nivelul județului Cluj nu există nici un cimitir pentru animalele de companie. Singurul cimitir de acest fel, cât de sinistru nu ar suna, se găsește în județul Ilfov, comuna Căţelu, pe strada Apusului, cu un nume sugestiv – ”Raiul Animalelor”.

Doar că în acest paradis nu au acces și animalele de companie din județul Cluj. Soluțiile de care dispun clujenii iubitori de animale sunt puține: un incinerator specializat în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterniară (USAMV) din Cluj-Napoca. Și cam atât. 

Cât de legal este să îți îngropi animalul de companie, acesta reprezintă un alt subiect prea puțin cunoscut de către posesorii de animale.

Iar necunoașterea opțiunilor poate fi urmărită la o simplă căutare pe grupurile dedicate animalelor de companie de pe rețelele de socializare. 

Legislația cu privire la animalele de companie este stufoasă și destul de precisă în cazul animalelor fără stăpân.

Însă, posesorii de animale se confruntă adeseori cu situații delicate: aceștia nu știu cum trebuie să procedeze în cazul morții animalului de companie. Nici legea nu îi ajută prea mult în acest sens. În cazul animalelor cu stăpân, legislația este ușor incertă, iar modul în care trebuie să decurgă despărțirea de propriul animal de companie nu este specificată în mod clar.

Conform Articolului 9 din Legea nr. 258/2013 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, incinerarea este singura soluție acceptată.

Art. 9. – 

”Cadavrele câinilor eutanasiați sau cele colectate de pe străzi vor fi incinerate, cu respectarea normelor sanitarveterinare în vigoare, interzicându-se folosirea lor pentru obținerea de piei, grăsimi, carne, făină proteică și de alte produse.”

Nerespectarea aceste prevederi constituie infracțiune și se pedepsește conform legislației în vigoare.

Grupurile de Facebook abundă de întrebări și răspunsuri în acest sens: ce ne facem când identificăm un animal mort? Când acest animal de companie are un stăpân, ce proceduri trebuie urmate?

sau 

”Câte persoane ar fi încântate de ideea de a exista un cimitir privat pentru animăluțe? Și care credeți că ar fi prețul pentru un loc evident amenajat corespunzător ca un cimitir adevărat plus tot ce e nevoie?”

”Bună, ce soluții sunt în cazul în care îți moare câinele. Ce poți să faci? Știe cineva?”

”Știe cineva de existența unui cimitir de animale la Cluj?” întreabă cineva.

Iar răspunsurile sunt diverse: de la sugestii de a îngropa animalul de companie lângă casă, până la soluția de a-l îngropa in pădure…

”Toate instituțiile, atât publice, cât și private, precum Centrul de Ecarisaj Cluj-Napoca, adăposturile private ale asociațiilor de animale care au în grijă un număr mare de câini, cabinetele veterinare unde ajung animale de pe stradă, toate sunt obligate să incinereze animalele respective”, a afirmat Ramona Axinte, președintele Asociației ICARE Cluj.

Despre Centrul de Ecarisaj din Cluj-Napoca, puteți afla mai multe detalii accesând titlul de mai jos:

CITEȘTE ȘILa Ecarisaj în Cluj costă mai mult să eutanasiezi un câine decât să îl hrănești

”Legislația privind îngrijirea animalelor și siguranței acestora este destul de strict aplicată în cazul cabinetelor veterinare. Asociațiile cu adăpost sunt obligate să aibă contract cu firme de preluare a corpurilor, specializate în incinerare. 

În cazul animalelor care au un stăpân situația este ușor diferită: legea este foarte clară în privința instituțiilor juridice, foarte clară în privința crescătorilor de animale de fermă, însă este mai obscură în ceea ce privește animalele de companie.

Foarte mulți oameni, în momentul în care le moare un animal de companie, aleg să îl îngroape într-un loc care înseamnă ceva pentru ei. Oamenii refuză să conceapă faptul că un corp de animal devine praf și pulbere. Aceștia vor să păstreze o amintire curată și frumoasă pentru animalul lor de comapnie. Astfel, mulți dintre ei aleg să creeze și prin moartea animalelor o semnificație aparte. 

Din păcate, la nivelul județului Cluj, nu avem un cimitir pentru animale.

În România există un singur cimitir de animale, pe raza județului Ilfov, numit ”Raiul Animalelor”, care este și cimitir și crematoriu. Însă este singurul care oferă servicii de acest gen. 

În Cluj este doar Centrul de Incinerare de la USAMV, în rest fiecare alege cum vrea să procedeze în asemenea cazuri. Deși, în anumite situații ar trebui să existe reguli concrete. 

Anumite animale, inclusiv cele de companie, pot să moară din cauza unor boli contagioase, care au la bază viruși foarte rezistenți, iar prin îngroparea cadavrului virusul rămâne activ, fiind o potențială sursă de infecție pentru alte animale sănătoase. 

Este poate vorba și de o lipsă de informare și de comunicare  – întrucât aceste persoane nu află uneori nici de la medicul veterinar faptul că ar fi indicat să incinereze animalele în loc să le îngroape undeva. 

Există asemenea situații care se referă la lipsa de comunicare, la necunoașterea opțiunilor. 

La USAMV animalele nu sunt incinerate în mod individual, după cum și-ar dori unii iubitori de animale. Astfel, cenușa pe care o obțin posesorii de animale aparține unui lot de animale care a fost incinerat, iar aceasta reprezintă, în continuare, pentru unii cetățeni, o problemă”, a declarat Ramona Axinte.

 Prin urmare, scăparea legislativă permite iubitorilor de animale să procedeze, în fond, după cum consideră fiecare de cuviință. Iar din cauza faptului că acestea nu sunt incinerate individual, mulți posesori de animale aleg să își îngroape corpurile animalelor decedate, nu să le incinereze.

Una dintre cauze este reprezentată, evident, de lipsa de informare.

Cu atât mai mult cu cât, din punct de vedere legal, incinerarea este singura soluție la care se poate recurge. 

Tot atât de adevărat este și faptul că instrumentele pentru aplicarea unor asemenea prevederi, din păcate, lipsesc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *