Diete

Diete cu pepeni galbeni

Cu miezul lui dulce si zemos, pepenele galben este unul dintre cele mai parfumate fructe tropicale de sezon si un racoritor excelent in zilele toride de vara. Are si actiuni terapeutice, in multe privinte, mai puternice decat cea  a pepenelui rosu. Considerat unul dintre cele mai sanatoase fructe, el face parte din ingredientele speciale, dar si din meniurile curelor cel mai eficiente. Este si un elixir al frumusetii, stand la baza multor preparate cosmetice.

 

 

Spre deosebire de pepenele rosu, cel galben contine mai putina apa – 90 %, are insa un continut ridicat de betacaroten (2000 micrograme). Beta carotenul este un oxidant puternic, care stimuleaza acuitatea vizuala si protejeaza pielea de razele ultraviolete. 100 g pepene galben furnizeaza 35 de calorii, 5 g glucide, 0,9 g fibre alimentare, 14 mg sodium, 320 mg potasiu, 20 mg magneziu, 19 mg calciu. Pepenele galben este mai consistent decat cel rosu. Din acest motiv se digera mai greu si nu trebuie asociat cu alte fructe.

 

 

Unul dintre cele mai parfumate si aromate fructe existente, pepenele galben este considerat un adevarat remediu natural ce are efect terapeutic superior pepenelui rosu. Spre deosebire de alte fructe, acesta prezinta o actiune ce  regleaza apetitul si ofera vitalitate organismului.

 

 

Originar din Asia tropicala, pepenele galben are printre componentele sale principale apa, vitaminele si oligoelementele. Continutul sau bogat in beta-caroten ii ofera capacitati antioxidante puternice. Pepenele galben imbunatateste sistemul imunitar si reduce riscul atacului cardiac, are actiune reglatoare asupra apetitului si efecte vitalizante puternice. Cercetatorii au descoperit in componenta pepenului galben si numeroase elemente ce pot modifica pozitiv secretia glandei tiroide.

 

 

Avand un nivel caloric scazut si dispunand de un continut ridicat de fibre, acest fruct tropical combate excesul de sodiu din organism. In cazul anemiei este indicat sa fie consumat sub forma de necatar, in fiecare zi, inainte de mese.

 

 

Elementele componente ale acestui fruct servesc la reglarea apetitului, reusind prin consumul inainte de masa sa diminueze senzatiile de foame pe tot parcursul zilei. Fructul, pentru ca este bogat in fibre, reuseste sa inlature simtomele neplacute ale constipatiei.

 

 

Cunoscut si pentru efectul sau inflamator, pepenele galben este recomandat in tratarea bolilor de piele manifestate prin mancarime sau usturime. Beneficiile acestui fruct tropical pot fi remarcate si in cazul tenului cu probleme ce poate fi tratat prin masare cu suc de pepene galben.

 

 

Pepenele galben se consuma in general in stare naturala, dar este la fel de savuros si sub forma de salate, inghetata sau dulceata. In afara de consumul miezului, pepenele galben este si un remediu naturist si sub forma de suc, potolind setea si calmand sistemul nervos. De fapt se obtine un fel de nectar, mult mai rezistent la oxidare decat cel al pepenelui verde. Se consuma foarte proaspat, la cel mult 10 minute dupa preparare.

 

 

In timpul curei cu pepene galben se beau zilnicintre 3-6 cani de nectar. Cura este deosebit de eficienta in anemii si convalescenta, mai ales atunci cand se consuma in fiecare zi si trei lingurite cu afine uscate. In caz de constipatie se mananca dimineata, pe stomacul gol, unul, doua kilograme de pepene galben. Doua felii consummate inainte de masa regleaza apetitul, pepenele galben avand calitatea de a potoli senzatia de foame puternica.

 

 

 

Specialistii recomanda ca, in cazul alergiilor, dermatozelor infectioase, insotite de usturime si de mancarimi, sa se tina o cura de pepene galben de 10-12 zile, timp in care sunt scoase din alimentatie carnea, grasimile si alimentele conservate. Pepenele galben are si o influenta binefacatoare in cazurile de arterscleroza, hemoroizi, in bolile de rinichi si cele ale sistemului vascular.

 

 

Din vechi timpuri, pepenele galben este folosit si in bolile de stomac. Mai mult, specialistii sunt de accord ca “bulgarele auriu” are capacitatea de a imbunatati starea psihica a persoanelor care sufera de depresii. Semintele de pepene galben fierte in lapte sunt recomandate impotriva pietrelor la vezica biliara. Daca bolnavul nu primeste recomandari speciale, sucul de pepene galben se consuma de trei ori pe zi, inainte de fiecare masa, adaugand intr-un pahar cu suc o lingura de miere.

 

 

Fiind un fruct bogat in calorii, nu se recomanda persoanelor care tin cura de slabit. De asemenea consumul fara limita al pepenelui galben nu este recomandat, acest lucru poate conduce la diaree si dureri puternice de stomac.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *