Diete

Dieta Sonoma

 

Bazat pe stilul de viata relaxat si pe alimentatia tinutului viticol din California, acest ghid al alimentatiei de tip mediteranean pledeaza pentru alimente reduse in calorii si “energizante” cardiace. Dieta Sonoma este de tip mediteranean, dar contine alimente caracteristice mai multor culture.

 

 

Istoricul dietei

 

 

Dieta Sonoma a fost inventata de Connie Peraglie Guttersen, dietetician autorizat, expert in arta culinara si consilier nutritionist al Institutului Culinar American din Greystone, California. Prima carte dedicate dietei a fost publicata in 2005 si a fost urmata de The Sonoma Diet Cookbook (2006) (“Cartea de bucate a Dietei Sonoma”). Ambele carti promoveaza stilul mediteranean de alimentatie.

 

 

Cum functioneaza?

 

 

Acest plan incurajeaza pierderea in greutate pe termen lung oferind un ghid al alimentatiei sanatoase, ce recomanda in principal produsele mediteraneene, precum fructele, legumele, pestele, branza, uleiul de masline, nucile si vinul. Se bazeaza pe 10 alimente “energizante”: migdale, ardei gras, afine, broccoli, struguri, ulei de masline, spanac, capsuni, rosii si cereale integrale.

 

 

Logica este aceea ca densitatea mare de nutrienti a acestor alimente este dovada potentialului lor protectiv impotriva afectiunilor inimii si a altor boli grave. Dieta Sonoma pune accentual pe alimentele neprocesate si pe ce anume puteti manca, nu pe liste de alimente “interzise”.

 

 

Argumente pro si contra

 

 

Abundenta de fructe, legume si cereale integrale face din Dieta Sonoma o alegere benefica, fundamentata stiintific. Persoanele care nu sunt obisnuite sa consume multe legume si fructe vor constata ca acest plan se indeparteaza de tot ceea ce stiu ele si ca este scump. Consumarea predominanata a legumelor si fructelor nu va face sa creasca cheltuielile daca se contrabalanseaza prin reducerea cantitatii de carne rosie, mai scumpa, si de alimente procesate, mai toxice.

 

 

Este potrivita pentru dvs.?

 

 

Orientata catre persoanele carora le place mancarea, vinul sau pur si simplu doresc un plan permanent de alimentatie si mentinere a greutatii, Dieta Sonoma nu este menita sa aduca o scadere rapida a greutatii, dar este un program pentru toata viata, care produce o slabire treptata si sigura.

 

 

In functie de consumul curent de alimente procesate, pline de calorii, ar putea sa nu fie potrivita celor care nu vor sa renunte la astfel de produse si nu sunt pregatiti sa se angajeze intr-un process de schimbari pe termen lung in meniul in care sunt obisnuiti.

 

 

Acest plan de schimbarea a stilului de viata recomanda exercitii fizice si tehnici de management al comportamentului, mese regulate, pastrarea unei evidente a alimentelor si exercitiilor, evitarea supraalimentatiei si, in plus, cresterea rezistentei la stres si schitarea unui plan de gestionare a recidivelor.

 

 

Exemplu de meniu (cu retete incluse in C. Gutersen, The Sonoma Diet, 2005):

 

Sambata. Mic dejun: 2 felii paine integrala, o lingura unt de arahide. Dejun: verdeturi cu fasole si miez de anghinare, ¾ cana de zmeura. Cina: chebap marocan de porc, salata tunisiana de morcovi, orez nedecorticat, 1 pahar Pinot Noir (optional). 

 

Gustare pentru barbati: 1 cana broccoli, 3 triunghiuri de branza moale, ¾ cana afine, iaurt fara grasime. 

 

Gustare pentru femei: 1 cana broccoli,1 triunghi de branza moale, 1/2 cana afine, iaurt fara grasime.

 

Duminica. Mic dejun: cereale integrale, lapte. Dejun: rulou de pui si fasole neagra, fruct proaspat. Cina: risotto cu orz si ciuperci salbatice, salata cu vinegreta de lamaie, 1 pahar de Merlot (optional). 

 

Gustare pentru barbati: 2 tulpini de telina, 2 linguri unt de arahide, baton de branza, 1 cana morcovi tineri, 33 migdale. 

 

Gustare pentru femei: 2 tulpini de telina, 1 lingura unt de arahide, baton de branza, 1 cana morcovi tineri, 11 migdale.

 

Luni. Mic dejun: 1 cana cereale integrale, 1 cana lapte degresat. Dejun: supa de fasole neagra, salata de spanac cu sos vinegreta, 1 cana fructe de padure proaspete. Cina: muschi de porc, pilaf de quinoa, dovlecei la cuptor, ½ cana cantalup, 1 pahar Zinfandel (optional).

 

 

Gustare pentru barbati: 2 batoane de mozzarella, 2 tulpini de telina cu 2 linguri unt de arahide, 33 migdale.  

 

 

Gustare pentru femei: 2 tulpini de telina cu 2 linguri unt de arahide, 22 migdale.

 

 

Marti. Mic dejun: ¼ cana terci de ovaz macinat. Dejun: salata Sonoma cu rosii si feta, fructe proaspete, 4 biscuiti. Cina: crevete cu serranos, amestec de cereale, 1 cana salata cu sos vinegreta, 1 fruct, 1 pahar de Sauvignon Blanc (optional).

 

Gustare pentru barbati: 1 cana de morcovi tineri, 3 linguri de branza moale, 33 migdale.

 

 

Gustare pentru femei: 1 cana morcovi tineri, 22 migdale.

 

 

Miercuri. Mic dejun: 2 oua, o felie de paine prajita din faina de grau integrala, o lingura unt de arahide. Dejun: rulou Sanoma expres, amestec de cereale, fruct proaspat. Cina: muschi de porc, spanac cu sos de vinegreta, fruct proaspat, 1 pahar Cabernet (optional). 

 

 

Gustare pentru barbati: 2 linguri sos de iaurt si castraveti, ½ lipie din faina de grau integrala, 1 cana dovlecei cruzi, 22 migdale. 

 

 

Gustare pentru femei: 2 linguri sos de iaurt si castraveti, ½ wholewheat.

 

 

Joi. Mic dejun: 2 felii de paine integrala, o lingura unt de arahide. Dejun: salata de pui California, o lipie din faina de grau integrala. Cina: supa de linte, peste cu dovlecei, 1 cana salata cu sos de vinegreta, 1 pahar Sauvignon Blanc (optional). 

 

 

Gustare pentru barbati: iaurt degresat, 1 cana de capsuni, 2 triunghiuri de branza moale, fasii de ardei gas, 22 migdale.

 

 

Gustare pentru femei: 2 linguri sos de iaurt si castraveti, ½ wholewheat, fasii de ardei.

 

 

Vineri. Mic dejun: omleta ranchero. Dejun: verdeturi asortate cu curcan si branza cu mucegai albastru, 4 biscuiti. Cina: carne de vita cu chili si ghimbir si amestec asiatic de legume, fruct proaspat, 1 pahar Rose (optional).  

 

 

Gustare pentru barbati: 1 cana humus, lipie din faina de grau integrala, felii de castraveti, 2 tulpini de telina cu 2 linguri de unt de arahide. 

 

 

Gustare pentru femei: ¼ cana humus, lipie din faina de grau integrala, felii de castravete.

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *