Sanatate

Dificultati de adaptare ale ochilor: astigmatismul si presbitia

Astigmatismul este o boala grava a ochiului, in care imaginile apar deformate, ca urmare a neregularitatilor de sfericitate ale corneei, bolnavul confundand obiectele, care nu pot fi vazute cu claritate nici de aproape (astigmatismul hipermetropic), nici de la distanta (astigmatismul miopic). Disconfortul este accentuat de gesturile reflexe de acomodare, concretizate prin stransul pleoapelor si frecatul la ochi, care au drept consecinta riscul aparitiei complicatiilor, in speta, a conjunctivitei si a blefaritei.

Problemele nu pot fi disociate, iar tratamentul trebuie sa fie complex. Este de la sine inteles ca vizita la medicul oftalmolog este obligatorie, ca si purtarea ochelarilor pe care acesta, cu siguranta, ii va recomanda (ochelari cu lentile cilindrice, convergente sau divergente, care aduna razele si le trimit uniform, printr-un singur loc, prin cornee, si de aici, in fundul ochiului, pe retina).

Folosirea permanenta a ochelarilor, ca si recurgerea la alte metode complementare de tratament (masajul energetic al ochilor, cel putin odata pe zi, reflexoterapia etc.) scutesc bolnavul de disconfort, fara a determina si vindecarea bolii.

Tratamentul natural vine in sprijinul bolnavului, contribuile la ameliorarea suferintelor acestuia, dar, in acest caz, efectele lui sunt limitate. Plantele utilizate in acest sens sunt afinul, coacazul-negru si merisorul-de-munte, iar dintre produsele apicole, polenul.

Presbitia este pierderea elasticitatii cristalinului, cu eliminarea progresiva a amplitudinii de acomodare a ochiului la vederea obiectelor apropiate. Este mai degraba un proces degenerativ decat o boala, aparand, de regula, dupa varsta de 40-45 de ani.

Corectarea se face cu ochelari cu lentila convergenta (+), dar nici tehnicile medicinii naturale nu sunt de neglijat: gimnastica oculara, masajul energetic al ochilor, reflexoterapia, presopunctura, autosugestia si, bineinteles, fitoterapia. Rolul fitoterapiei, in acest caz, este de incetinire a proceselor degenerative la nivelul analizatorului optic, cu redarea tonusului musculaturii oculare si imbunatatirea acuitatii vizuale si a capacitatii de acomodare. Ca plante uzuale se folosesc cismirul, telina si afinul.

Noi terhnici de tratamen tcu laser. Ochelarii si lentilele de contact ar putea fi curand uitate, gratie unor metode moderne pe care le utilizeaza oftalmologii. Defectele de vedere de care sufera aproximativ 40 % din populatia globului,  pot fi corectate gratie unor tehnici care utilizeaza laserul.

Procedeul corectiei cu ajutorul laserului consta de fapt in “slefuirea” corneei pe adancimi de cativa microni, astfel incat prima lentila naturala a ochiului, corneea, sa capete curbura corecta. Dupa o anestezie locala cu picaturi, laserul modeleaza suprafata corneei cateva zeci de secunde. Procedeul este absolut nedureros, dureaza in total aproximativ sapte minute pentru fiecare ochi si nu necesita internare. In urma acestei interventii, pacientul nu va mai avea nevoie de ochelari sau lentile de contact.

Contraindicatiile pentru acest procedeu sunt reprezentate de diabet zaharat, keratokon, poliartrita reumatoida.

Dupa operatie, in fiecare saptamana  acuitatea vizuala fara ochelari creste cu cate trei randuri – din cele 10 randuri de pe panoul de oftalmologie.

Printre dezavantajele interventiei se numara fotofobia (sensibilitatea la lumina), care poate persista, in cel mai rau caz, cateva saptamani, uscaciunea ochilor, anumite aberatii vizuale.

Prin diferite tehnici laser, nu exista nicio posibilitate ca dupa corectie pacientul sa-si piarda vederea sau ca aceasta sa i se deterioreze.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *