Anchete

Diferit și Energobit, acuzate de Consiliul Concurenței că au trucat licitații

O listă cu 35 de firme din toată țara, implicate în investigaţii referitoare la licitații trucate, a fost publicată de Consiliul Concurenței. Lista face referire la decizii de sancţionare din ultimii trei ani, precum şi menţiuni cu privire la modalitatea de cooperare a acestora cu autoritatea naţională de concurenţă.

Multe sunt firme cunoscute pentru faptul că de-a lungul anilor au avut contracte cu instituții de stat. Printre acestea se află Siveco România București, Electrica SA, Electromagnetica București, Energobit Cluj, Diferit Cluj, Safety Security SRL şi Spartan Pază şi Protecţie SRL, două firme care au ca administrator şi asociat unic pe Maria Oprescu, soacra omului de afaceri Remus Rădoi, zis „Codiţă”.

Diferit SA Cluj a fost cercetată pentru realizarea unei practici concertate de împărţire a pieţei serviciilor de întreţinere curentă pe timp de iarnă a drumurilor naţionale şi autostrăzilor aflate în administrarea Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Cluj (DRDP Cluj), pentru perioada 2013-2015, prin împărțirea contractelor în cadrul procesului de achiziție organizat de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA. 

Diferit SA este renumită în oraș pentru numeroasele contracte cu Primăria și Consiliul Județean. Cele mai multe contracte vizează modernizarea drumurilor și podurilor.

Diferit SRL este firma care s-a angajat și să execute lucrările la Centura de Sud Florești. Ulterior, după ce realizarea centurii a stagnat, Diferit a solicitat majorarea sumei pentru demararea acestui proiect și a chemat Primăria Florești în instanță. În 2017, Curtea de Apel Cluj a decis că încredinţarea directă a gestiunii administrării drumurilor către Regia de Administrare a Domenului Public Cluj-Napoca a fost nelegală, iar firma de casă Diferit SRL reușea, după doi ani de luptă în instanţă, să câştige procesul în care a contestat manevra municipalității clujene de a acorda RADP-ului asfaltările din oraş. Astfel, Primăria Cluj-Napoca devenea bună de plată.

Energobit SA Cluj a fost cercetată pentru încălcarea mai multor prevederi din Legea Concurenței și a Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene prin participarea la o înţelegere şi/sau practică concertată constând în împărţirea pieţei comercializării contoarelor şi echipamentelor conexe de măsurare a energiei electrice din România, în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de furnizare în perioada 27 noiembrie 2008 – 30 septembrie 2015.

“Pentru a veni în sprijinul autorităţilor care fac evaluarea, Consiliul Concurenţei va publica pe pagina proprie de Internet o listă actualizată (blacklist) care va cuprinde denumirea operatorilor economici care au fost implicaţi în investigaţii privind trucarea de licitaţii, deciziile de sancţionare din ultimii trei ani, precum şi menţiuni cu privire la modalitatea de cooperare a acestora cu autoritatea naţională de concurenţă”, au transmis reprezentanții Consiliului Concurenței.

Ziar de Cluj vă prezintă lista completă a celor 35 de firme de pe lista neagră, cifra de afaceri și profitul net de anul trecut, precum și acționarii acestor companii:

1. Vesta Investment SRL Ilfov – lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor, 12 milioane euro cifră e afaceri în 2019, profit de 2,4 milioane euro, deținută de Radu Ștefan Andrei Spirea, Camelia Ileana Andrei Spirea, Emil Andrei Spirea.

2. Loial Impex SRL Scheia, județul Suceava – lucrări de instalații electrice, 12,3 milioane euro cifră de afaceri în 2019, profit de 370.000 euro, deținută de Gabriel Sorin Iacob.

3. Helvespid SRL București – fabricarea altor articole din metal, cifră de afaceri 23.800 euro, profit net 34.300 euro, deținută de Octav Marius Filimon și Mădălina Filimon.

4. Girod Semnalizare Rutieră SRL Ghiroda, județul Timiș – lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor, 5,3 milioane euro cifră de afaceri, profit net de 280.000 euro, deținută de International Girod SAS Franța.

5. Spartan Pază și Protecție Caracal, județul Olt – activități de protecție și gardă, 378.000 euro cifră de afaceri, pierderi de 55.000 euro, deținută de Maria Oprescu.

6. Safety Security SRL Caracal, județul Olt – activități de protecție și gardă, 2,8 milioane euro cifră de afaceri, 915.000 euro profit, deținută de Dumitru Tirna, administrată de Maria Oprescu.

7. Diferit SRL Cluj-Napoca – lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor, 24,3 milioane euro cifră de afaceri, 700.000 euro cifră de afaceri, deținută de soții Nicoale și Daniela Petri.

8. Athos Com Crișeni, județul Sălaj – lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor, 6,7 milioane euro cifră de afaceri, 22.800 euro profit net, deținută de Cornel Bican, Doru Florin Vale, Vasile Adrian Jugrastan.

9. Ritorsa Trans Ip, județul Sălaj – extractia pietrisului si nisipului; extractia argilei si caolinului, 187.000 euro cifră de afaceri, pierderi de 1,3 milioane euro, deținută de Gavril Biriș și Monica Pop.

10. Selina SRL Craiova – comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare produse predominat nealimentare, 84.500 euro cifră de afaceri, 16 euro profit, deținută de Ioana Jieanu și Minel Tudor.

11. Inspet SA Ploiești – lucrari de constructii a proiectelor utilitare pentru fluide, 67,3 milioane euro cifra de afaceri, profit de 1,3 milioane euro, administrată de Mircea Stroe, Ciprian Emanuel Păltineanu, Petre Mustatea, Paula Voinea, Andreea Voinea.

12. Condmag SA Brașov – lucrari de constructii a proiectelor utilitare pentru fluide, 1,4 milioane euro cifră de afaceri, 234.000 euro profit net, deținută de OGBBA Van Herk BV Olanda și Dafora SA

13.T.M.U.C.B SA

14. Rominsta SRL Cristești, județul Mureș – lucrari de constructii a proiectelor utilitare pentru fluide, 2,5 milioane euro cifră de afaceri, pierderi de 45.000 euro, deținută de Nicolae și Maria Nicoară.

15. Moldocor Piatra Neamț – alte lucrări speciale de construcții, 9,7 milioane euro cifră de afaceri, profit net de 289.000 euro, administrată de Gheorghe Geangalău, Valentin Spita, Mihai Batranu.

16. CIS Gaz SA Sântana de Mureș, județul Mureș – lucrari de constructii a proiectelor utilitare pentru fluide, 39,3 milioane euro cifră de afaceri, 1,6 milioane euro profit net, deținută de Horațiu Sebastian și Elena Călugăr.

17. Armax SRL Pașcani – intermedieri in comertul cu masini, echipamente industriale, nave si avioane, 61.600 euro cifră de afaceri, profit net de 22.100 euro, deținută de Traian Savin.

18. Pegamont SA Băicoi, județul Ilfov – alte lucrări speciale de construcții, 21.800 euro cifră de afaceri, pierderi de 9.700 euro, deținută de Mircea Apostolescu, Viorel Petre Ciochir, Vasile Apostolescu, Ion Apostolescu.

19. Ecprod SA Târgoviște, reorganizare judiciară – lucrări de demolare a construcțiilor, cifră de afaceri zero, pierderi de 12.600 euro, deținută de Valentin Alin și Maria Godenciuc.

20. Amarad SA Arad – lucrari de constructii a proiectelor utilitare pentru fluide, 44.000 euro cifră de afaceri, pierderi de 1,8 milioane euro, deținută de Middle Europe Oportunity Fund III N.V., IFB Finwest SA și Amarad SA.

21. Posada Med SRL Mediaș – lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale, 1,8 milioane euro cifră de afaceri, profit net de 3.400 euro, deținută de Adrian Pompiliu Bogdan.

22. Staza Invest SRL București – lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale, 206.000 euro cifră de afaceri, pierderi de 37.000 euro, deținută de Stain Construct Service SRL, Iulian și Elena Stanciu.

23. Instcomp SA Suceava – lucrari de instalatii sanitare, de incalzire si de aer conditionat, 117.000 euro cifră de afaceri, 907 euro profit net, deținută de General Consulting SRL și Dan Ion Hritcu.

24. Forestar SA Tarcău, județul Neamț – tăierea și rindeluirea lemnului, 11,6 milioane euro cifră de afaceri, pierderi de 870.000 euro, deținută de Romanel Holding Services SRL

25. Nico-Paul SRL Bogdănești, județul Suceava – tăierea și rindeluirea lemnului, cifră de afaceri de 3,8 milioane euro, 73.200 euro profit net, deținută de Paulică Ursu.

26. Saniral SRL Bogdănești, Suceava – tăierea și rindeluirea lemnului, cifră de afaceri de 4,9 milioane euro, 75.300 euro profit net, deținută de Ionuț Ursu.

27. AEM SA Timișoara – fabricarea de instrumente si dispozitive pentru masura, verificare, control, navigatie, cifră de afaceri de 28,5 milioane euro, pierderi de 7,7 milioane euro, deținută de Luxten Lighting Company SA, Nicoale Claudiu Rădulescu și Ionel Pepenică.

28. Energobit SA Cluj-Napoca – lucrari de constructii a proiectelor utilitare pentru electricitate si telecomunicatii, cifră de afaceri de 56,3 milioane euro în 2018, pierderi de 2,2 milioane euro, deținută de Energobit Holding Cipru.

29. Elster Rometrics Giarmata, județul Timiș – fabricarea de instrumente si dispozitive pentru masura, verificare, control, navigatie, cifră de afaceri de 59,2 milioane euro, profit net de aproape 3 milioane euro, deținută de Elster Metering Holdings Marea Britanie.

30. Landis+GYR AG Elveția

31. ECRO SRL București – activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea, cifră de afaceri de 1,7 milioane euro, profit net de 183.800 euro, deținută de Selectra AG Elveția.

32. Electromagnetica SA București – fabricarea de instrumente si dispozitive pentru masura, verificare, control, navigatie, cifră de afaceri de 53,5 milioane euro, profit net de 939.000 euro, deținută de PAS Electromagnetica și SIF Oltenia.

33. Societatea Energetică Electrica SA

34. Intrarom SA București – alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei, cifră de afaceri de 28,1 milioane euro, pierderi de 2,1 milioane euro, deținută de Intracom Telecom Cipru și Intrarom SA.

35. Siveco România SA București – activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client), cifră de afaceri de 13 milioane euro, profit net de 324.000 euro, deținută de Siveco BV Olanda și Alexandru Mihail Radasanu și Florian Gabriel Ilia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *