Dieta in stil italian in perioada sarcinii

Multi oameni apreciaza meniurile italiene. Cine nu a mancat macar o data in viata lui pizza sau paste delicioase? Mai ales in perioada sarcinii, foarte multe femei poftesc sa savureze meniuri alcatuite din mancaruri originare din tinuturile Italiei. Iata cateva idei pentru un plan saptamanal, care sa includa cat mai multe retete de paste si de pizza:


LUNI: Mic dejun: 1 pahar cu suc de portocale, 2 felii de paine tip graham, 1 lingura de crema de branza, 1 felie jambon de curcan, ½ ardei gras. Gustare: 1 iaurt mic cu vanilie. Pranz: 1 piza Calone (care contine: sunca, ceapa, cascaval si suc de rosii, toate imbracate intr-un aluat special. Gustare: 1 mar. Cina: 1 salata de macaroane cu dovlecei (Ingrediente: 50 g macaroane, 100 g dovlecei, 1 rosie, 50 g maioneza fara ou, 1 lingurita capere, sare, piper, busuioc. Fierbe macaroanele. Separat, fierbe dovleceii. Taie rosia cubulete, iar ceapa solzisori. Amesteca pastele, dovleceii, rosiile si ceapa, apoi adauga caperele, maioneza si busuiocul. Condimenteaza cu sare si piper, dupa gust).


MARTI: Mic dejun: 1 iaurt cu cereale. Gustare: 1 portie tarta cu limete (Tarta o poti face cu aluat fraged – mai tare - , pentru care ai nevoie de 300 g faina, 1 lingura zahar, 1 praf de sare, 200 g unt si 1 ou. Framanta ingredientele si aseaza aluatul intr-o tava rotunda, apoi unge tarta cu o lingura de gem de citrice si pune deasupra felii de limete. Dupa coacere, presara prajitura cu zahar pudra. Ai grija, ingredientele sunt pentru cca 12 portii!). Pranz: Lasagne cu carne de pui (Ingrediente pentru 4 persoane: 250 foi de lasagna, 3 linguri de faina, 500 ml supa, sare, piper, 2 cepe, 2 linguri unt, 300 g spanac, 2 catei de usturoi, 500 g piept de pui, 4 rosii, 1 lingura ulei de masline, 100 g cascval ras. Caleste ceapa si usturoiul, curatate si tocate. Adauga spanacul si condimenteaza dupa gust. Prajeste carnea taiata marunt si condimenteaz-o. Intr-o forma de copt dreptunghiulara, asaza un strat de foi de lasagna, apoi pune un strat de carne si putin spanac. Alterneaza in continuare pastele cu carnea si spanacul. Incinge o tigaie in care topesti untul, apoi adauga faina. Caleste-o putin si adauga supa de carne. Eventual, poti adauga si 1 lingura de smantana. Toarna peste lasagna sosul, presara cascavalul si da la cuptor 40 de minute). Gustare: 1 para. Cina: 1 felie de pizza vegetariana, 1 pahar cu suc de portocale.


MIERCURI: Mic dejun: 1 pahar cu lapte, 1 felie de paine integrala, 1 felie de sunca. Gustare: 1 cutie de branzica de casa (40 g). Pranz: gratin cu praz (Ingrediente pentru 4 portii: 500 g ceapa rosie, 500 g macaroane, 750 g praz, 2 linguri unt, 250 g cascaval, sare, maghiran. Caleste ceapa si prazul, apoi condimenteaza-le dupa gust. Amesteca-le cu macaroanele fierte, cascavalul dat pe razatoare si presara-le cu maghiran. Unge o tava dreptunghiulara cu ulei si toarna amestecul, dupa care da totul la cuptor pentru cca 20 de minute). Gustare: 1 portocala. Cina: salata de paste cu sunca. (Preparare: fierbe 50 g paste in apa cu sare. Caleste 1 ceapa mica in 2 linguri ulei de masline, adauag cateva frunzulite de oregano, apoi ia tigaia de pe foc. Amesteca cu 100 g iaurt si condimenteaza. Amesteca pastele cu 50 g boabe de mazare, fierte cu ½ ardei gras si cu 1 felie de sunca taiata bucati. Toarna deasupra sosul de iaurt).


JOI: Mic dejun: 1 pahar cu lapte, 2 felii de paine tip graham, 1 lingurita de gem de piersici, 1 felie de cascaval. Gustare: 1 iaurt cu vanilie. Pranz: salata de tortellini cu dovlecei (Ingrediente: 1 dovlecel mic, 2 rosii, 1 catel de usturoi, 2 linguri ulei de masline, 100 g tortellini, 1 lingura otet, sare, piper, rozmarin, 1 fir ceapa verde. Caleste intr-o tigaie usturoiul cu rozmarinul, in ulei de masline. Adauga dovlecelul si rosiile taiate cubulete, apoi condimenteaza-le dupa gust. Amesteca legumele cu totellini fierti, dupa care, in uleiul ramas, adauga otetul, sarea si piperul. Toarna sosul obtinut peste tortellini si amesteca. Curata ceapa verde, tai-o si presar-o peste salata). Gustare: 1 pahar cu suc de portocale. Cina: Risotto cu varza (Ingrediente pentru 4 portii: ½ ceapa, 1 l;ingurita ulei de masline, 60 ml vin alb, 635 ml supa, 150 g orez, 1varza de cca 400 g, 1 lingura seminte de susan, 125 ml smantana, 70 g cascaval ras, piper. Curata ceapa, taie-o marunt si caleste-o in uleiul incins, apoi adauga orezul. Stinge totul cu vin si 250 ml supa de pui. Lasa sa fiarba cca 20 de minute. In acest timp, curata varza, tai-o fideluta si opareste-o cca 2-3 minute in restul de supa. Adauga varza peste orez si mai fierbe inca 10-15 minute, amestecand des, ca sa nu se prinda. Prajeste semintele de susan intr-o tigaie de teflon si presara-le peste risotto cu smantana. Condimenteaza cu piper si pune deasupra cascavalul ras).


VINERI: Mic de jun: 1 pahar cu lapte degresat, 1 ou fiert tare, 1 felie de branza telemea, 1 felie de paine integrala. Gustare: 1 portie de Tiramisu (Ingrediente pentru 4 portii: 12 piscoturi speciale, 2 oua, 1 cutie de mascarpone de 250 g, 150 g, zahar, putina cafea si putin coniac. Amesteca bine cu mixerul mascarpone cu zaharul pana ce obtii o spuma, apoi adauga galbenusurile de ou. Daca doresti, poti adauga si albusurile batute spuma. Separat, fa un sirop, amestecand coniacul cu cafeaua si cu o lingura de zahar. Inmoaie piscoturile si aseaza un strat pe un platou, apoi toarna jumatate din crema de mascarpone. Pune si celelate piscoturi si adauga deasupra crema ramasa. Cand servesti, poti orna cu cacao pe deasupra. Fii atenta! Coniacul trebuie numai sa dea putin gust si aroma prajiturii!). Pranz: 200 g cod la cuptor (Pune pestele intr-o tava cu 1  lingura de ulei si 100 ml apa. Adauga 4-5 feliute lamaie si putin rozmarin si da la cuptor timp de 40 de minute. Ca garnitura, poti servi 2 cartofi de marime medie fierti, peste care adaugi 1 lingurita unt. Poti inlocui codul cu orice alt peste slab). Gustare: ½ grapfrut. Cina: 1 iaurt cu cereale.


Adauga comentariu