Diete

Dieta Gustarilor frecvente

Acest ghid pentru gustari sanatoase necesita o planificare atenta pentru a asigura nutrientii zinici pe parcursul celor sase sau sapte mese mici premise. Populara in anii 1990, Dieta Gustarilor frecvente a pierdut din popularitate. Cheia succesului este planificarea atenta si controlul portiilor.

 

Cum functioneaza?

Rationamentul este acela ca, daca sunt consumate cantitati mici de alimente in mod regulat, senzatia de foame poate fi infranata prin stabilizarea nivelurilor de zahar si insulina si prevenirea fluctuatiilor.. Necesitatea “recompenselor alimentare” nu mai exista deoarece toate alimentele sunt premise, iar corpul arde calorii in dimpul digestiei, astfel ca mesele reduse cantitativ, ajuta la mentinerea unui ritm metabolic activ.

 

Gustarile frecvente nu inseamna alimentatie cu lapte si prajiturele, ci presupune gasirea unor modalitati creative de a va imbogati dieta cu proteine, carbohidrati complecsi, vitamine si minerale.

 

Argumente pro si contra

Gustarile dese difera de obiceiurile obisnuite, dar pot sa devina un model de alimentatie. Ajuta la obtinerea acelor calorii si nutritieniti necesari pe care altfel ati putea sa-i pierdeti din cauza meselor incomplete sau omise. Mesele reduse cantitativ, dar frecvente dau senzatia de satietate, pastrand echilibrul fiziologic intre nivelurile de zahar si insulina din sange. Daca sunt corect planificate, gustarile dese previn supraalimentatia si consumarea de calorii in exces.

 

Satisfacerea necesarului zilnic presupune totusi o planificare atenta. Persoanele interesate de aceasta dieta ar trebui sa lucreze impreuna cu un dietician pentru stabilirea unui meniu zilnic care sa corespunda obiectivelor calorice. Gustarile frecvente pot intrerupe rutina familiala, care se bazeaza pe modelul traditional al celor trei mese plus o gustare. Modelul gustarilor frecvente poate, de asemenea, interfera cu activitatea cotidiana deoarece planificarea cere mult timp si trebuie atent realizata pentru a nu duce la supraalimentatie si consum caloric excesiv. Micile ciuguleli nu trebuie confundate cu gustarile atent monitorizate, care presupun controlul permanent al portiilor.

 

Este potrivita pentru dvs.?

Gustarile frecvente sunt adecvate persoanelor singure care dispun de timpul si cunostintele necesare pentru a planifica si a pune in practica dieta. Aceasta metoda nu este riscanta, dar necesita planificare riguroasa. Se recomanda consultarea unui dietetician inainte de inceperea acestui program. Modul de planificare depind de varsta, activitatea si stilul dvs. de viata. Sunt incurajate si varietati ale planului pentru tratatrea afectiunilor care necesita o alimentatie frecventa sau tratament gastric postoperator. Exercitiile fizice si o schimbare a tiparelor alimentare sunt esentiale.

 

Exemplu de meniu:

Sambata. Mic dejun: 2 caltite cu hrisca, sos de capsuni, 1/8 pepene galben. Gustarea 1: iaurt de fructe fara grasime, 2 grisine din grau integral. Dejun: 1 felie pizza, salata Cezar, sos fara grasime, apa. Gustarea 2: 2 linguri humus, paine din grau integral, cocktail de fructe.  Cina: legume trase in ulei (tofu, varza chinezeasca si ardei gras), o cana de orez nedecortificat, 1 mar, apa.   Gustarea 3: ¼ seminte de floarea soarelui, banana, lapte degresat.

 

Duminica. Mic dejun: burrito din tortilla de faina, fasole neagra si salsa, ½ cana lapte degresat, ½ grepfrut. Gustarea 1: partocala, iaurt fara grasime, 4 biscuiti de grau integral. Dejun: o cana supa de mazare si ciuperci, paine prajita din grau integral, apa. Gustarea 2: ½ sandvis cu unt de arahide, lapte degresat. Cina: orez spaniel cu fructe de mare, vanata si zucchini la gratar, salata verde, prune si piersici. Gustarea 3: amestec de fructe uscate si nuci, iaurt fara grasime.

 

Luni. Mic dejun: ½ cana terci de ovaz, stafide, ½ cana lapte cu nivel redus de grasime, ½ cana de suc de portocale. Gustarea 1: portocala, 1 cana de iaurt fara grasime, 2 biscuiti. Dejun: ½ sandvis de curcan cu paine de secara, laptica, maioneza cu continut redus de grasime, apa. Gustarea 2: 1 mar, ½ cana amestec migdale, alone si fistic. Cina: lasagna cu spanac, paine de grau integral, margarina, cantalup, apa. Gustarea 3: ½ sandvis cu salata de oua, iaurt de fructe fara grasime.

 

Marti. Mic dejun: 1 cana tarate, ½ cana lapte cu grasime redusa, 1 banana, ½ cana suc de prune. Gustarea 1: 1 bagheta de telina umpluta cu unt de arahide, capsuni. Dejun: ½ sandvis cu ton pe paine din grau integral, laptuca, rosii, apa. Gustarea 2: para, iaurt simplu fara grasime, 4 biscuiti, lapte degresat. Cina: ½ piept de pasare, cartofi dulci, mazare si ceapa, ½ cana de orez nedecorticat, spanac, salata de fasole. Gustarea 3: prune si caise uscate, stafide, iaurt fara grasime.

 

Miercuri. Mic dejun: briosa englezeasca, unt jeleu, 1 ou fiert tare. Gustarea 1: amestec de nuci, banana, iaurt fara grasime. Dejun: 1 cana supa de legume si fasole, grisine, portocala, apa. Gustarea 2: iaurt de fructe fara grasime, baghete de morcovi si telina. Cina: rigatoni cu sos de carne, salata de spanac si nuci, sos vinegreta light, mandarina, apa. Gustarea 3: ½ cana cereale, lapte degresat, mure.

 

Joi. Mic dejun: ½ cana cereale nepreparate, lapte degresat, banana, paine prajita din grau integral. Gustarea 1: portocala, ½ cana branza de vaci, 2 biscuiti. Dejun: ½ sandvis cu branza la cuptor, morcov, rosii, apa. Gustarea 2: salata de fructe, biscuiti. Cina: 90 g de friptura la gratar, morcovi inabusiti, fasole verde, cartofi copti, iaurt simplu fara grasime. Gustarea 3: grisine, 15 g branza, cantalup.

 

Vineri. Mic dejun: 2 felii friganele, sos de mere, lapte degresat, ½ grepfrut. Gustarea 1: struguri, rosii, morcov, 4 biscuiti din grau integral. Dejun: 1 cana supa de linte, paine prajita din grau integral, salata din legume de primavara, mar. Gustarea 2: iaurt fara grasime, ½ cana nuci de soia, 1 castravete. Cina: pizza cu bacon Canadian, ceapa si ciuperci, salata verde, 1 cana affine. Gustarea 3: lapte degresat, biscuiti din grau integral.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *