Sex

Dezvoltarea sanilor la fete

In mod sigur ati auzit tot felul de denumiri vulgare referitoare la sanii fetelor – tate, balcoane, cupole, laptarie, ugere sau altele. Indiferent cum se numesc, sanii cresc si se dezvolta in timpul pubertatii.

Medicii au impartit dezvoltarea sanilor femeii in cinci faze:

Faza 1 este cea de copil. Sanii nu au inceput sa se dezvolte inca. Faza 2 este inceputul dezvoltarii sanilor. O ridicatura mica, in forma de nasture, la fel ca si cele care apar la unii baieti, se formeaza sub fiecare mamelon. Sanii pot fi tari sau moi sau chiar durerosi, mai ales daca sunt loviti. Mamelonul se mareste, la fel ca si areola. Atat sfarcul cat si areola se inchid la culoare si ridicatura in forma de nasture de sub ele le face sa se umfle si sa fie proeminente. Majoritatea fetelor ajung in faza 2 in jurul varstei de 11 ani.

In fazele 3 si 4 sanii continua sa se mareasca, sa se rotunjeasca si sa se implineasca, devenind mai proeminenti. In mod normal o fata ajunge in faza 3 la varsta de 12 ani, iar in faza 4 la 13 ani. Faza 4 a dezvoltarii sanilor dureaza mai mult si fetele ajung la faza 5 cam pe la 15 ani. Desigur, unele fete vor ajunge in aceste faze mai de timpuriu, iar altele cand sunt mai mari. Faza 5 este cea de adult.

Varsta la care unei fete incep sa-i creasca sanii nu are nimic de a face cu ritmul in care ea inainteaza spre faza adulta. Unele fete, care incep mai devreme, sanii se dezvolta repede, iar altele mai lent; acelasi lucru se intampla si cu cele care incep mai tarziu. Sunt unele fete la care sanii se pot dezvolta foarte repede. Acestea pot incepe faza 2 si trec in faza 3 in mai putin de sase luni. Dupa alte sase luni, ele ajung in faza 5. Altor fete le trebuie mai multi ani sa ajunga din faza 2 in faza 5. In mod normal, in privinta sanilor, o fata ajunge din faza 2 in faza 5 in aproximativ patru ani.

Fazele cresterii parului pubic si ale dezvoltarii sanilor pot fi concomitente. Totusi, aceste faze nu coincid intotdeauna. De exemplu, o fata poate fi in faza 3 a dezvoltarii sanilor, dar numai in faza 2 de crestere a parului pubic.

Poate esti curios sa afli de ce incep sa creasca sanii fetelor. Ca si alte schimbari pubertare, aceasta se intampla din cauza ca trupul fetei se pregateste pentru o perioada a vietii sale cand ea poate decide sa aiba copii. Pentru a intelege de ce cresc sanii fetelor, trebuie sa stii ce se intampla in interiorul sanilor. Fiecare san este alcatuit din 15-25 de compartimente separate numite lobi. Lobii sunt stransi impreuna in sectiuni separate ca feliile unei portocale. Ei sunt inconjurati de un strat de tesut gras. In interiorul fiecarui lob exista o structura arborescenta. Frunzele acestui arbore sunt alveolele. Cand femeia are un bebelus, in aceste “Frunze” se produce laptele. Laptele trece din aceste alveole prin crengile si trunchiul copacului (numite canale galactofore), catre sfarc (mamelon). Cand mama alapteza, bebelusul suge sfarcul si iese laptele.

Cand o fata incepe pubertatea, ei incep sa i se dezvolte canalele galactofore, alveolele si tesutul gras care captuseste aceste organe care produc lapte. Sanii ei nu sunt pregatiti sa produca lapte si nici nu vor fi pana cand nu va naste un copil. Dar corpul ei se pregateste pentru aceasta posibilitate, iata de ce se maresc sanii.

Asa cum unii baieti isi fac probleme daca penisul lor este destul de mare, tot asa si fetele sunt preocupate de marimea sanilor lor. Multe fete (si femei) ar dori sa aiba sani mai mari. Femeile cu sani mari sunt considerate mai feminine sau mai sexy decat cele cu sani mai mici. Cel putin aceasta este ideea pe care ti-o formezi vazand acele femei fermecatoare, cu sani mari, din filme sau reclame TV. Dar marimea sanilor nu are legatura cu feminitatea sau sexualitatea ei, mai mult decat are marimea penisului unui barbat cu virilitatea sau puterea lui. Ca si penisul, sanii functioneaza la fel de bine, indiferent de marimea lor.

Pe masura ce li se dezvolta sanii, multe fete incep sa poarte sutien. Unele il poarta ca sa nu le salte sanii, cand alearga, danseaza sau fac sport, deoarece este neplacut. Suportul pe care il ofera sutienul le face sa se simta mai bine. Altele nu poarta sutien deloc. Este o problema de hotarare personala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *