Diete

Dieta Omului de Neanderthal

Un program sarac in carbohidrati, bazat pe alimentatia vanatorilor si culegatorilor din Paleolitic. Recomandare: nu manca decat ceea ce poti vana sau culege. Dieta a fost pus la punct in 1999 de Ray Audette in cartea sa “Nenderthin” (“Slabeste cu dieta Omului de Neanderthal”), pentru el insusi, in incercarea de a diminua efectele diabetului si artritei de care suferea.

 

Cum functioneaza?

Programul pleaca de la prezumtia ca alimentatia preistorica era mai buna decat cea actuala, care isi are radacinile in agricultura, Revolutia industriala si tehnologica, fiind  in mare masura raspunzatoare de multe dintre problemele de sanatate din zilele noastre, inclusiv obezitate. Aceasta dieta este gandita sa previna obezitatea, considerata ca fiind o reactie a sistemului imunitar la o alimentatie care este rezultatul tehnologiei moderne.

 

Acest program de ”dieta istorica” se bazeaza pe carne, legume, fructe, nuci si fructe de padure. Se sustine ca un mod sanatos si eficient de a slabi este sa urmarim o dieta similara alimentatiei inainte de dzvoltarea agriculturii si tehnologiei.

 

Aceasta dieta are “Zece porunci”, care enumera cinci grupe de alimente premise si cinci grupe de alimente care trebuie evitate:

 

–    consumati carne si peste, fructe, legume, nuci si seminte, fructe de padure;
–    nu consumati cereale (inclusiv porumb si grau), leguminoase (inclusiv arahide si soia), cartofi si alte legume ce contin amidon, produse lactate (nclusiv unt), zahar (inclusiv indulcitori din porumb).

 

Criteriul dupa care se determina daca un aliment este adecvat ar, in mare: “As putea manca asta daca as umbla gol prin savanna, cu un bat ascutit in mana?” Aceasta dieta promoveaza “alimentatia natural”, definita prin absenta tehnologiei. Autorul sustine ca fiintele umane sunt adaptate genetic dietei paleolitice, ca urmare a selectiei  din procesul evolutiv.

 

Este vorba despre o dieta saraca in carbohidrati, bogata in proteine si grasimi. Stilul de viata din paleolitic se baza pe un tip de activitate fizica si de mediu care nu mai este caracteristic zilelor noastre (nu mai alergam goi prin savanna toata ziua, vanand pentru a ne procura hrana).

 

Argumente pro si contra

Programul pune accent pe consumarea alimentelor intr-o stare cat mai naturala. Multe dintre felurile de carne si peste recomandate in program (de pilda, carne de caprioara, cerb nord-american, bison, élan, caracatita, foca si tipar) sau toate tipurile de nuci (de pilda, ghinda sau nuci americane) nu se gasesc usor si pot parea neobisnuite multora.

 

Desi, in general, este de dorit sa limitam consumul alimentelor rafinate, unele restrictii alimentare sunt inutile. De exemplu, faina de grau integrala, porumbul, secara, ignamele, laptele si branza pot frace parte dintr-o dieta sanatoasa. Accentul pus pe carnuri (unele dintre acestea au un continut bogat de grasime saturate), dat fiind stilul de viata actual, relativ sedentare, poate creste riscul unor boli cornice.

 

Este potrivita pentru dvs.?

Acest profram li se va parea atragator  celor care agreeaza carnea si legumele si se pot lipsi cu usurinta de cereale. In mare parte, alimentele sunt reprezentate de vanat. Nu ar trebui sa incepeti acest program fara supraveghere medicala.

 

Programul este disponibil. Multe dintre alimente pot fi cumparate din magazinele alimentarte obisnuite, dar unele ar trebui cumparate de la furnizori specializati.

 

Sugestii de meniuri pentru 7 zile:

Sambata. Mic dejun: pemican, mar, unt de migdale, ceai de menta. Dejun: cambula la gratar, anghinare, ciuperci si ceapa, pepene verde, suc.  Cina: supa de pui, salata de spanac cu castraveti, rosii si avocado, ceai verde rece.  Gustarea 1: sorici de porc, papaya. Gustarea 2: inghetata de fructe.

 

Duminica. Mic dejun: coaste de porc, oua jumari, salsa, ceai Earl Grey. Dejun: pui la cuptor, conopida inabusita, salata de verdeturi salbatice, apa Perrier. Cina: tocanita de chili verde, baghete de telina si morcovi, felii de ananas, ceai. Gustarea 1: alune de padure, pruna. Gustarea 2: salata de piersici si pere. 

 

Luni. Mic dejun: bacon, oua, suc de grepfrut. Dejun: chili, salata asortata, broccoli inabusit, ceai rece. Cina: coaste de porc, salata de verdeturi salbatice, conopida inabusita, ceai de plante medicinale. Gustarea 1: migdale, mar.  Gustarea 2: pemican. 

 

Marti. Mic dejun: cotlet de porc, oua, cantalup. Dejun: pui la cuptor, dovlecel galben inabusit, castravete feliat, apa minerala. Cina: carne de vita toccata cu paste, conopida inabusita, felii de ardei gras, ceai rece. Gustarea 1: lapte de nuci, pepene galben. Gustarea 2: pecan. 

 

Miercuri. Mic dejun: cotlet de vita in sange, para, ceai verde. Dejun: creveti fierti, sparanghel inabusit, morcovi, ceai de menta. Cina: hamburger, felii de avocado, salata asortata, spanac inabusit, ceai fierbinte. Gustarea 1: alune de padure, banana.  Gustarea 2: carne de vita, uscata. 

 

Joi. Mic dejun: placintele cu carnati de caprioara, suc de legume. Dejun: tocanita de iepure cu rosii, telina, ardei gras, chimen dulce, salota, praz, cidru fierbinte. Cina: oui la cuptor, broccoli inabusit, rosii foliate, ceai rece.  Gustarea 1:  legume foliate. Gustarea 2: amestec de alune si fructe uscate. 

 

Vineri. Mic dejun: omleta, suc de portocale. Dejun: salata de ton, verdeturi salbatice, avocado, telina si felii de castraveti, apa. Cina: chili, felii de ardei gras, morcovi, ceai rece. Gustarea 1: nuci, portocale. Gustarea 2: stridii cu lamaie. 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *