Diete

Dieta hidrica

Apa poate da sanatate omului, dar poate fi si un dusman al acesteia. Fara apa omul poate muri in cateva zile. La un pahar de vin beti apoi si un pahar de apa. Afectiunile care insotesc obezitatea se pot trata si prin dieta apei. Apa minerala cea mai buna de baut este apa plata.

Apa in organism

Din multe puncte de vedere, orice fiinta vie este o creatie a apei. Cifrele vorbesc de la sine: organismul uman contine 60 % apa, cel al nou-nascutului 64 %, iar in luna a treia fetusul, in tesuturile sale, prezinta 91 % apa. Pe masura ce omul imbattraneste se usuca: la 70 de ani corpul contine 46 % apa. Corpul este compus din 25 % materie solida si 75 % materie lichida, in care solventul de baza este apa. Mai mult, chiar tesutul creierului este format din 85 % apa.

Rolul apei in asigurarea sanatatii organismului uman este esential. Fara apa, omul nu poate trai. Tulburarile metabolismului apei produc importante semnale care indica o dezarmonizare a sistemului biologic. Distribuirea apei in organism prin procesele metabolice nu realizeaza doar o aprovizionare cu apa, ci asigura totodata transportul de hormoni, agenti chimici si agenti nutritivi necesari in concordanta cu parametrii stabiliti de creier.

Apa transporta substantele nutritive ijn organism, ajuta sangele si limfa sa-si indeplineasca functiile, alimenteaza traseele nervoase, asigura capacitatea de intretinere si reproducere la nivel celular, regleaza temperatura sistemului biologic si are functia de a elimina prin piele, plamani, rinichi si intestine toxinele si deseurile inerte din corp.

Lipsa de apa

Apa reprezinta un izvor nesecat de sanatate, de vigoare si un mijloc terapeutic de valoare exceptionala. Daca fara mancare omul poate trai 20-40 de zile, fara apa omul moare in cateva zile. Lipsa apei in organism produce acumularea de toxine si reziduuri in vasele de sange si in tesuturi, metabolismul este dereglat, organele excretoare sunt suprasolicitate, iar consecintele sunt foarte grave. Lichidul din tesuturi, limfa si sange se ingroasa, sistemul imunitar slabeste, transmiterea semnaleleor nervoase scade in intensitate si se va face defectos. In final, se poate ajunge la refacerea celulelor mai lent sau chiar la oprirea inmultirii acestora. Biosistemul s eimbolnaveste, iar procesul de imbatranire devine mai alert.

Specialistii au descoperit ca foarte multe dintre bolilele asa-zis ale civilizatiei au la baza lipsa cronica de apa si la aceasta se adauga ca factor principal calitatea ei.

Binefacerile consumului de apa

Dieta hidrica consta in a consuma doar de apa astfel incat sa nu se aduca organismului calorii si sa provoce pierderi de greutate. Adaptarea organismului la astfel de practici provoaca, in general, efectul invers celui dorit: incetinirea metabolismului persista si dupa intreruperea dietei, iar pacientul recastiga intreaga greutate pierduta, chiar si in plus, dupa reluarea alimentatiei.

O mare parte din afectiunile care insotesc obezitatea se pot trata prin dieta apei. Se spune ca daca obezul bea prea multa apa, poate creste in greutate; dar medicii recomanda ca pacientul, consumand apa si facand efort fizic (sport, miscare zilnica) poate sa transpire si sa-si elimine cat mai mult posibil toxinele si reziduurile din organism. In acest fel, procesul de slabire este activat si devine mai eficient.

Dar apa de baut nu e buna numai pentru slabit. Band apa, pacientii se pot vindeca de numeroase afectiuni : reumatism, artrita, migrene, afectiuni cardiovasculare, alergii, probleme digestive, imunitate scazuta, imbatranirea prematura, celulita, pierderea memoriei, oboseala cronica, drepresii etc.

Beti mai multa apa! Ea ajuta la detoxificarea organismului. Preparatele cum sunt cafeaua, alcoolul, bauturile acidulate tip Cola etc. nu sunt apa, ba mai mult, unele dintre ele consuma din organism apa existenta. La metabolizarea alcoolului si cofeinei se consuma apa pentru a elimina toxinele si deseurile provenite din descompunerea lor. Bautorii stiu ca dupa un chef prelungit, a doua zi au o puternica senzatie de sete. S-a stabilit ca durerile de cap, greata si durerile de incheieturi apar datorita lipsei apei si hiperaciditatii.

Durerile dispeptice reprezinta semnalul ca organismul este deshidratat si cere o cantitate suplimentara de apa. “Semnalele” de foame si de sete ale organismului trebuie intelese corect si actionat normal si nu prin tratamente cu medicamente sintetice. Apa este cea mai eficienta substanta care reduce durerea. Un organism deshidratat are multe reziduuri produse prin digestia alimentelor tari, uscate, lipsite de apa care faciliteaza tranzitul intestinal. Materiile reziduale nefiind eliminate, se aduna in intestin si provoaca  nu numai o constipatie grava, ci si dureri, colici.

Cata apa sa bem?

Specialistii in nutritie sustin ca necesarul zilnic de apa pentru un adult este de 2-3 l, dar el ar trebui sa fie adaptat la fiecare om in parte, dupa sex, varsta, activitatea depusa si zona geografica de locuit.

In fiecare dimineata, este bine, inca de la trezire, sa bem un pahar cu apa calda cu un varf de sare care va ajuta la eliminarea toxinelor. Dupa un pahar de vin, o bere, o cafea etc., pentru a nu va face rau, beti cel putin o cana de apa. Iata si alte recomandari legate de apa de baut:

–    se va bea apa ori de cate ori va este sete;
–    beti zilnic 2-3 l de apa; ea trebuie bauta cu inghitituri mici, plimbata  prin toate colturile gurii, ca si cum am manca-o;
–    incercati sa aveti la dvs. permanent o sticla cu apa potabila;
–    in timpul mesei, nu se va bea apa si nici un alt lichid; nu se va bea apa cu 30 de minute inainte de masa si cu mai putin de 30 de minute, dupa masa;
–    beti apa curat, in care s-a pus 1 lingurita de sare de mare la 1 l de apa;
–    daca puteti, expuneti apa de baut la radiatiile solare; ea se va incarca si cu energie benefica;
–    beti numai apa curata, nepoluata.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *