Editorial

Din bâlbă-n bâlbă, spre „victoria” finală!

Nici nu a început bine să se lovească de realitatea cruntă a guvernării, că actualul guvern de coaliţie şi-a dat deja cu stângul în dreptul. Pentru că, nu-i aşa, guvernarea e un pic mai grea ca şi opoziţia, iar deciziile sunt mai dificil de luat la guvern sau în parlament, decât postările şi “meme”-urile de pe Facebook.

Suntem la finalul lunii februarie şi încă “prada” guvernării, posturile importante, pline de putere şi de bani, nu au fost împărţite între cele trei partide care formează coaliţia. Fiindcă suntem la Cluj, să amintim următorul fapt: conducerea centrală a PNL a reuşit să-i irite la culme pe liberalii clujeni proveniţi din PDL – Boc, Tişe, Buda and company, după ce a oferit pe tavă postul de prefect celor de la UDMR, fără ca aceştia din urmă să-l ceară în mod special! Am văzut cu toţii cât de mult au fost preţuite de conducerea liberală de la centru marile victorii electorale ale PNL de la Cluj din ultimii vreo 17 ani?! În ceasul al doisprezecelea, clujenii din PNL aripa PDL încearcă să obţină un schimb de posturi cu UDMR, între Bihor şi Cluj, pentru ca sub dealul Feleacului prefectul să rămână “galben”.

Dar să vedem şi alte dovezi de “vitejie” produse de guvernul condus de Florin Cîţu în ultima săptămână şi de coaliţia PNL – USR PLUS – UDMR în parlament. Nu vă speriaţi că cei din guvern s-au luat cumva la trântă cu sporurile de praf, de calculator, de tunel, de antenă sau cu pensiile nesimţite cumulate cu salarii nesimţite ale unor pensionari venerabili ieşiţi la pensie la 40 şi ceva de ani şi întorşi ca prin minune, din nou, angajaţi la stat. Nu! Dar au găsit de cuviinţă să taie prin Ordonanţă de Urgenţă, 50% din subvenţia pentru transportul studenţilor pe calea ferată! Dar dacă tot nu aveau de gând să facă ceva cu sporurile din sistemul bugetar, să stabilească clar care sunt corecte şi care nu, unde se justifică şi unde nu, de ce au mai adus vorba de ele, în spaţiul public? Un medic din Galaţi a venit, ironic, cu o idee, pe Facebook, la problema sporului de praf: „Nu mă pot abţine când văd că unii au spor de praf, să nu întreb ceva. Nu era mai ieftin să le cumpere câte un aspirator fiecăruia? Sunt unele moderne acum, fără fir, care aspiră dar şi spală lăsând totul lună”. Măcar să mai zâmbim, dacă altceva nu putem face…

Şi suntem de-abia la începutul guvernării. Cam câte bâlbe o să consemnăm pe lună, dar pe semestru, dar într-un an? Pentru că avem trei partide cu interese opuse, de cele mai multe ori, avem un PNL cu două centre de putere – Cîţu la guvern, Orban la parlament, care se bat cap în cap, mai avem şi preşedintele ţării care îi cheamă şi el pe miniştri la ordin şi îi subminează autoritatea premierului, plus foamea acută de bani din sistem şi presiunea protestelor publice care au explodat şi ele şi par să se înteţească.

Parlamentarii coaliţiei s-au umflat şi ei în pene în această săptămână şi au votat pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, pensii a căror valoare însumată nu reprezintă decât  1,38% din totalul banilor pe care îi cheltuie România pe pensii speciale. N-au rezolvat problema mare, de fond, a acestor nedreptăţi flagrante, dar au ticluit ei o operaţiune de imagine, bună pentru aburit fraierii. Analişti serioşi au taxat această ipocrizie ieftină, iar printre cei care au semnalat că lucrurile stau aşa s-a aflat chiar şi politicianul liberal provenit din PDL Alin Tişe.

Tot în acestă săptămână a fost aprobat în Guvern proiectul de buget pe acest an. Prea multe nu putem zice acum, pentru că nu ştim cum va ieşi acesta din parlament, acolo unde accesele de populism sunt la ele acasă, unde orice se poate întîmpla, ne mai trezim cu vreo “defecţiune” în coaliţie şi ajungem la cine ştie ce măriri, chiar dacă nu sunt identificate resursele financiare. Oricum este un buget sărac, cu un deficit uriaş de 7% între venituri şi cheltuieli şi un procent penibil alocat educaţiei, 2,5% din PIB. Trăiască România educată, trăiască bravii conducători!

Mă gândesc cu îngrijorare că dacă acest guvern o va da rău de tot de gard, aşa cum arată scena politică actuală, cei care vor contabiliza un plus de procente electorale vor fi în primul rând cei de la PSD – care aţi văzut câştigă alegeri fără să facă nimic şi, poate, cei de la AUR sau alţii de teapa lor. Luminos viitor, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *