Diete

Dietoterapia naturala si afectiunile

Fara ezitare, cercetatorii nutritionisti afirma ca o alimentatie aleasa cu grija poate reduce cu 30-60 % riscul afectiunilor cardiovasculare, al cancerului si chiar al maladiei Alzheimer. Studii laborioase au demonstrate rolul fructelor si legumelor in prevenirea cancerelor digestive si a celor ale organelor respiratorii.

 

 

Astfel grecii, care consuma de doua ori mai multe legume si fructe decat restul europenilor, sunt mai putin afectati de aceste maladii. In plus, o anumita varietate de salata consumata frecvent de greci are un continut ridicat in acizi grasi polinesaturati Omega-3, care confera organismului protectie impotriva bolilor cardiovasculare si determina scaderea nivelului total al colesterolului.

 

 

Recomandarile medicale privind anumite regimuri dietetice trebuie sa tina seama de scopul terapeutic urmarit, de constitutia fizica si psihica a bolnavului, de tipul de metabolism si de o serie de factori ambientali (anotimp, climat, situatie geografica). Specialistii in alimentatie naturista precizeaza ca alimentele-medicament cele mai bune sunt acelea din imediata noastra apropiere, care cresc in conditii de sol, climat si altitudine similare celor in care traim si ne desfasuram activitatea. Desi continutul in substante nutritive este mai mare la unele alimente de provenienta straina decat la alimentele autohtone, se recomanda folosirea curenta a acestora din urma.

 

 

Diverse afectiuni se pot trata prin regimuri alimentare sau diete (dietoterapia), care pot avea nu numai rol curativ, dar si preventiv, de inlaturare a dezechilibrului functional sau organic ce apare in corpul uman. Cu ajutorul unor diete bine stabilite, in unele boli se poate ajunge la o vindecare nmai rapida decat printr-un tratament medicamentos.

 

 

In scopul asigurarii unei alimentatii sanatoase, dietoterapia naturala recomanda respectarea catorva principii esentiale:

 

 

–    Consumarea legumelor si fructelor cat mai aproape de starea lor naturala sau dupa o preparare culinara cat mai simpla, care sa nu le afecteze proprietatile terapeutice.
–    Sa se testeze capacitatea de acceptare si de reactie a organismului la alimentele care constituie mesele zilnice.
–    Dieta trebuie adaptata in functie de evolutia starii bolnavului, iar pentru omul sanatos, in functie de unele stari fiziologice particulare (perioada de crestere, sarcina, stare de epuizare fizica sau psihica).
–    Alimentatia naturala are un efect benefic asupra procesului de digestie, precum si asupra altor functii importante ale organismului.
–    Fortifierea sistemului imunitar cu ajutorul regimurilor dietetice, care permit dezintoxicarea organismului.

 

 

In perioada actuala, cercetatorii din lumea intreaga sunt de acord ca alimentatia trebuie sa fie variata, echilibrata din punctul de vedere al cantitatii de proteine, grasimi, hidrati de carbon, vitamine si microelemente, dar trebuie sa respecte un principiu care nu poate fi contestat, si anume: “Un organism viu trebuie sa capete cat mai multa hrana vie.”

 

 

Sustinatorii sanatatii prin dietoterapie au ajuns la concluzia ca principalul component care diferentiaza produsele alimentare naturale de cele care au suferit o prelucrare termica il reprezinta enzimele – biocatalizatori de natura proteica; ei conditioneaza desfasurarea, coordonarea si reglarea reactiilor biochimice de degradare si sinteza ce stau la baza proceselor metabolice din organism.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *