Din 16 martie reincepe haosul in centru. Se inchide circulatia pe latura de vest din Piata Unirii

Clujenii vor trebui sa mai suporte inca trei luni de cosmar in aceasta primavara. Din 16 martie se inchide traficul pe latura de vest a Pietei Unirii. Cei mai afectati sunt taximetristii si patronii de localuri din zona, ai caror clienti nu vor mai putea sa se bucure de soarele de primavara pe terase, din cauza prafului si a zgomotului rezultate in urma lucrarilor de modernizare a pietei. Nici restul soferilor nu vor scapa de cosmarul din trafic, deoarece latura de vest va fi din acesta vara pietonala. 

De cateva zile au inceput ridicarile topografice pentru demararea lucrarilor de modernizare a Pietei Unirii din Cluj-Napoca. Cativa muncitori, imbracati in veste de culoare galben fosforescent, au fost zariti in zona, semn ca in curand marea modernizare a Pietei Unirii va incepe. Potrivit unor surse din primarie, pentru a nu perturba marsul prilejuit de sarbatorirea Zilei Maghiarilor de Pretutindei din 15 martie, santierul va fi deschis doar din a doua zi. 

Timp de cel putin trei luni clientii teraselor localurilor de pe latura vestica a pietei vor trebui sa suporte zgomotele buldozerelor si sa inghita praful din santier. Patronii, in schimb, cred ca, desi vor avea pierderi in prima parte a anului, vor recupera in vara, cand zona va fi transformata in pietonala. 

“Cu siguranta vom avea scaderi la incasari pe perioada cat se va lucra. In schimb cred ca daca dupa ce va fi o zona pietonala, iar primaria va decide sa permita extinderea teraselor, vom recupera din aceste pierderi cauzate de santier”, a declarat Mircea Buteanu, patronul clubului Diesel.

Pietonala nou creata va permite localurilor de pe latura vestica sa isi extinda terasele, ceea ce in viitor va spori incasarile. 

“Cat timp o sa fie balamuc si o sa fie constructii acolo o sa fie oamenii afectati, mai ales daca o sa fie praf. Aceasta este partea negativa, dupa care vine si partea pozitiva ca va fi o piata frumoasa, eleganta si civilizata. In conditiile legale avem tot interesul sa incercam sa extindem terasa”, a afirmat Marcelus Suciu, detinatorul lantului de restaurante Marty.

Cei mai afectati de santier si implicit de pietonalizarea laturii de vest a Pietei Unirii raman soferii clujeni. Astfel, intr-un oras de talia Clujului, fara parkinguri si fara spatii suficiente de parcare dupa modelul aplicat pe strada Baritiu, in Piata Unirii urmeaza sa fie desfiintate cele 55 de locuri de parcare existente in prezent. Soferii care traverseaza orasul pe directia est-vest nu vor mai putea sa intoarca pe directia vest-est prin Piata Unirii, singurele variante fiind strazile Samuel Micu, Gheorghe Sincai sau Petru Maior.

Un alt aspect negativ al pietonalizarii Pietei Unirii este sesizat de catre taximetristi. Acestia cosidera ca desfiintarea celui mai mare stand de taxi din oras va da traficul auto in zona centrala peste cap.

"Nu stiu cine a propus si cine a gandit, ca intr-o zona centrala, cum este Piata Unirii, sa desfiintezi un stand de taxi. Acolo sunt cam 20-30 de locuri. Daca stai sa te uiti intre ora 11.00 si 16.00, taxiurile din standul din Piata Unirii pleaca cu o frecventa de cateva minute. Omul nu are vreme sa mearga la autobuz, sa se inghesuie. Vor lua taxiul  din fata de la Casa de Cultura sau din Avram Iancu? Nu le ajung la pietoni trouarele de vor sa faca pietonala? Cum au putut gandi asa ceva? Ei nu isi dau seama ce ambuteiaje o sa fie pe Memorandumului. Ca sa te intorci spre Marasti trebuie sa mergi pe cele 3 strazi Samuel Micu, Sincai si Maior. O sa fie dezastru, se va circula bara la bara. De la Diesel pana la Conti sunt 3 benzi. Daca faci pietonala ai sugrumat practic centrul orasului. In fata la Casa de Cultura o sa fie un dezastru si mai mare. Nu stiu cine din Primarie a gandit asa ceva, cred ca numai un cretin care nu stie ce inseamna circulatia intr-o metropola cum e Clujul. Ar trebui concediat, aruncat pe strada si facut somer, nici macar agent de paza“, a afirmat taximetristul  Codrut I. 

Dupa sase ani de la finalizarea primei etape de modernizare a Pietei Unirii, primaria clujeana a scos la licitatie lucrarile pentru cea de-a doua etapa, iar contractul a fost atribuit la sfarsitul lunii ianuarie Antreprizei de Reparatii si Lucrari din grupul Strabag pentru 7,9  milioane de lei. Prin urmare, din martie clujenii vor mai avea de indurat  inca 3 luni de sapaturi, praf, zgomot in centrul orasului. Cum in 5 iunie vom avea alegeri, cu siguranta ca receptia lucrarilor va fi facuta cu o zi sau doua inainte de ziua votului printr-o taiere fastuoasa de panglica. 

Primarul Emil Boc a tinut sa precizeze in aceasta dimineata ca nu a semnat, pana in prezent, niciun un ordin de incepere a lucrarilor sau de inchidere a traficului in Piata Unirii,  iar standul de taxi nu va fi desfiintat ci doar mutat pe latura estica. 

                "Va rog sa nu dezinformati opinia publica deoarece nu exista niciun ordin de inchidere a Pietei Unirii ( latura de vest) incepand cu 16 martie, iar standul de taxi nu se va desfiinta, ci doar se va muta pe latura opusa (cea cu BRD) ", a precizat Emil Boc.

 

 

 

Comentarii

ada

20.02.2016 08:27

Acum o dau gata de tot! 

Cristi

20.02.2016 09:29

Teoretic sunt 3 benzi pana la Conti dar pe cate se circula?

Adauga comentariu