Diete

Dieta schimbarii pas cu pas

Asa cum reiese din denumire, acest plan de slabit pune accentul pe ajustarea pe rand a factorilor si promoveaza tinerea sub control a portiilor si gestionarea aspectelor vietii de zi cu zi legate de preferintele culinare.

Acest plan urmareste o schimbare benefica pe o saptamana. Planul a fost dezvoltat de catre John Hastings, editor la Reader’s Digest, in colaborare cu doi dieteticieni autorizati si alti experti in programe de slabire.

Cum functioneaza?

Elementele cheie ale planului de 12 saptamani (care cuprinde optiunea de slabire “rapida”) respecta marimea portiilor si alimentatia sanatoasa. Primele patru saptamani sunt dedicate implementarii schimbarilor in viata subiectului – pas cu pas.

Prima saptamana se concentreaza asupra imbunatatirii micului dejun; saptamana a doua – asupra imbunatatirii dejunului; saptamana a treia – asupra imbunatatirii gustarilor; saptamana a patra – asupra imbunatatirii cinei. Restul de opt saptamani sunt rezervate sugestiilor privind mesele luate la restaurant, in concedii, “aranjarea” bucatariei, autoevaluarea si intretinerea planului.

Cartea lui J. Hastings – Change One (Schimbarea pas cu pas), 2003 – contine meniuri pentru un program de 1300 calorii – 300 calorii la micul dejun, 350 calorii la dejun, 450 calorii la cina si 200 calorii gustarile – si informatii privind modificarea sa intr-un program de 1600 calorii.

Cercetarile sprijina idea ca un plan de slabire bazat pe metode combinate – controlul portiilor, management alimentar si activitate fizica – poate reprezenta o strategie eficienta pe termen lung a managementului greutatii. Cartea si website-ul www.changeone.com (care inlesneste inscrierea pentru primirea programului si accesarea numeroaselor sale servicii, cum ar fi retetele) sunt foarte populare.

Argumente pro si contra

Planul integreaza schimbarea lenta, pentru a fi de ajutor subiectului sa se obisnuiasca si sa aplice modelul de comportament sanatos. Dieta ar putea determina un aport mai redus de calciu, putand astfel deveni necesara consultarea unui dietetician competent pentru alcatuirea unui meniu mai adecvat. Desi programul incearca sa nu contabilizeze caloriile, este important sa se urmareasca portiile servite pentru a asigura respectarea limitei de calorii.

Este potrivita pentru dvs.?

Nefiind o “rezolvare rapida” a problemei pierderii in greutate, acest model de dieta se adreseaza celor care doresc sa piarda kilograme prin introducerea lenta a schimbarilor si acorda atentie nu doar hranei consumate, ci si altor factori cu impact asupra regimului alimentar. Desi planul implica o distribuire calorica echilibrata ca carbohidrati, proteine si grasimi, care corespunde valorilor recomandate, oricine ar trebui sa consulte un medic inainte de inceperea unei cure. Daca doriti sa folositi principiile dietei schimbarii pas cu pas, dar aveti nevoie de un alt aport de calorii decat cel din carte, va trebui sa consultati un dietetician sau un nutritionist pentru indrumare.

Planul evidentiaza nevoia de a dezvolta aptitudini in vederea controlarii anumitor situatii, cum ar fi luarea unei gustari, a unei mese in oras, crearea unei “bucatarii” sanatoase, controlarea stresului si a recidivei si implementarea activitatii fizice.

Exemplu de meniu:

Sambata. Mic dejun: ½ de cana de branza slaba de vaci, covrig, felii de grepfrut. Dejun: salata “maestrului bucatar” (oua fierte tari, sunca, carne de vita, curcan si/sau pui si branza, pe un pat de salata verde si cu sos Thousand Island), 4 crochete, pepene galben. Cina: vita stroganoff, fasole verde, felii de rosii in otet balsamic. Gustare: o inghetata de fructe.

Duminica.
Mic dejun: ¾ cana de fulgi de ovaz, 1 cana de lapte cu 1 % grasime, zmeura. Dejun: sandvis cu sunca, salata de spanac cu portocale, mere si sos de miere, cantalup. Cina: somon la gratar, salata de verdeturi si miez de palmier, sparanghel la gratar, chifla. Gustare: jeleuri.

Luni.
Mic dejun: 2 cani de fulgi de cereale (grau), 1 cana de lapte cu 1 % grasime, portocala. Dejun: sandvis cu branza, salata verde cu nuci pecan, sos cu otet de cidru, banana. Cina: scoici, spaghete foarte fine, conopida si broccoli, verdeturi asortate. Gustare: nuci.

Marti.
Mic dejun: frittata de legume asortate, paine prajita din faina de grau integrala, capsuni. Dejun: crenvurst simplu, salata Cezar, pepene verde. Cina: piept de pui, orez galben, fasole neagra cubaneza, varza de Bruxelles. Gustare: floricele preparate in cuptorul de unde.

Miercuri. Mic dejun: ½ cana de grau maruntit, 1 cana de lapte cu 1 % grasimi, mar. Dejun: chifla cu legume si chili, salata de spanac cu sos sarac in grasimi, afine. Cina: pui la gratar, salata verde si rosii, chifla din faina integrala de grau, salata de varza. Gustare: covrigei moi.

Joi. Mic dejun: ½ covrig, branz dulce, iaurt cu mango. Dejun: o cana de supa de vita cu orz, chifla, frunze de nap, portocala. Cina: fasole neagra, orez, verdeata tanara asortata, morcovi inabusiti. Gustare: tortilla la cuptor.

Vineri. Mic dejun: ¾ cana de cereale cu tarate de grau, o cana de lapte cu 1 % grasimi, mandarina. Dejun: sandvis cu carne de curcan, salata de sfecla, felii de ananas. Cina: creveti prajiti, pasta de forma boabelor de orez, cu mazare si stafide, ghiveci de legume. Gustare: negresa light.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *