Diete

Dieta personalizata Mypyramid

Mypyramid sau Piramida personala este un model de alimentatie personalizat bazat pe diferite grupe de alimente si impartit in functie de nivelurile calorice, pentru a va ajuta sa gasiti dieta potrivita pentru dvs.

 

Istoricul dietei

Acest program alimentar este modelul promovat in prezent de guvernul Statelor Unite. Departamentul Agriculturii al SUA a publicat prima data recomandari pentru diete in 1894, urmate de un ghid alimentar pentru copiii de toare varstele mici, in 1916. Aparut initial in anii 1940, ghidul alcatuit pe baza unui cerc al alimentelor a fost in cele din urma inlocuit de un echivalent dreptunghiular, intre canii 1950 si 1970.

 

Modelul MyPyramid (piramida personala), recent publicat, este binecunoscut, dar unele persoane ar putea fi mai bine familiarizate  cu precedentul Ghid al Piramidei Alimentare, nestiind ca acesta a fost inlocuit. Ghidul Piramidei Alimentare din 1992 a fost actualizat in 2005. Aceste amendamente erau necesare deoarece reflecta un progres in domeniul descoperirilor stiintifice pentru promovarea sanatatii.

 

Cum functioneaza?


Urmatoarele principii sustin rationamentul din spatele Piramidei personale: o masura nu se potriveste tuturor; exercitiile fizice zilnice sunt esentiale; accentul trebuie sa fie pus pe schimbarea graduala, nu brusca, si, in sfarsit, alimentatia trebuie sa se bazeze pe moderatie, proportionalitate (cat sa se consume din fiecare grupa) si varietate (sa se consume zilnic alimente din diferite categorii).

 

Aceste indrumari pentru dieta evidentiaza importanta consumului de fructe, legume, cereale integrale, lapte si produse lactate degresate sau semidegresate; carne rosie slaba, pui, peste, fasole, oua, nuci; si un consum scazut de grasimi saturate si trans, colesterol, sare (sodiu), si adaos de zahar.

 

Grupele de alimente includ fructe, legume, cereale, carne si fasole, lapte si uleiuri. Piramida personala foloseste “calorii discretionare” si da sfaturi cu privire la cantitatile recomandate pentru fiecare grupa de alimente, in functie de necesarul de substante nutritive la 12 niveluri diferite de energie, de la 1000 la 3200 de calorii, cu o crestere de 200 de calorii pentru fiecare nivel.

 

Argumente pro si contra

Acest plan flexibil ofera optiuni bazate pe continutul caloric, informand asupra cantitatilor de substante nutritive din fiecare grupa alimentara de care are nevoie o persoana, in functie de nivelurile de activitate. Pe de alta parte, acest ghid alimentar ilustrat are nevoie de explicatii in plus, astfel ca utilizatorii trebuie sa acceseze site-ul pentru a obtine informatii specializate.

 

Este potrivit pentru dv.?

Programul este creat pentru persoane sanatoase care isi doresc cateva indrumari generice despre ce si cum sa manance din fiecare grupa alimentara, in functie de estimarile consumului alimentar si activitatile fizice. Persoanele cu anumite recomandari sau afectiuni medicale trebuie sa consulte un specialist sau un dietetician autorizat. Activitatea fizica zilnica este recomandata ca parte a programului MyPyramid.

 

Exemplu de meniu:

Sambata. Mic dejun: friganea cu sirop de artar, ½ grepfrut, lapte degresat. Dejun: chili vegetarian, cantalup, suc de struguri de concentratie slaba. Cina: pizza Hawaii cu bacon sarat si afumat, ceapa si ciuperci, salata verde, lapte degresat. Gustare: biscuiti din faina de grau integrala, humus, cocktail de fructe.

 

Duminica. Mic dejun: clatite din hrisca cu sirop de artar, capsuni, pepene galben, lapte degresat. Dejun: supa de moluste cu lapte degresat, biscuiti din faina integrala, limonada. Cina: legume trase la tigaie si tofu, varza chinezeasca si ardei gras, orez nedecortificat. Gustare: seminte de floarea saorelui, banana, iaurt semidegresat.

 

Luni. Mic dejun: burrito pe tortilla din faina, cu fasole neagra si sos salsa, suc de portocale. Dejun: sandvis cu carne de vita fripta si paine integrala, cu rosii si salata, cartofi feliati. Cina: somon umplut la gratar, orez si migdale, broccoli inabusit, lapte degresat. Gustare: cantalup.

 

Marti. Mic dejun: budinca de ovaz cu stafie, lapte degresat, suc de portocale. Dejun: salata taco cu carne de curcan toccata, fasole si branza semidegresata. Cina: lasagna cu spanac, chifla din faina integrala, lapte degresat. Gustare: migdale, ananas, stafide.

 

Miercuri. Mic dejun: fulgi de tarate cu lapte degresat, banana, paine prajita din faina de grau integrala, margarina, suc de prune. Dejun: sandvis cu ton pe paine de secara, salata si rosii, para, lapte degresat. Cina: piept de pui fript, cartofi dulci copti, mazare cu ceapa, chifla din faina integrala, salata verde. Gustare: caise uscate, iaurt cu fructe semidegresat.

 

Joi. Mic dejun: un grepfrut mediu, un ou fiert tare, briosa englezeasca din faina integrala, margarina, gem. Dejun: ciorba de fasole alba si legume, grisine, baghete de morcov, lapte degresat. Cina: rigatoni cu sos de carne, salata de spanac cu nuci si mandarine, lapte degresat. Gustare: iaurt cu fructe degresat.

 

Vineri. Mic dejun: cereale cu stafide, lapte degresat, banana, paine prajita integrala, margarina, jeleu. Dejun: sandvis cu carne de curcan si rosii, mar, suc de rosii. Cina: muschi de vita la gratar, cartofi piure, morcovi fierti, chifla din faina integrala, lapte degresat. Gustare: iaurt cu fructe degresat.

 

.ro

Foto: galaxyofthoughts.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *