Diete

Dimineata – cu sau fara micul dejun

Destul de multe persoane nici nu vor sa auda de mancare dimineata, cand cu mare greutate se scoala din pat. Micul dejun standard al adultului din zilele noastre este format dintr-o ceasca de cafea si cativa biscuiti. In ceea ce ii priveste pe copii, un numar din ce in ce mai mare dintre ei ajung la scoala fara sa fi servit un mic dejun consistent.

 

 

Un grup de cercetatori a studiat zece ani efectele diferitelor variante de mic dejun, in comparatie cu efectele absentei acestuia asupra unui mare numar de persoane de varste diferite. Concluzia lor a fost ca un mic dejun consistent ii poate ajuta atat pe copii cat si pe adulti sa fie mai putin irascibili, mai eficienti si mai energici. Ei au stabilit, de asemenea, o legatura intre prezenta micului dejun si scaderea riscului de aparitie a bolilor cronice, imbunatatirea starii de sanatate si cresterea duratei vietii.

 

 

Un mic dejun adevarat este acela care furnizeaza cel putin o treime din totalul caloriilor necesare in ziua respectiva. Obisnuiti-va sa incepeti ziua cu preparate pe baza de cereale integrale, langa care veti consuma cateva fructe proaspete, in starea lor naturala, si veti descoperi ca disponibilul de enrergie nu vi se va epuiza pana la masa de pranz, oricat de incarcat v-ar fi programul diminetii.

 

 

Ce parere aveti despre un mic dejun format dintr-o branzoaica si o cana de suc de portocale? Aveti nevoie de ceva mai multe fibre decat v-ar furniza un astfel de mic dejun. Desi fibrele nu sunt absorbite, ele au proprietatea de a absorbi apa pe masura ce inainteaza prin interiorul tubului digestiv. Masa spongioasa care se formeaza in acest fel actioneaza ca o bariera blanda in calea particulelor alimentare suspendate in ea, astfel incat acestea nu sunt absorbite prea repede.

 

 

Pe de alta parte, alimentele sarace in fibre – in special alimentele si bauturile zaharate – trec foarte repede in fluxul sangvin, determinand cresterea si apoi scaderea rapida a nivelului zaharului din sange. Aceasta ne ajuta sa intelegem de ce energia ni se epuizeaza si eficienta ne scade foarte mult in orele tarzii ale diminetii, atunci cand la micul dejun am consumat alimente cu continut redus sau absent de fibre.

 

 

Probabil ca motivul principal pentru care o multime de persoane simt acest lucru este o cina bogata, servita in orele tarzii ale serii precedente. Nu trebuie sa scapam din vedere nici rolul gustarilor servite in timpul urmaririi programului TV. Asa se face ca, atunci cand vine ora culcarii, stomacul acestor persoane este inca foarte ocupat cu digerarea acestor alimente. Insa si stomacul are nevoie de odihna. Un stomac epuizat nu poate fi prea “incantat” de ideea unui mic dejun consistent. Solutia:

 

 

–    Serviti o cina usoara, cu cel putin patru ore inainte de a merge la culcare, sau chiar sariti peste masa de seara de cateva ori la rand.
–    Nu mancati si nu beti nimic, afara de apa sau fructe, dupa cina.

 

 

Daca veti respecta aceste doua recomandari, veti fi in fiecare dimineata nerabdatori sa intrerupeti lungul post din timpul noptii.

 

 

Multi dintre noi se plang ca nu au timp sa serveasca micul dejun. Tot ei insa se obisnuiesc sa stea treji pana seara tarziu, dupa care dimineata urmatoare dorm cat mai mult posibil. Desi exista unele persoane care sunt mai eficiente in lucru seara tarziu, majoritatea nu suntem facuti pentru un asemenea program.

 

 

Incercati sa mergeti la culcare devreme pentru ca in dimineata urmatoare sa va puteti trezi odihnit su cu mai mult timp la dispozitie pentru toaleta si mic dejun. Incepeti ziua prin a bea unul sau doua pahare de apa, pentru a va clati si improspata stomacul. Medicina chineza recomanda un pahar de apa calda, alti apa cu lamaie. Imbracati hainele de sport si faceti putina miscare – de exemplu o plimbare in pas vioi. Faceti apoi un dus si imbracati-va cu hainele de zi. Lucrul acesta este valabil si pentru copii. Trimiteti-i la culcare suficient de devreme pentru ca dimineata sa se poata trezi in timp util ca sa se alature restului familiei pentru micul dejun.

 

 

Un mic dejun veritabil (de pilda unul fara colesterol, de cca 700 calorii: 1 cana din sapte cereale integrate, o banana, o cana de lapte/iaurt degresat, ½ grepfruit, cateva chiftelute fara carne si ulei din legume, o felie de paine integrala) este acela care mareste disponibilul de energie, imbogateste capacitatea de atentie si intareste senzatia generala de bine. Cu un astfel de mic dejun veti fi mult mai putin ispititi sa “trisati” programele de reducere a greutatii corporale cu tot felul de gustari si, in plus, veti dobandi un control mai bun al emotiilor.

 

 

O zi buna incepe cu un mic dejun adevarat!

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *