Din oras

Din februarie, Clujul bate step

O actrita de la Bucuresti care a luat lectii de dans si in cadrul Broadway Dance Center din New York va incepe in curand un curs de step la Cercul Militar. Nu e step aerobic, ci stepul lui Fred Astaire si Ginger Rogers, al elegantilor din anii ‘40-’50. Clujul se “aliniaza” in acest fel la o tendinta a marilor orase din Europa si SUA in care un dans la moda pe vremea bunicilor este din ce in ce mai popular.

Scoala de dans a Danei Cavaleru se va deschide in 3 februarie, cu un curs pentru incepatori care va dura trei luni.

“Primii pasi de step i-am “furat” direct de la Fred Astaire (de la televizor:), apoi am invatat alti pasi de la actorul Gheorghe Visu, in timpul facultatii si, in trupa lui Dan Puric, am lucrat cu un coregraf american din Chicago, Bobby si cu o coregrafa austriaca din Viena, Dagmar. In 2012 am luat cateva clase de step la Broadway Dance Center NYC. In 2013 am participat la Tap Dance Festival de la Praga, unde am lucrat cu unii dintre cei mai mari dansatori de step contemporani: Jason Samuel Smith, Chloe Arnold, Michelle Dorrance.Am inceput sa predau un Curs de step pentru incepatori in 2009, in Bucuresti, la cererea unor prietene si, de atunci, am continuat sa predau, avand in prezent 4 grupe de cursanti de diferite niveluri”, explica profesoara pe site-ul cursului.

http://www.youtube.com/watch?v=mAB12aeI6nA

Lectiile de dans vor fi gazduite de Cercul Militar si vor avea loc in fiecare luni si miercuri, de la ora 19.30.

“La finalul celor trei luni facem un mic spectacol. Cu acordul participantilor, desigur, insa, din experienta mea, de fiecare data ei se bucura sa le poata arata prietenilor ce au invatat. Eu ii invat pasii principali, apoi ii incurajez sa isi construiasca propriile improvizatii”, a explicat Dana Cavaleru pentru Ziar de Cluj.

“M-am casatorit in octombrie, si, de la inceputul anului, m-am mutat la Cluj, unde lucreaza sotul meu. Eu sunt actrita si, vazand exemplul spectacolelor de teatru, am incredere ca lumea e interesata de dans. Am vrut sa imi iau bilet la un spectacol la Teatrul Maghiar si am aflat ca era sold-out de o luna si asta spune ceva. Clujul e un oras deschis spre arta”, a marturisit artista.

Stepul e un dans foarte complex, spune profesoara.

“Se considera ca dansatorii de step sunt niste instrumentisti, sa dansezi step e ca si cum ai canta la un instrument de percutie. Te ajuta sa te coordonezi, trebuie sa fii atent la miscarile tale, dar si ale celorlalti. Asta ii ajuta pe copii, de pilda, sa isi dezvolte concentrarea si atentia distributiva”, explica aceasta.

Desi e un gen de dans care se practica mai ales in spectacole, profesoara admite ca “daca esti destul de nebun, poti sa iti pui pantofi de step si la discoteca”. Nu este acelasi step cu cel de la salile de aerobic.

“Muzica e alta. Folosim jazzuri, muzica veche, muzica de cabaret, muzica tip Ella Fitzgerald. Se poate bate step pe orice, de la hip-hop la muzica populara”, puncteaza Dana Cavaleru.

Un curs de 8 sedinte consecutive costa 150 de lei.

„Din experienta de la Bucuresti, pot spune ca la cursurile de step vin oameni foarte faini, de multe ori am avut eu ce sa invat de la ei, oameni care au mai dansat, care au vazut filme. Trebuie macar sa fi auzit de step si tot e ceva. Nu e o limita de varsta, am avut si grupa de copii, de la 6 ani in sus, dar si o doamna de 64 de ani care facuse scrima in tinerete si a venit cativa ani la cursul de dans. In SUA si in capitalele europene stepul e din ce in ce mai popular”, a mai spus artista.

Foto: scoaladestep.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *