In vizor

Dezvoltarea zonelor metropolitane prin lege. Emil Boc: „E nevoie de coerență printr-un plan care să aibă forță juridică”

Dezvoltarea coerentă a zonei metropolitane a reprezentat unul dintre subiectele abordate în ședința de Consiliu local, prilej cu care primarul Emil Boc a reluat ideea unor acțiuni concertate la nivel metropolitan, coordonate de la centru. Direcția „corectă” de dezvoltare a zonei metropolitane este stabilită de autoritățile din municipiu. În noiembrie anul trecut primarul Emil Boc avansa ideea unui pact care ar trebui încheiat între primarii din zona de influență a Clujului, enunțând în calitate de edilul edililor ce ar trebui și ce nu ar trebui făcut în Florești, Gilău, Jucu, Apahida, Baciu, Bonțida.

Acum, după consultările cu premierul Câțu, Boc și-a exprimat speranța în privința elaborării unei legi care să reglementeze la nivel naţional dezvoltarea integrată a zonelor metropolitane din România. 

„Susţinerea primarilor pentru ceea ce înseamnă reforma administrativă a ţării, astfel încât administraţia să fie cât mai eficientă în raport cu cetăţeanul pentru a oferi servicii de calitate. 

Nu în ultimul rând, am convenit să elaborăm, împreună cu Guvernul, pentru a trimite la Parlament, un proiect al legii zonelor metropolitane. 

Să poată avea o coerenţă de dezvoltare, aşa cum noi am propus şi la Cluj, dar să fie o confirmare prin lege, pentru a asigura o calitate a vieţii în toată zona metropolitană”, a declarat Boc în ședința de Consiliu local.

În plus, edilul s-a referit la activitatea primăriilor din zona metropolitană: 

„Nu am vorbit cu premierul Cîțu despre sporirea atribuțiilor primarilor de municipii, ci despre un proiect care să reglementeze modul de funcționare a zonei metropolitane. 

Noi asigurăm transportul public la Gilău, de anul acesta, și la Florești, Baciu, Apahida, Feleacu – suntem printre puținii din țară care avem o asemenea viziune de dezvoltare. 

Dar ce se întâmplă în Florești ne afectază dramatic, nu avem niciun cuvânt de spus la niciun PUZ, la niciun proiect privind educația sau sănătatea. 

Avem nevoie de coordonare pentru un plan integrat, ce se poate construi la Cluj să se poată construi și în zona metropolitană. Ce e valabil aici să fie valabil și dincolo. 

E nevoie de coerență printr-un plan care să aibă forță juridică. Avem nevoie să colaborăm la dezvoltarea urbană, la școli, la mediu, atât pe deșeuri, cât și pe Someș, unde noi avem partea de încasare – noi culegem gunoaiele care vin din amonte. 

Nu am inventat noi apa caldă, asemenea legi funcționează de 50 de ani în țări ale Uniunii Europene”, a susținut Boc.

Zona metropolitană Cluj, cu o suprafață de 1.603 km pătrați, include Municipiul Cluj-Napoca și comunele: Aiton, Apahida, Baciu, Bonțida, Borșa, Căianu, Chinteni, Ciurila, Cojocna, Feleacu, Florești, Gilău, Gârbău, Jucu, Petreștii de Jos, Săvădisla, Sânpaul, Tureni, Vultureni. 

Aflat la al cincilea mandat, după modificarea configurației politice din zona metropolitană, context în care o serie de primării importante au trecut sub umbrela PNL-istă, Emil Boc își dorește să devină primarul primarilor din comunele limitrofe municipiului Cluj-Napoca.

În noiembrie 2020, Emil Boc vorbea, în cadrul unei intervenții telefonice la un post de radio local, ca un adevărat primar al primarilor din zona metropolitană, enunțând ce ar trebui și ce nu ar trebui făcut în Florești, Gilău, Jucu, Apahida, Baciu, Bonțida.

Boc propunea atunci proiecte dezvoltate în colaborare, integrate, gândite „împreună”, făcute ca la Cluj, despre un pact care ar trebui încheiat între primarii din zona de influență a Clujului, Boc insistând să impună viziunea de la Cluj-Napoca în toată zona metropolitană, pentru o strategie comună.

CITEȘTE ȘI: Emil Boc devine primarul primarilor din zona metropolitană, pentru creșterea calității vieții imobiliarilor

Vziunea „corectă”, stabilită de municipiu

„Viziunea asta vreau să o impunem în toată zona metropolitană, indiferent unde vei locui, în Gilău, Florești, Apahida, în Jucu, chiar și în Bonțida, acolo mai puțin deocamdată, pentru că nu mergem atât de departe în prima etapă, trebuie să ne ocupăm de ce este în primul inel al Clujului, despre asta discutăm în primul rând. Să fie calitate, să nu se construiască haotic, să se construiască doar pe baza acelorași reguli.

Chiar voi propune primarilor din inelul zero să semnăm un pact de calitate a vieții în materie de urbanism pentru ca nimeni să nu mai iasă din regulile respective.

De-asta le impunem și la Cluj-Napoca, să se impună peste tot în zona metropolitană, adică asta înseamnă că evităm construcția de blocuri care să nu aibă calitatea vieții necesară. Pentru că, dacă ajungem să mai construim fără să avem asigurată infrastructura, vom distruge calitatea vieții la ceea ce există în momentul de față la Cluj. (…). 

Evident, eu nu am competențe administrative dincolo de granițele municipiului, dar nu mă oprește nimeni și nimic să vorbesc despre asta, să colaborez cu primarii respectivi, să stăm la aceeași masă și să ne facem o strategie”, declara Emil Boc.

În prezent poate fi urmărită influența extinsă a primarului municipiului Cluj-Napoca care, până la al șaselea mandat, ar putea deveni liderul zonei metropolitane, adică un al doilea președinte al județului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *