Din oras

Diferit si Kiat s-au intors contra “stapanilor”. Au formulat plangere prealabila impotriva Consiliului Local

Societatile Diferit si Kiat, firmele de casa ale Primariei musca mana care le-a hranit cu sume consistente in ultimul deceniu.  De indata ce robinetul de bani, care le-a adus in total peste 115 milioane de euro s-a inchis, cele doua firme au inceput razboiul cu administratia locala. Cele doua societati care au fost regii asfaltului in Cluj-Napoca in ultimii zece ani au depus o plangere prealabila prin care solicita Consiliului Local anularea Hotararii prin care modernizarea si intretinerea strazilor din municipiu revine in sarcina RADP, prin gestiune directa.

Plangerile celor doua societati vor fi discutate in sedinta ordinara de Consiliu Local din aceasta saptamana. Radu Moisin, presedintele Comisiei juridice, spune ca nu vrea sa se antepronunte.

“Nu le-am citit inca, nu vreau sa ma antepronunt, sa spun ca sunt scapari sau ca o hotarare a fost perfecta. Trebuie sa analizam, maine se intruneste comisia”, a subliniat Moisin.

Consilierul social-democrat Claudia Anastase isi aduce aminte ca la momentul votarii HCL in cauza s-a analizat foarte mult legalitatea acesteia.

“Este o decizie in conformitate cu legislatia existenta, a avut avizul juridicului. Tin minte ca la dezbateri s-a insistat foarte mult pe temeiul egal si in perioada in care s-a sedimentat aceasta decizie au fost analizate toate parghiile legale. Din punctul meu de vedere Hotararea a avut fundamentare legala. Pe de alta parte respect dreptul oricarui cetatean sau persoana juridica sa conteste deciziile administratiei locale”, a punctat Anastase.

Cele doua plangeri arata ca  hotararea votata la finalul anului trecut este nelegala pentru ca incalca principiile economiei de piata si liberei concurente, iar gestiunea directa nu poate fi realizata prin intermediul unei regii autonome. De asemenea Kiat Group Construct arata ca HCL a fost votata inainte de expirarea acordului cadru, iar Diferit SRL este de parere ca s-a incalcat interesul public general.

In referat juristii Primariei arata ca exista o exceptie care permite furnizarea de servicii de utilitati publice si de catre regii autonome de interes local. Consilierii locali vor decide joi daca vor respinge plangerile si vor mentine hotararea ca legala, sau isi vor revizui votul dat in decembrie.

Reamintim ca in ultimii zece ani intretinerea si modernizarea drumurilor din municipiul Cluj-Napoca s-au realizat de societatile Diferit si Kiat. Au incasat zeci de milioane de lei in fiecare an, totalizand aproape 508 milioane de lei in perioada 2004-2014. Ultimul contract cadru a fost semnat in 2010 pe o perioada de 4 ani, iar dupa expirarea acestuia in decembrie 2014, intretinerea si modernizarea strazilor s-a predat in gestiunea directa a Regiei Autonome a Domeniului Public, din subordinea Primariei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *