Diete

Dietele si personalitatea

Dietetica a existat intotdeauna, insa interpretarea termenului variaza in functie de individ: pentru unii, ea reprezinta o igiena de viata, in timp ce pentru altii inseamna o constrangere , un regim alimentar impus.

 

Daca ne referim strict la definitie, cuvantul “dietetica” provine din gresescul “diaeta”, adica dieta. Dictionarele precizeaza ca ea este o stiinta avand ca subiect studiul valorii alimentare a produselor comestibile si al bolilor determinate de o nutritie necorepunzatoare. Daca alegem sa ne alimentam de acum inainte in functie de valoarea alimentara a produselor comestibile , dietetica nu va mai servi la restrictionarea alimentatiei pentru alungarea bolii si astfel ne vom elibera in totalitate functiile organice, permitandu-le sa-si indeplineasca misiunile de asimilare si transformare a alimentelor in energie vitala.

 

Principiile alimentare insusite ne afecteaza si viata psihica, cu alte cuvinte, felul nostru de a fi. Aici intervin componentele personalitatii noastre, intrucat doua persoane avand acelasi mod de a se alimenta vor avea reactii complet diferite. De asemnea, comportamentele alimentare difera si ele de la un individ la altul, asa incat este foarte important sa-l gasesti pe al tau.  Dietetica actuala trebuie sa respecte individul in totalitatea sa, asa ca fiecare trebuie sa cunoasca bine functionarea propriului organism. Ceea ce se potriveste unei persoane poate avea o actiune cu totul nefasta si nepotrivita in cazul alteia.

 

Pentru a intelege bine acest lucru, este important sa subliniem faptul ca exista diferite tipuri morfologice: aceasta tendinta fundamentala, legata de constitutia noastra, nu este o fantezie a naturii si nu poate fi nicicum contracarata. In fiecare individ predomina unul dintre cele patru sisteme care alcatuiesc organismul nostru: digestiv, respirator, muscular si nervos. Este o constatare pe care i-o datoram lui Hipocrate, medic grec din secolul al IV-lea i.Hr. Aceasta predominanta ne determina temperamentul, insa are legatura mai ales cu digestia alimentelor si capacitatea noastra de asimilare. Ultimul aspect este hotarator in procesul curelor si dietelor, deoarece ne permite sa beneficiem in cea mai mare masura de proprietatile fructelor si legumelor pe care le folosim in curele noastre.

 

In mod evident, “noul simt gustativ” al contemporanilor nostril s-a modificat si corespunde unei ideologii in care notiunile de igiena, sanatate si angoasa generalizata in fata inexplicanbilului proces al mortii ocupa un loc predominant. Sa nu uitam ca, pentru a beneficia la maximum de efectele curelor sau dietelor, este necesat sa definim capacitatile naturale ale fiecareia. O cura sau o monodieta poate fi initita in orice anotimp, insa temperamentl firesc predispune la retinerea unui aliment in mare masura decat a altuia, in virtutea dispozitiilor naturale de digestie si asimilare. In functie de particularitatile individuale (morfologice, temperamentale si de comportament alimentar), dieteticianul este in masura sa recomande o dieta personalizata fiecarui pacinet cu probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *