Diete

Dieta Pritikin pentru obezitate

La inceputul anilor ’50, Nathan Pritikin a dezvoltat pentru el insusi regimul-program care ii poarta numele, in incercarea de a lupta cu ceea ce doctorii au numit o afectiune incurabila a inimii. Si a functionat! In prezent, fiul sau, Robert Pritikin, a adoptata acest program pentru o problema de sanatate care afecteaza foarte multe persoane: obezitatea.

 

 

Modificand programul creat de tatal sau in anii ’50, Robert Pritikin propune un principiu nou, bazat pe ceea ce el numeste “densitatea in calorii” a alimentului. Astfel, nu numarul de calorii este important, ci “densitatea in calorii” a fiecarui aliment. El recomanda consumul de alimente cu densitate mica la suta de grame, acest lucru contribuind la pierderea in greutate si la cresterea sperantei de viata.

 

 

Consumand alimente care nu sunt dense in calorii (de exemplu, mere sau faina de ovaz), se presupune ca poti manca pana la atingerea senzatiei de satietate, fara a limita portiile si a suferi de infometare. Din contra, atunci cand consumi alimente foarte dense in calorii, cresterea in  greutate este considerabila, deoarece se consuma mai multe calorii pentru a induce senzatia de satietate.

 

 

Principiile dietei. In mod natural, oamenii isi doresc sa manance alimente grase. Foamea declanseaza un instinct care ne determina sa manacam alimente grase si satioase. Si zaharul sau produsele zaharoase ne pot determina sa mancam mai mult decat este nevoie.

 

 

Pentru a va feri de aceste instincte trebuie sa faceti cinci pasi importanti in schimbarea modului in care mananci si a stilului de viata:

 

 

Include exercitiile fizice in stilul / comportamentul tau de viata.
Alege carbohidratii benefici.
Mananca mai putine grasimi.
Mananca des.
Pastreaza un plan constant de a manca.

 

 

In studiul sau, Robert Pritikin prezinta in mai multe pagini densitatea calorica a tuturor alimentelor, fiercare aliment fiind insotit de numarul de calorii continut la suta de grame, demonstrand astfel o diferenta colosala intre alimentele cu densitate calorica mare si cele cu densitate calorica mica. De exemplu, 454 g de broccoli au numai 130 de calorii, in timp ce 454 g prajitura de ciocolata pot contine 2140 de calorii.

 

 

Dieta presupune doar trei mese pe zi si inca doua gustari cu continut redus de calorii. Programul original al lui Nathan Pritikin era bazat pe un consum de 75 % carbohidrati, 15% proteine si 10% grasimi.

 

 

Ce putem consuma. R. Pritikin imparte alimentele in trei categorii diferite: alimente bune, foarte bune si cele mai bune. Celor care urmeaza dieta li se  recomanda, evident, sa aleaga alimentele din ultima categorie, in care sunt incluse portii mici de carne slaba si produse lactate degresate. Legumele si fructele pot fi consumate in orice cantitate.

 

 

Este incurajat si consumul de cereale integrale. Cel de alcool este interzis. Potrivit lui Pritikin, alcoolul stimuleaza lipogeneza (sinteza de grasimi). Pentru pierderea in greutate trebuie sa mentii media densitatii calorice a fiecarei mese in jurul a 400 de calorii per pound (1 pound = 453,6 g), in sistemul nostru de masuratori ar insemna intre 80-100 calorii la suta de grame.

 

 

Legumele contin aproximativ 50 de calorii la suta de grame, cerealele furnizeaza in jur de 70 de calorii la suta de garme, iar carnea de la 100 de calorii/100 g pentru peste, pana la 300 cal/100 g muschiul file si 500 cal/100 g sunca. Combinand cantitati mici de proteine animale cu vegetale se poate obtine o medie calorica optima pentru a scapa de kilogramele in plus.

 

 

Alimente premise: orez integral, mei, orz, ovaz, salata verde, ceapa, cartofi, sucuri naturale, fasole, linte, naut, mazare, mere, pere, capsuni, banane.

 

 

Alte recomandari:

 

 

Este permis un consum moderat de carne de vita sau de pui, precum si produse lactate cu continut scazut de grasimi.
Sunt recomandate mesele mici si dese, aproximativ 5 mese pe zi.
Pestele este recomandat de aproximativ 3 ori pe saptamana.
De evitat sunt mancarurile prajite, cu continut crescut in grasimi, precum si sosurile grase.
Cafeaua consumata este ideal sa fie decofeinizata.
Este bine sa evitati consumul de sare.

 

 

Parearea specialistilor. La fel ca si in cazul oricarei diete, exista o serie de contraverse, iar parerile specialistilor in legatura cu pierderea kilogramelor in exces prin intermediul acestei diete sunt impartite. Unii autori sustin ca lipsa grasimilor din alimentatie duce la o senzatie de infometare si creste riscul depunerii de kilograme in exces, in momentul in care renuntam la dieta. Alti autori contesta practicabilitatea unui regim care contine doar 10 % grasimi, deoarece, desi ar presupune un mod de viata extrem de sanatos, este aproape imposibil sa se poata consuma doar 10 % grasimi in conditiile in care mancam frecvent in oras sau nu exista timp pentru a prepara o mancare gustoasa cu continut scazut de grasimi.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *