Din oras

Din 17 iulie nu se mai ridică deșeurile amestecate. Cetățenii se plâng că nu au tomberoane separate

Până în 2020, toți clujenii trebuie să colecteze deșeurile separat, aceasta fiind o obligație impusă de Uniunea Europeană. Deocamdată, firmele de salubritate din oraș ridică deșeurile după cum au chef muncitorii și de cele mai multe ori se ridică la grămadă, fără să se țină cont dacă sunt gunoaie uscate sau umede. De altfel, nici cetățenii nu pun mare preț pe colectarea selectivă și aruncă gunoaiele la grămadă.

Din 17 iulie, lucrurile se vor schimba. Cel puțin așa a anunțat viceprimarul Dan Tarcea, joi, la postul de radio Napoca FM.

“Avem câteva obiective trasate de către Uniunea Europeană pe care trebuie să le atingem până în 2020 în ceea ce privește colectarea selectivă. Începând cu 17 iulie 2017, firmele care gestionează deșeurile nu vor mai ridica deșeurile amestecate. Am avut mai multe runde de întâlniri și scrisori pe care le-am trimis asociațiilor de locatari și proprietari pentru a începe să facă colectarea selectivă. În acest moment ar trebui să facă colectarea selectivă pe fracție umedă și uscată, în care intră hârtie, plastic, sticlă. Este un lucru foarte important ca să ne putem atinge obiectivul până în 2020 și să scădem partea de material care se depune reciclat la rampa de gunoi”, a spus Tarcea.

Clujenii se plâng însă că nu au tomberoane în care să arunce deșeurile separat. De exemplu, pe străzile Zambilei, Unirii și Teleorman oamenii spun că nu pot să colecteze selectiv din cauză că nu au infrastructura necesară. Dan Tarcea admite că s-ar mai putea să existe situații punctuale în oraș.

„Tomberoanele sunt la fiecare punct gospodăresc, sunt tomberoane separate, doar trebuie citit ce scrie pe el, unele sunt pentru fracție uscată și unele pentru fracție umedă. Deci sunt amplasate la fiecare punct gospodăresc tomberoane separate, foarte multe asociații ne-au solicitat tomberoane suplimentare, lucru care s-a făcut. Acum că mai există din cele 650 de puncte, 2-3-5 să nu fie amplasate, e posibil acest lucru. Rugămintea mea este ca dacă există vreo asociație de locatari în care nu sunt amplasate să comunice Primăriei pentru a trece la implementarea lor”, a afirmat viceprimarul.

Potrivit conducerii Primăriei, anul acesta și anul viitor vor fi realizate puncte gospodărești îngropate, cum este în Zorilor.

„Avem în plan și îngroparea punctelor gospodărești.Acum avem unul singur implementat, dar până la sfârșitul anului sperăm să avem undeva la 41 de puncte gospodărești implementate și până la mijlocul anului viitor să putem avea undeva la 100”, a precizat Tarcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *