Din cauza fondurilor insuficiente, Biblioteca Județeană restricționează confortul necesar clujenilor

Biblioteca Județeană Cluj nu mai este ce a fost odată. Dacă în trecut era doar un loc unde citeai sau de unde împrumutai o carte, acum oferă mai multe oportunități. Din păcate, Consiliul Județean, cel care ar trebui să investească în cultură și educație pune nenumărate piedici bibliotecii județene. Din cauza lipsei de personal și a condițiilor, filiala „Traian Brad” din cartierul Mănăștur are un program variabil. În incinta bibliotecii în urmă cu câțiva ani s-a instalat aer condiționat. Din cauza reducerii drastice a bugetului, în anul 2015 aerul condiționat nu a funcționat, iar din 2016 a fost pornit doar în lunile caniculare,  iulie și august. Conducerea bibliotecii a trimis o solicitarea Consiliul Județean prin care cere creșterea numărului de personal, însă rămâne de văzut dacă Tișe se va îndura și va aproba această cerere.

„Nici legislația nu ne ajută. În România legislația pe instituții publice este foarte restrictivă, în străinătate poți să angajezi personal pe jumătate de normă ca să acoperi jumătate de zi. Așa cu două norme ne suprapunem. Dacă vrei să ai deschis la public trebuie să ai un om acolo”, declară pentru Ziar de Cluj managerul bibliotecii, Sorina Stanca.

Cât despre restricția aerului condiționat, directoarea Bibliotecii susține că a fost o problemă cu bugetul și s-a tăiat de unde s-a putut.

„Nu am pornit instalația de aer condiționat din cauza reducerii drastice a bugetului pentru cheltuieli materiale și de funcționare. Erau restricții legislative și fiind în acel moment cu două proiecte de investiții pe rol, studiul de fezabilitate pentru filiala Traian Brad și Zorilor am tăiat de unde se poate. În 2016 am luat deja măsuri ca să putem avea finanțarea pentru două luni de vară cele care sunt mai dificile, respectiv iulie și august”, mai spune Sorina Stanca.

Totuși, conducerea Consilului Județean care este la câțiva metri de bibliotecă nu a fost în stare să vadă condițiile în care se desfășoară activitatea în bibliotecă pe timp de vară. Într-o incintă în care se organizează nenumărate evenimente, în care zilnic intra sute de persoane, inclusiv copiii mici este dramatic să pornești aerul condiționat doar în lunile iulie și august. Să ne reamintim faptul că anul acesta lunile iulie și septembrie au fost la fel de călduroase ca iulie și august.  

 

Adauga comentariu