DIICOT Cluj a avut nevoie de ȘASE ANI să deschidă un dosar în cazul a două fete bătute de bunici și trimise la cerșit. De ce? Protecția Copilului monitoriza și nu prea situația

Cazul celor două fete care au fost trimise la cerșit timp de zece ridică niște semne serioase de întrebare cu privire la modul în care instituțiile și-au făcut treaba. Se știa încă din 2009 că sunt exploatate de familie, bătute și trimise în stradă la cerșit, dar DIICOT a deschis o anchetă abia în 2015. De ce a fost nevoie de ȘASE ANI pentru cercetarea acestui caz deosebit de grav?

Protecția Copilului le-a avut și nu prea sub supraveghere. Fata de 17 ani a intrat în atenția Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Cluj-Napoca în 2009. Potrivit reprezentanților DGASPC Cluj, de atunci se află sub ocrotirea instituției, într-o unitate de tip familial. Cealaltă fată de 12 ani a intrat în atenția Protecției Copilului în 2013, când a fost prinsă la cerșit. A fost dusă într-un centru special, de unde, în scurt timp, a fost luată acasă de familie. Fata ar fi negat că este trimisă la cerșit de bunică.

Dacă e să dăm crezare afirmațiilor reprezentanților DGASPC Cluj, cele două instituții (Protecția Copilului și DIICOT) au colaborat permanent în aceste cazuri. Cu toate acestea, au avut nevoie de șase ani să ajungă la concluzia că trebuie declanșate cercetările. Potrivit surselor Ziar de Cluj, în dosarul înregistrat în 2015 la DIICOT au mai avut loc cercetări și anul trecut.

„Situația fetei care în prezent are 17 ani a intrat în evidența DGASPC Cluj în anul 2009 urmare a faptului că a fost identificata de organele de poliție în stradă cerșind. În urma verificărilor s-a constatat că aceasta era frecvent bătută în familie și obligată la cerșetorie. Pentru acest copil s-a instituit atunci măsură de protecție specială a plasamentului în regim de urgență și s-a făcut propunere către Instanță de decădere din drepturile părintești a mamei. Fata se află în continuare, de mai bine de 9 ani, ocrotită cu măsură de protecție într-o unitate de tip familial din structura DGASPC Cluj”, au transmis reprezentanții DGASPC Cluj, la solicitarea Ziar de Cluj.

În cazul celeilalte fete, care acum are 12 ani, nu s-au constatat semne de abuz fizic. Altceva scrie însă în informarea transmisă de Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, în urmă cu câteva zile.

„Referitor la cealaltă fată, actulamente în vârstă de 12 ani, precizăm că a intrat în evidența Direcției în 2013. A beneficiat de găzduire într-un adăpost de zi și de noapte pentru copiii străzii, fiind identificată în zona unui complex comercial din Cluj-Napoca unde vindea flori, nefiind acompaniată de un adult. Familia a fost cea care preluat-o din adăpost, nefiind constatate semne de abuz fizic asupra fetei, bunicii angajându-se să nu o mai neglijeze pe minoră. În urma evaluării psihosociale a cazului si a vizitelor de monitorizare realizate la domicilul familiei, acest copil a afirmat în repetate rânduri că în familia bunicilor se simte în siguranță și a negat practicarea cerșetoriei. În toata această perioada D.G.A.S.P.C. Cluj a sesizat și a colaborat cu DIICOT și BCCO, instituții care au competență în realizarea de cercetări privind traficul de minori. În prezent, minora se află în grija mamei pe raza de competență a altui județ”, au mai afirmat reprezentanții DGASPC Cluj.

Potrivit informațiilor din acest dosar, situația nu este atât de roz pe cât o prezintă Protecția Copilului.

„În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că minorele erau agresate fizic de către cei doi bunici, arse cu țigara, tăiate pe față sau pe mâini, băgate într-un canal din curte plin cu apă și închise afară, fiind lăsate să doarmă pe străzi dacă nu obțineau din cerșit sume cuprinse între 400 și 800 de lei zilnic”, au transmis reprezentanții DIICOT Cluj.

Citește și:

Caz INCREDIBIL în Cluj - Timp de ZECE ANI, două fete au fost bătute, tăiate pe față și închise într-un beci de propriii bunici. Bonus: erau trimise și la cerșit

Adauga comentariu