Sanatate

Diastaza abdominală nu te lasă să îți recapeți silueta? Există soluții!

Ai născut de ceva vreme, dar nu poți scăpa de burtică? Poate fi apetitul de vină, lipsa mișcării, însă nu putem exclude o diastază abdominală. Ce înseamnă? Diastasis recti sau diastaza abdominală reprezintă separarea și distanțarea mușchilor drepți abdominali, între ombilic și capul sternului. Aceasta apare în urma pierderii tensiunii musculare, care duce la deteriorarea țesuturilor care unesc mușchii.

Kinetoterapeutul Izabella Costea ne-a oferit o serie de sfaturi utile, care ajută mamele să se recupereze.

„Există mai multe cauze care determină apariția diastazei abdominale, și anume creșterea presiunii intraabdominale, un tonus muscular foarte scăzut sau chiar o calitate slabă a țesutului conjunctiv”, explică kinetoterapeutul.

După sarcină, mai ales dacă sunt destul de riguroase cu alimentația și încep să facă și mișcare, cele mai multe femei se recuperează în proporție destul de mare și își recapătă silueta. Cele care nu reușesc, tind să găsească alte explicații, însă puține sunt cele care investighează, care merg la kinetoterapeut, la ginecolog sau la chirurg.

„Pacientele nu simt mare lucru. Nu există simptome clare. Mușchii se refac la câteva luni după naștere, în mod normal, dar se poate verifica prezența diastazei. O durere în zona lombară sau o durere pelvină, care sunt deseori întâlnite în diastaza abdominală pot fi puse și pe seama pozițiilor vicioase în care se alăptează sau în care se doarme. Incontinența urinară sau tulburările de tranzit pot fi și ele asociate cu perioada post-partum și pot fi considerate fiziologice, într-o oarecare măsură”, precizează Izabella Costea, care atrage atenția că e foarte importantă prezentarea la un specialist.

Dacă în decurs de 8 săptămâni persistă simptomele, e obligatoriu să mergeți la medic. Inclusiv chirurgul, înainte de a-și oferi serviciile, ar trebui să le trimită pe pacientele diagnosticate la kinetoterapie.

În funcție de gravitatea situației, în funcție de program și de forma fizică a pacientei, se va face un program de recuperare.

„Trebuie să fim foarte atenți în conceperea protocolului de recuperare, deoarece trebuie să urmărim anumiți pași. Nu vom include niciodată abdomenele clasice, nu se fac rotiri de umeri sau de trunchi, pentru a nu agrava diastaza. Aproape întotdeauna începem prin a le învăța să respire corect. Apoi concepem un plan pentru a întări și pentru a apropia mușchii abdominali, deoarece se formează un șanț între partea dreaptă și partea stângă. Aceasta e provocarea, efectuarea exercițiilor care să apropie mușchii, fără a crește presiunea intraabdominală”, punctează kinetoterapeutul.

Dacă ați născut de mai bine de o jumătate de an și burtica arată de parcă ați fi în continuare gravidă în 4-5 luni, faceți-i o vizită medicului de familie, apoi unui chirurg, pentru a evalua situația.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *