Diete

Dietoterapii cu usturoi

Usturoiul (aiul) face parte din familia Liliaceae, la fel ca si ceapa, planta fiind cunoscuta in scop alimentar si terapeutic cu 300 ani i.Hr. de catre egipteni, greci, evrei, arabi.

Exista usturoi cultivat si usturoi salbatic (ai sau pur), care creste pe coline aride, prin pajisti sau livezi. Usturoiul este o planta aromata, amaruie si iute, care contine multe uleiuri volatile. Mirosul poate fi neutralizat, daca se va consuma apoi patrunjel, anason, chimen sau 2-3 boabe de cafea.

Se foloseste la prepararea fripturilor de porc, berbec, miel, peste, tocaturi de carne, la rosii, paste de legume, la preparate din branza de vaci sau din verdeturi. Frecati castronul un care preparati salatele cu 1-2 catei de usturoi; astfel salatele vor avea un gust cu totul deosebit.

Contine apa (61 %), protide (6-7 %), albumine (5-6 %), grasimi, hidrati, glucide, celuloza, vitamine, saruri minerale etc. Contine selenium, care previne bolile de inima.

Avand efect antibiotic, antivirotic, este folosit in profilaxia si tratamentul bolilor infectioase (gripa, ciuma, lepra, cangrena). Usturoiul este hipotensor, deci cei care au tensiunea arteriala foarte mica sa fie prudenti in folosirea lui. Usturoiul determina atat scaderea concentratiei de colesterol LDL si trigliceride din sange, cat si cresterea de colesterol HDL (cel benefic). Un consum de numai un catel de usturoi sau de ½ ceapa pe zi este suficient pentru a determina o reducere de 10-15 % a concentratiei totale de cholesterol.

Stimuleaza sucurile gastrice, alicina avand rolul in impulsionarea enzimelor digestive de catre peretii stomacului si intestinelor. Da pofta de mancare, este stimulant al secretieri gastrice, al digestiei, ajutand la absorbtia elementelor nutritive din intestine, activeaza digestia alimentelor mucilaginoase si vascoase. Actionand asupra putrefactiei si marind circulatia sangelui spre si de la ficat, usureaza munca ficatului, prevenind migrena, ameteala, oboseala etc., ce sunt caracteristice toxicitatii.

Omoara viermii intestinali (oxiuri, limbrici, tenie etc.), elimina gazele, este antidiareic foarte eficace, dar foloseste si celor constipati (combinat cu lapte, miere), datorita alicinei, care ajuta la secretia enzimelor, stimuleaza miscarea peretilor intestinali si ajuta in spasme intestinale.

Reducand nivelul de zahar din sange, ajuta in diabet. Rinichii beneficiaza si ei, usturoiul combatand infectiile urinare, cum ar fi cistita. Ajuta la mictiune, mareste diureza, folosind astfel la eliminarea acidului uric si uratilor, fiind util in litiaza renala si biliara si in diateze urice cu guta, reumatism (artrita) sau dureri nevralgice, ca sciatica.

Regenereaza organele genitale, marind energia sexuala, stimuland menstruatia si inalaturand tensiunea premenstruala (umflarea, durerea sanilor), palpitatiile, insomnia, nervozitatea. Marind asimilarea vitaminei B1, consumat in cantitate mica, ajuta femeile insarcinate care au senzatii de voma, greturi matinale.

Ajuta in mancarimi de piele (impetigo), la vindecarea leucoreei si eliminarea toxinelor prin pori. Este bun in dureri dentare, curatirea tartrului si intarirea radacinilor dintilor, infectii ale ochilor, ale urechilor, nasului, gatului, glandelor salivare si limfatice, in general ale cailor respiratorii superioare, dar si in caz de negi, bataturi sau pentru cresterea parului.

Dioterapii cu usturoi:

–    Usturoiul previne unele forme de cancer. Contra cancerului este bine sa se consume 10-15 g usturoi/zi, adica 2-3 catei de usturoi. Curativ doza este de 3-5 g/zi – 2-3 catei de usturoi zdrobiti si frecati cu putin ulei. Ceea ce supara in caz de gastrita, colita sau hepatita este fermentatia fibrei care dispare in caz ca se consuma sub forma de mujdei de usturoi, gatit/amestecat cu alte alimente.

–    Pentru eliminarea viermilor intestinali se recomanda: a) macerat pe timpul noptii, din 2-3 catei de usturoi zdrobiti in apa clocotita sau lapte. Se bea dimineata, pe nemancate, timp de 3 saptamani; b) decoct cu 25 g usturoi in 1 pahar apa sau lapte. Se bea la apusul lunii, timp de 3-4 zile, 2 pahare/zi. Se reinnoieste in fiecare luna, timp de 3 luni; c) 20 g suc de usturoi, in 200 ml lapte caldut, pe nemancate.

 

–    Contra surditatii si durerilor in urechi se recomanda introducerea in ureche in fiecare seara  a unui tampon de vata cu suc de usturoi, amestecat cu ulei.

 

–    Extern, se poate folosi sub forma de cataplasme, bai ale mainilor si picioarelor, substituind partial consumul intern, prin absorbtia prin tegument. Durerile reumatice si nevralgia se atenueaza daca se face masaj cu ulei de usturoi sau chiar usturoi.

 

–    Tinctura de usturoi se foloseste ca antiseptic, vasodilatator si hipotensiv, antisclerotic, antireumatism, antiasmatic. Se prepara din 50 g usturoi, macerat in 1 l alcool de 45º, timp de 10 zile. Se stoarce si se filtreaza. Se iau 10-15 picaturi de 2 ori/zi. Calmeaza durerile la incheieturi, intareste corpul in caz de raceli, ajuta tusea uscata. Imbunatateste vederea, intareste sistemul imunitar, incetineste imbatranirea.

Restrictii: Usturoiul se evita de catre femeile insarcinate si in caz de voma; la lauze duce la intarcare. Nu se consuma de cei cu afectiuni gastrice si intestinale, in convalescenta celor foarte slabiti, care au piedut mult sange, in dermatoze, pecingii. Administrarea usturoiului in cantitati mari produce tulburari astenice cronice ale mucoasei digestive si iritarea cronica a mucoaselor respiratorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *