Diete

Dietoterapii cu salata verde (laptuca)

Laptuca sau salata verde este o planta erbacee anuala spontana (Lactuca sativa), din care se cultiva in sera si pe camp peste 150 de varietati, datorita frunzelor comestibile. Varietatile cele mai cunoscute sunt trei: salata cu capatana, cu frunzele adunate si capatana globulara (salata untoasa si ca “brasiliana”); salata cos, formeaza o capatana inalta si are frunzele alungite, in forma de caus si latuga da taglia (sau latughino), cu frunze de culoare verde sau verde cu rosu si franjurate. Varietatile salbatice sunt mai eficiente, mai relaxante, dar consumate  in cantitati mari, devin toxice.

 

 

Compozitia chimica a salatei: apa – 94,3 g; proteine -1,8 g; lipide – 0,4 g; colesterol – lipsa; glucide – 2,2 g; fibre alimentare – 1,5 g; fier – 0,8 mg; calciu – 45 mg; sodium – 8 mg; potasiu – 240 mg; fosfor – 32 mg; zinc – 0,2 mg; vitamine B1, B2, B3, C, B6, E, D. Energie: 19 kcal.

 

 

Salata este cunoscuta din cele mai vechi timpuri; grecii si romanii o consumau la masa de seara, datorita insusirilor ei narcotice, inducand somnul. Se consuma ca atare, sub forma de sucuri sau ciorbe, ca garnituri sau ca baza pentru feluri de mancare unice. De la salata se utilizeaza (terapeutic) tulpinele, frunzele si semintele. Frunzele exterioare sunt mai valoroase, fiind bogate in clorofila. In trei zile de pastrare, daca nu se mentin radacinile in apa, cantitatea de vitamina C scade.

 

 

Opiul obtinut din laptuca nu afecteaza sistemul digestiv, sedeaza in caz de tuse si nu produce dependenta. Sarurile de Fe, Mg si P tonifica muschii, creierul si nervii; cele de Mg regenereaza tesutul bronhiilor, sistemul nervos si mentin fluiditatea sangelui. Sodiul intra in compozitia hemoglobinei. Aceste saruri ajuta pielii si parului. Spre deosebire de opium, lactucarium, desi este sedative, hipnotica si anestezica, calmeaza eretismul nervos, fara sa atraga excitare la inceputul actiunii, nu da constipatie, nu are actiune nociva asupra aparatului circulator si digestiv.

 

 

Proprietati: salata are rol racoritor, depurativ, stimuleaza glandele digestive, este remineralizanta, analgezica, sedativa (si pentru organele genitale), hipnotica, antitusica, hipoglicemianta, laxativa si antiputrida. Combate crampele si durerile menstruale. Substantele cu gust usor amarui din frunzele salatei stimuleaza si dreneaza ficatul, intensifica tranzitul intestinal, curata vasele de sange, tonifica organele interne si regleaza activitatea anumitor glande endocrine.

 

 

Este indicata in tulburari psihice, palpitatii, spasme, excitatie sexuala, alcoolism, pofta prea mare de mancare, intoxicare si bolile provocate de aceasta (guta, reumatism, alergie etc.), insomnii, demineralizare, tuse, diabet, litiaze, nefrita, menstre dureroase, congestie hepatica, constipatie, sarcina (favorizeaza reproducerea) etc. Este anafrodiziaca. In dischinezie biliara si hepatita cronica, se recomanda salata creata cu frunze mari, aspre si amare, care are efect puternic de drenare a ficatului si stimulare a activitatii sale.

 

 

Pentru tratament intern, se poate face decoct de frunze: 75 g laptuca / 1 l apa fiarta, la foc incet, 30 de minute; se beau 3 pahare / zi, intre mese. Contra insomniei: se face decoct 20 de minute la foc mic, din 2-3 frunze externe la o cana de apa, sau infuzie mai concentrata si se consuma salata inainte de culcare. Infuzia este recomandata si pentru spasme gastrice sau febra.

 

 

Este bine sa se consume minimum 150 g salata pe stomacul gol, inainte de fiecare masa (sub forma de salata). Contra obezitatii, se poate consuma o cantitate de 500 g salata pe zi, inainte si in timpul mesei. Dupa unii terapeuti, salata, acrita cu otet de mere (sau suc de lamaie) si ulei presat la rece, ar fi indicata celor bolnavi de ateroscleroza, tromboflebita si arterita obliteranta. Sub aceasta forma, vor fi curatate vasele de sange, se reduce colesterolul si se fluidifica sangele .

 

 

Sucul de salata ajuta la tuberculoza, tulburari psihice si este diuretic. Sucul sau seva se poate aplica extern pe negi, acnee etc.

 

 

Extern: decoct 20 de minute de frunze, care inmoaie pielea si serveste in boli de piele si contra acneei. Cataplasmele cu frunze fierte cu putin ulei de masline ajuta contra furunculelor, abceselor si arsurilor.

 

 

Semintele de salata servesc la prepararea unui decoct (1 lingurita / 1 ceasca) in lotiuni sau bai de ochi, contra oftalmiei.

 

 

Administrarea repetata de doze ponderabile (foarte mari) provoaca o depresie generala a sistemului nervos, cu tuse si crize de excitatie, iradiere in tubul digestiv, cu greata, voma si diaree, tulburari de vedere si cresterea secretiei lactate. “Laptuca romana” are o compozitie diferita. Proportia de  de Na si K ajuta in boala lui Adisson.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *