DILEME DE IARBĂ VERDE: Viperă sau șarpe de apă, veninos sau inofensiv?

O mare problemă a ieșirilor la iarbă verde în Natură, deseori chair și în parcurile din interiorul orașelor (zone limitrofe) rămâne întâlnirea cu cei cărora omul le-a furat habitatul: animale sălbatice, reptile, insecte.

Faptul că omul modern nu cunoaște, în majoritatea cazurilor, decât după ureche care sunt obiceiurile și apucăturile acestora, dar are acces nelimitat la tot felul de mijloace de răspândire (și primire) a informațiilor, face ca în unele cazuri de astfel de întâlniri să iște polemici, discuții furtunoase și să declanșeze isterie. Mai ales când mass media, în general fără să consule specialiștii, aruncă pe piață titluri de genul: „Viperă în Parcul Feroviarilor”. Sună bine ca exemplu, nu?

O fotografie a unui șarpe, făcută la sensul giratoriu de la Clujana, lângă țarcul unor câini, a suscitat un val de discuții cu privire la natura acestuia: veninos, neveninos și la modul în care pot fi identificați.

Ziar de Cluj profită de această discuție pentru a pune la dispoziția cititorilor săi un mic îndrumar în acest sens:

CITEȘTE:  CUM RECUNOȘTI ȘERPII VENINOȘI

Materialul este documentat și descrie elemente facile de recunoaștere a diferențelor dintre cele două tipuri de șerpi. Documentați-vă, pentru a vă face o zi de 1 Mai lipsită de griji, dacă ieșiți la iarbă verde.

Adauga comentariu