Diete

Dieta "supermarket"

Acest ghid alimentar echilibrat pune accentul pe alimente hranitoare ce se gasesc in supermarketuri si include trei categorii de meniu: 1200 de calorii (“Tabara militara”), 1500 de calorii (“Continua sa slabesti”) si 1800 de calorii (“Intretinerea siluetei suple”). Telul dietei: convertirea subiectului la un nou program alimentar si un stil de viata schimbat.

 

 

Istoricul dietei

Sustinuta de celebra revista lunara pentru femei “Good Housekeeping” (Sfaturi pentru gospodarie), dieta de supermarket a aparut recent (2007) si intr-o carte a unui dietetician autorizat. Bazat pe cercetari stiintifice privind nutritia si alegerea alimentelor, programul este relativ nou si inca nu suficient cunoscut, dar se asteapta ca popularitatea lui sa creasca.

 

 

Cum functioneaza?

Rationamentul programului consta in combinarea unui aport redus de calorii, ca urmare a unei diete controlate, cu un consum sporit de energie, datorat exercitiilor fizice regulate. Cartea “The Supermarket Diet” ofera informatii detaliate cu privire la urmarea dietei, inclusiv sfaturi referitoare la strategia de cumparare, citirea etichetelor si selectarea ingredientelor.

 

 

Se interzic alimentele bogate in grasimi sau zahar, caloriile “goale”, precum si bauturile indulcite foarte mult, in vreme ce se incurajeaza consumul legumelor si fructelor bogate in fibre si sarace in calorii, sub forma de “recompense alimentare”.

 

 

Ghidul detaliat, structurat pe etape, isi propune sa-l converteasca pe cel care urmeaza dieta la un nou program alimentar si incurajeaza un stil de viata care aduce cu sine pierderea in greutate si adoptarea unor obiceiuri alimentare sanatoase.

 

 

Primele doua saptamani ale meniului de 1200 calorii reprezinta un inceput de forta in directia pierderii in greutate. Etapele a doua si a treia ale acestui program bogat in fibre si sarac in calorii, grasimi si zahar ii faciliteaza celui care urmeaza dieta adoptarea unor obiceiuri alimentare si a unor activitati adecvate, in functie de sex si greutate, in vederea atingerii obiectivului dorit fara senzatia chinuitoare de foame.

 

 

Argumente pro si contra

Abordare practica, stiintifica si directa a pierderii in greutate, dieta de supermarket ofera indrumari realiste care sa va ajute sa adoptati un stil de viata sanatos si nu este doar o moda trecatoare. Listele de schimb introduse pentru a regulariza atat marimea portiilor, cat si numarul de calorii include mese care nu necesita mult timp de pregatire (5-20 de minute), dar ofera varietate si un exhilibru al substantelor nutritive.

 

 

Programul reprezinta dovada faptului ca puteti umple camara cu alimente hranitoare si puteti pregati o masa care va placea intregii familii. Ca un minus, totusi, este nevoie de rabdare si perseverenta, intrucat rezultatele nu sunt imediate.

 

 

Alimente intezise: chipsuri si gustari pregatite prin prajire; sosurile grase; gogosile, prajiturile uscate si biscuitii; bauturile cu zahar; mierea, gemurile si jeleurile; prajiturile cu frisca sau glazurate cu crema de unt; inghetata; toate felurile de bomboane. Alimente permise: alimentele si bauturile cu calorii putine sau fara calorii.

 

 

Este potrivita pentru dvs.?

Dieta de supermarket li se va parea atragatoare celor care doresc o abordare echilibrata a efortului de mentinere a unei greutati sanatoase. Si copiii pot urma acest regim, cu conditia ca mancarurile si portiile sa fie potrivite pentru varsta lor.

 

 

Toate alimentele acestei diete se gasesc in orice magazin alimentar. Meniurile nu sunt costisitoare si, in cea mai mare parte, se pot pregati acasa. Acest plan pune accentul pe necesitatea exercitiilor fizice si adoptarea unor schimbari sanatoase de comportament.

 

 

Sugestii pentru un meniu de 7 zile:

Sambata. Mic dejun: cereale fierbinti, lapte, fructe, nuci, cafea sau ceai. Dejun: supa de rosii, salata de ton si fasole alba, o bautura. Cina: cambula la gratar, cartof copt, legume, salata asortata, iaurt, o bautura. Gustarea 1: lapte degresat cu ciocolata, o pajitura de casa.  Gustarea 2: alune asortate sarate.

 

 

Duminica. Mic dejun: vafela cu fructe, lapte, o bautura. Dejun: supa de ciuperci, salata Waldorf cu curcan, o bautura. Cina: filet mignon, rosii fripte, piure de cartofi, pastai de mazare, salata de spanac cu capsuni. Gustarea 1: biscuiti din faina de grau integrala cu somon afumat. Gustarea 2: floricele de porumb fara grasime, iaurt.

 

 

Luni. Mic dejun: bautura-crema de capsuni, paine prajita, cafea. Dejun: cartof copt si chili, salata, fructe, ceai. Cina: burger pe o chifla, cartofi, morcovi si fasole verde fierte, salata verde, o bautura. Gustarea 1: iaurt simplu, mar. Gustarea 2: alune asortate.

 

 

Marti. Mic dejun: briosa din tarate, fructe, lapte, cafea sau ceai. Dejun: se manaca la o cantina / restaurant cu autoservire unde salatele se pot pregati de catre client prin combinarea mai multor ingrediente puse la dispozitie, fructe, o bautura. Cina: pui fript, orez nedecorticat, dovlecei, ceapa si ciuperci trase in ulei, salata de spanac cu alune sau fructe. Gustarea 1: iaurt degresat inghetat. Gustarea 2: fructe si nuci.

 

 

Miercuri. Mic dejun: bautura-crema de piersici, paine prajita, cafea sau ceai. Dejun: supa de linte, salata de spanac cu fructe, paine prajita, cafea. Cina: friptura la gratar (cu glazura de portocale), cartofi dulci, sparanghel, conopida, salata Cezar, o boutura. Gustarea 1: iaurt cu fructe, o prajitura uscata. Gustarea 2: covrigei, lapte.

 

 

Joi. Mic dejun: cereale reci, lapte, fructe, cafea sau ceai. Dejun: sandvis cu branza si paine prajita, salata de pui, o bautura. Cina: somon fript (cu glazura de miere si lamai verzi), paine cu usturoi, broccoli, fasole verde, salata asortata de primavera cu nuci. Gustarea 1: biscuiti din faina de grau integrala, crema de branza. Gustarea 2: iaurt degresat aromat.

 

 

Vineri. Mic dejun: oua, paine prajita, lapte, fructe, cafea sau ceai. Dejun: supa de legume, salata de naut, paine prajita, o bautura. Cina: pui cu cus-cus si spanac, salata tabbouleh, humus si lipie prajita, o bautura. Gustarea 1: mar, branza Cheddar. Gustarea 2: iaurt inghetat, biscuiti.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *