Diete

Digestia si orarul meselor

Orarul dupa care se iau mesele este important pentru digestie. Ca si celelalte aparate ale corpului omenesc, si sistemul digestiv are un ritm biologic propriu care trebuie respectat.

 

 

Digestia cere un efort considerabil, si de aceea pentru organism este indispensabil sa se odihneasca intre o masa si alta. Popoarele anglo-saxone, precum si cele din nordul Europei au inteles foarte bine acest mecanism si la ei micul dejun consta dintr-o masa abundenta, nu numai pentru a dobandi energia cu care sa faca fata activitatilor din timpul zilei, ci si pentru ca organismul, dupa o noapte de somn, este pregatit sa faca fata digestiei. Dimpotriva, alte popoare, si in special cele mediteraneene, gresesc atunci cand, la micul dejun iau doar o ceasca de cafea sau de ceai, cel mult insotita de cativa biscuiti sau de o briosa.

 

 

Problema este ca ritmul sustinut al activitatilor din intreprinderi si institutii le ingaduie oamenilor prea putin timp pentru pauza de pranz si cina se amana pana tarziu, devenind cea mai importanta masa a zilei, deoarece atunci toti membrii familiei se reunesc acasa, in jurul mesei.

 

 

Ghinionul este insa ca, spre ora sapte seara, activitatea stomacului si a intestinelor a devenit minima si absorbtia produselor digerate este in mod evident mult mai inceta si mai putin eficienta. Nemai gandindu-ne si la faptul ca aceasta cina, luata cu intarziere, poate fi abundenta si alcatuita in mod eronat si ca asistam la o descompunere a continutului intestinal, pe de o parte prin fermentatia fructelor, a verdeturilor si a mancarurilor solide sau lichide care contin zahar, iar pe de alta parte, deoarece proteinele din alimente sunt supuse unui fenomen de putrefactie, procesul de descompunere producand gaze si toxine care au o actiune toxica  asupra organismului. In sfarsit, nu trebuie uitat ca si pana si cina cea mai corecta din punct de vedere dietetic poate deveni indigesta daca se ia prea tarziu in timpul serii.

 

 

Efectele daunatoare ale unor obiceiuri gresite. Daca obiceiurile nesanatoase continua, incetul cu incetul, intestinul se transforma intr-o sursa de toxine, evacuarea se face in mod dificil si, in consecinta, produsele reziduale ale metabolismului in loc sa fie elimiunate odata cu fecalele, raman in organism pentru mai mult timp. Echilibrul florei bacteriene care joaca un rol atat de important in mentinerea sanatatii este compromis si reconstituirea acesteia se face cu multa dificultate.

 

 

Initial, simptomele dereglarii provocate de proastele obiceiuri sunt usoare (meteorism, flatuenta, crampe intestinale), dar ele se pot croniciza, dand nastere unor tulburari grave, cum ar fi spasmele de colon. In plus, datorita importantei imunologice majore a colonului, este posibil sa asistam la deteriorarea sistemului imunitar, ceea ce duce la o rezistenta scazuta fata de infectiile provocate de bacterii (cistita, rinita), precum si la predispozitii pentru unele alergii.

 

 

Un alt aspect demn de luat in seama este alegerea orei potrivite pentru masa nu atat ca factor de influenta directa asupra digestiei, cat mai ales din punctul de vedere al principalilor hormoni care regleaza metabolismul nostru si, prin urmare, asimilarea hranei.

 

 

Pastele fainoase si painea conduc la ridicarea nivelului de insulina, carnea si pestele produc o intensificare a productiei hormonului de crestere. In cazul pastelor fainoase, insulina determina acumularea de zahar (glicogen) in organism. Aceasta acumulare este contracarata de un alt hormon, denumit cortizol, care dizolva glicogenul acumulat.

 

 

In contrast cu insulina, care este permanent disponibila, cortizolul are o evolutie ritmica pe parcursul a 24 de ore; nivelul lui creste in timpul diminetii si incepe sa scada imediat dupa amiaza, seara ajungand la un nivel foarte scazut si atingand minima in timpul noptii. Asadar, cortizolul reuseste sa se opuna actiunii de acumulare a insulinei daca o farfurie cu macaroane este consumata inainte de o ora doua dupa amiaza, dar altfel totul este inmagazinat sub forma de grasime

 

 

Mancarurile cu proteine – cum sunt pestele, ouale, carnea – pentru a fi bine valorificate, au nevoie de hormonul de crestere in proportie insemnata; acest hormon sporeste in timpul serii, drept care, consumul de peste la cina reprezinta o obisnuinta alimentara pozitiva, cu conditia sa fie o preparare usoara (la cuptor, la punga sau pe gratar).

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *