Diete

Dietoterapia si grupele sangvine

Efectele finale ale alimentatiei asupra organismului uman sunt intr-o relatie interdependenta cu grupa sangvina, intrucat s-a demonstrate stiintific ca modul in care alimentele sunt prelucrate si valorificate este dependent de aceasta.

 

 

Cea mai veche si mai raspandita grupa sangvina din intrega lume este grupa 0. Persoanele care au aceasta grupa simt nevoia sa consume preparate pe baza de carne, pentru a obtine maxim de energie. Cei care au grupa sangvina A prefera o dieta vegetariana, bazata pe fructe si legume, iar persoanele care apartin grupei sangvine B prefera sa consume lactate si preparate culinare pe baza de oua. Consumatorii moderni ai alimentatiei mixte apartin grupei sangvine AB care este cea mai noua dintre toate grupele sangvine si, totodata, cea mai rara. Astfel, in functie de grupa sangvina, fiecare persoana isi alege alimentele care i se potrivesc cel mai bine din punct de vedere biochimic.

 

 

Dieta care tine seama de particularitatile grupelor sangvine nu suprasolicita aparatul digestiv si previne imbolnavirile metabolice. De cand s-a descoperit ca intre grupele sangvine si alimentatie exista o corelatie reala, s-au modificat si unele puncte de vedere ale medicilor si nutritionistilor. Cercetari in domeniul interdependentei dintre modul de alimentatie, starea de sanatate si apartenenta la o anumita grupa sangvina au fost facute de catre medicul american Peter D’Adamo, care a elaborat un program nutritional ce cuprinde trei categorii de alimente: avantajoase, neutre si de evitat.

 

 

 

Alimentele “avantajoase” asigura toate substantele vitale de care au nevoie persoanele cu o anumita grupa  sangvina, cele “neutre” dau energia unei bune functionari a organismului, iar cele “de evitat”, consumate peste o anumita limita, pot produce intoxicatii.

 

 

 

Pentru persoanele care au grupa sangvina 0, alimentele avantajoase sunt carnea de vita, de miel, vanatul, pestele, legumele, iar cele neutre sunt carnea de pasare, de iepure si de curcan. Produsele lactate nu sunt bine tolerate de cei cu grupa sangvina 0 si trebuie sa fie evitate de acestia.

 

 

 

Persoanele cu grupa sangvina A au un aparat digestiv sensibil, digera greu proteinele si grasimile de provenienta animala, dar sunt totusi recomandate unele soiuri de peste si carnea de pui. Dintre produsele de panificatie se recomanda painea din faina de secara sau de soia, painea cu germeni de grau sau specialitati pe baza de faina de orez. Legumele si fructele proaspete sunt cele mai indicate persoanelor cu grupa sangvina A, iar prepararea diferitelor sortimente culinare trebuie sa se faca astfel incat sa se piarda cat mai putin din continutul de vitamine, minerale, proteine, hidrati de carbon, enzime s.a.

 

 

 

Persoanele care au grupa sangvina B au un aparat digestiv robust, o capacitate deosebit de buna de adaptare la orice conditii de mediu si de viata si le este recomandata o alimentatie echilibrata, care contine preparate pe baza de carne (iepure, miel, vanat), cereale, fructe si legume. Laptele si produsele lactate sunt bine tolerate de catre persoanele cu grupa B, iar fructele proaspete trebuie sa fie prezente la cele trei mese principale ale zilei.

 

 

Grupa sangvina AB este cea mai noua si cea mai rara si, fiind o alianta intre grupele sangvine A si B, a preluat caracteristicile specifice de la ambele. Persoanele care au aceasta grupa sangvina pot consuma atat produse de origine animala, cat si cereale, fructe si legume. Substantele active din produsele de origine vegetala (minerale, vitamine, oligoelemente, enzime) stimuleaza sistemul imunitar al persoanelor cu grupa sangvina AB, care in multe cazuri este deficitar.

 

 

Cel mai important lucru in ceea ce priveste dieta grupelor sangvine este alegerea si combinarea acelor alimente care sunt cele mai favorabile pentru fiecare grupa in parte. De asemenea, in masura posibilitatilor, se recomanda consumarea alimentelor naturale, ecologice, asupra carora nu s-a intervenit cu ingrasaminte chimice, erbicide, stimulatori de crestere, hormoni sau alti aditivi sintetici.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *