Diete

Dietoterapii cu papadie

Papadia – Taraxacum officinale – este o specie erbacee perena ce face parte din familia Compositae. Larg raspandita pe pajisti, pe terenurile necultivate si pe marginea drumurilor, papadia este printre primele plante care infloresc primavara.

 

 

Frunzele contin: 9,1 % proteine, 7,4 % glucide, vitamine (B1, C, A, D), saruri minerale, clorofila. Mai contin un principiu activ amar numit taraxicina, care inlatura obstructiile si stimuleaza ficatul ca sa elimine toxinele din sange. Partile aeriene contin gliceride ale acizilor palmidic, oleic, stearic, ulei volatil, colina, glucoza, acid tartaric, substante antibiotice etc.

 

 

Planta cu traditie in medicina naturista, papadia se foloseste mai mult sub forma de ceaiuri, in dischinezii, coliciste, insuficiente hepatice, icter colateral, constipatie. Frunzele de papadie se mai recomanda sub forma de salate, de sucuri in anorexii (lipsa poftei de mancare), in dispepsii (dificultati de digerare a alimentelor), in arteroscleroza, guta, reumatism, diabet, ca depurativ (eliminarea toxinelor din sange) si diuretic.

 

 

Curele de 6-10 tije / zi, timp de 14 zile, cu 14 zile pauza, sunt un mijloc de a subtia sangele ingrosat, mai ales la batrani, combat scleroza, contribuie la innoirea celulelor si reechilibreaza mecanismul metabolic. La tineri, ajuta in acne, eruptii etc. Sucul alb ca laptele inlocuieste colirul (pentru ochi) si serveste contra negilor. In acest scop, timp de circa o saptaman, se stoarce pe neg sucul alb, de cateva ori pe zi, dupa care necul se usuca si cade.

 

 

De la papadie se consuma totul: frunze, radacini si boboci florali. Radacinile stranse toamna ofera un extract dulce, pe cand cele stranse primavara contin substante amare. Din radacina prajita si macinata se face cafeaua de papadie, care nu da insomnii, nu irita stomacul si nervii, ajuta la functionarea ficatului si a rinichilor. Frunzele crude, cu gust amarui se pot consuma sub forma de salate, fierte in aburi sau ca ingredient in supe si ciorbe. Din 30 g de frunze uscate, lasate timp de 10 minute intr-un litru de apa clocotita, se prepara o infuzie diuretica si digestiva (doze: o ceasca inainte de fiecare masa). Din flori, cu apa si miere (zahar), se poate prepara un sirop numit “miere de papadie” foarte sanatos. Mugurii florali servesc in unele tari apusene la obtinerea unui surogat de capere (murati in otet de tarhon). Florile se pot folosi la aromatizarea lichiorurilor sau la prepararea vinului si a berii (SUA, Canada, Anglia).

 

 

In paleta mare de afectiuni remediate prin cura de papadie – salate, ceaiuri, sucuri – se include si cea de reducere a excesului de greutate, determinat de acumularea de grasimi in organism, a obezitatii. Este o cura mai indelungata, finalizata cu reducerea la normal a greutatii corporale corespunzatoare inaltimii si varstei.

 

 

 

Cura de slabire consta in consumarea zilnica de ceai de papadie, ca inlocuitor al apei si al altor lichide folosite in timpul zilei. Raportul apa-papadie este de 2 lingurite de frunze uscate si maruntite la un pahar de ceai (200 ml) preparat sub forma de infuzie. Se consuma cald sau rece, simplu sau indulcit cu zahar, cu miere de albine sau, la diabetici, cu zaharina.

 

 

Frunzele de papadie pentru ceai se pot recolta in tot timpul anului, de preferat in timpul infloririi, cand se identifica mai usor prin prezenta florilor. Frunzele se conserva prin uscare la umbra, depuse pe coli de hartie cu intoarcerea zilnica a pozitiei, pana la completa deshidratare. Se pastreaza la intuneric, la temperature camerei, in pungi de tifon sau hartie.

 

 

Ceaiul de papadie se prepara zilnic in cantitate consumabila si se pastreaza in termos (pentru a fi cald) sau in sticle de plastic, portabile si la locul de activitate. Eficacitatea ceaiului de papadie se remarca dupa un consuma de doua saptamani, completat cu gimnastica complexa de 1-2 ore continuu sau in doua etape. Tot ca o completare se mai recomanda, daca timpul permite, saune si practicarea inotului.

 

 

Modul cel mai simplu de administrare este pulberea fina obtinuta din radacina si fruze uscate. Doza este de 3-4  g pulbere de trei ori pe zi. Decoctul se prepara din 1-2 lingurite pline ( 3-4 g) frunze si radacini uscate la 150 ml apa. Se foloseste dupa 15 minute si se administreaza de doua ori pe zi, dimineata si seara, timp de 4-6 saptamani.

 

 

In perioada de cura cu ceai de papadie se reduce la minimum prezenta in alimente a proteinelor de origine animala si in special consumul de carne de porc. Se accepta un consum redus de carne de peste.

 

 

Cura cu ceai de papadie este o cura complexa, cu efecte pozitive si asupra functionarii normale a ficatului si contribuie la remedierea unor afectiuni cu evolutie cronica (artrite, reumatism, diabet, afectiuni renale).

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *