Justitie

Dezvăluiri îngrozitoare! Fost procuror din Oradea și concubina acestuia, ”executați” de tandemul Laura Kovesi – Ciprian Man (VIDEO)

Șapte ani de calvar și nedreptăți. O carieră de procuror, întreruptă brusc și un dosar penal, ce s-a finalizat prin condamnare, pentru concubina procurorului respectiv. Toate acestea cu ajutorul DNA Oradea și în special al lui Ciprian Man, procurorul ”momentului”, cel care vorbește cu nonșalanță despre dosare fabricate cu scopul cumințirii unor magistrați.

Viorel Gavra a fost prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Oradea. Concubina acestuia avea mai multe afaceri în oraș. În 2011 au fost ”executați” amândoi: Mariana Gal – concubina lui Gavra și mama copilului său – a fost trimisă în judecată pentru trafic de influență, pentru că – spune ea – a refuzat să formuleze denunțuri pe care Ciprian Man i le-a cerut să le facă împotriva unor oameni influenți din Oradea.

„Soțul meu a anchetat firma SIS Consulting, administrată de ginerele unui senator PDL, foarte influent. A deranjat prin această anchetă. Paralel, mie mi se făcea un flagrant într-o poveste cu care nu aveam nici o legătură. DNA Oradea m-a chemat la audieri în ianuarie 2012. Procurorul Ciprian Man mi-a cerut să fac denunțuri împotriva unor prieteni și cunoscuți. Mi-a spus că dacă fac cum spune el o să uit unde e sediul DNA Oradea. Am refuzat, mai ales că nu aveam ce infracțiuni să denunț, iar Man a schimbat foaia spunându-mi că voi regreta și că urmează să fiu trimisă în judecată. La scurt timp, în februarie 2012 m-au trimis în judecată pentru complicitate la trafic de influență” explică Mariana Gal.

(n.red. La finalul articolului puteți vizualiza materialul realizat de echipa NCN, pe această temă)

Puterea corupe, iar puterea absolută corupe în mod absolut

Subiectul e simplu. Mariana Gal a participat la o discuție în care, doi indivizi cercetați în dosare penale (fiind suspecții mai multor țepe imobiliare) vorbeau cu o cunoștință de-a acesteia cum să facă să rezolve ”ștergerea” acestor dosare. Însă Mariana Gal nu știa că acea cunoștință a ei, devenită co-inculpată în dosar, Rodica Berta Mangra, a pretins 20.000 de euro și o garsonieră de la Daniel Ciuciu şi fratele acestuia, Marcel, anchetați pentru escrocherii imobiliare, sub pretextul ca îi vor ajuta sa obțină soluții favorabile în dosarele penale în care erau cercetați sau judecați. În ianuarie 2012, Man Ciprian a chemat-o la DNA Oradea să facă denunțuri împotriva unor oameni importanți din oraș. Femeia a refuzat și în februarie a fost trimisă în judecată.

Mariana Gal explică pe scurt în ce a constat ”executarea” ei.  

„În situația mea, rețeta a fost următoarea: au fost identificați doi indivizi cu un profil moral îndoielnic, urmăriți sau condamnați pentru infracțiuni de fals, uz de fals și înșelăciune, care au dat numeroase țepe imobiliare alături de familiile lor. În acest anturaj, procurorul promitea facilități procedurale (închiderea de dosare, achitări, pedepse cu suspendare etc.) în schimbul cărora acești indivizi dubioși colaborau pentru a denunța și depune mărturii la comandă împotriva celor avuți de procurorul Man Ciprian, în colimator.

Încă din 5 septembrie 2011 unul din acești indivizi (Ciuciu Marcel) avea instrucțiuni de la DNA să găsească o variantă în care să îl compromită pe soțul meu, prim-procuror la acea dată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor;

Procurorul le-a trasat acestor indivizi rolul pe care îl aveau de jucat: să mă caute, să îmi ofere bani, să poarte aparatură de înregistrare, să participe la flagrante etc.

Tribunalul Cluj a reținut de altfel că modul de operare al procurorului este profund nelegal: denunțul provocat, respectiv capcanele pe care mi le-a întins procurorul nu pot sta la baza unui dosar penal. Denunțul trebuie să reprezinte inițiativa denunțătorului cu privire la o faptă penală; în cazul meu denunțul a fost provocat de procuror, fiind polița de salvare acordată adevăraților infractori: cei care m-au denunțat.

Tribunalul Cluj a mai reținut că declarațiile date de indivizii manipulați de DNA subsecvent denunțului au fost date ca urmare a promisiunilor procurorului Man Ciprian cu privire la anumite facilități procedurale: eliberarea la dispoziția denunțătorului a unei garsoniere ce a făcut obiectul flagrantului, respectiv emiterea de către DNA a unei adeverințe care să ateste colaborarea denunțătorului și prin care acest să poată obține reducerea pedepsei.

În situația mea, observând caracterul provocat al denunțului, Tribunalul Cluj a pronunțat în primă instanță o soluție de achitare. De altfel martorul denunțător avusese depoziții extrem de contradictorii în faza de judecată față de faza de urmărire, fiindu-i greu să redea povestea făurită de Man fără ajutorul direct al acestuia.

Întrucât soluția de achitare i-a lezat orgoliul procurorului, acesta l-a vizitat pe unul din acești indivizi în penitenciar, instruindu-l ca în faza de apel să aibă o depoziție care să conducă la condamnarea mea.

Ulterior, consultând anumite înregistrări ambientale și interceptări, am constatat cu stupoare că infractorii care urmau instrucțiunile lui Man erau prietenii acestuia, adresându-i-se pe un ton jovial și la per tu”.

 

Reportofonul din DNA Oradea, raportat de Man Ciprian ca fiind furat

La două luni după ce a trimis-o pe Mariana Gal în judecată pentru complicitate la trafic de influență, Ciprian Man a abordat un angajat de-al acesteia pentru a-i propune să o înregistreze cu un reportofon al DNA Oradea.

Femeia a descoperit operațiunea, iar în următoarea zi, Ciprian Man s-a adresat polițiștilor cu sesizarea că un reportofon din DNA Oradea a fost FURAT. Scopul pentru care Man îi dăduse acel reportofon angajatului Marianei era ca individul să meargă în birou la Gavra, atunci prim-procuror la Parchetul Tribunalului Oradea, și să îl provoace pe magistrat să spună aspecte compromițătoare.  

„La începutul lunii aprilie 2012, procurorul Man Ciprian a racolat un salariat al societății mele și l-a dotat cu un reportofon, cu care l-a trimis în audiență la soțul meu Gavra Viorel, fost prim-procuror, probabil cu intenția de a crea un scenariu infracțional. Soțul meu l-a legitimat pe individul dotat cu reportofon, fără să știe că purta mijloace de înregistrare sau că urmează instrucțiunile procurorului Man. Totodată, soțul meu i-a solicitat să detalieze motivul pentru care a venit în audiență, acesta refuzând să vorbească de față cu persoanele din birou. Atunci soțul meu i-a refuzat cererea de audiență și l-a invitat să părăsească instituția.

Acest individ instruit de Man Ciprian avea obiectivul de a mă înregistra și pe mine, sens în care s-a prezentat la biroul meu. Eu nefiind la birou, acesta le-a înregistrat doar pe salariatele mele. După ce m-am întors la birou, acesta m-a căutat din nou și l-am poftit în birou, cerându-i explicația vizitei sale. În momentul în care a încercat să pornească reportofonul l-am întrebat ce face cu acel dispozitiv. Pierzându-se cu firea, salariatul mi-a relatat că a fost dotat de procurorul Man Ciprian pentru a mă înregistra atât pe mine, cât și pe soțul meu și a încerca să ne atragă în activități nelegale, predându-mi reportofonul.

Ca urmare a incidentului, soțul meu a sesizat Parchetul General cu privire la modul neprocedural de operare al procurorului Man Ciprian. Sesizarea a fost instrumentată inițial de IPJ Bihor, transmisă apoi la IPJ Cluj, iar mai apoi la Parchetul General. Deși soțul meu a formulat această sesizare, el nu a fost audiat niciodată, ba mai mult, a fost inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de tăinuire.

În semn de răzbunare, procurorul Man Ciprian a dispus supravegherea operativă a sediului societății mele, încercând să recupereze reportofonul pe care l-a plasat abuziv” a mai explicat femeia.

Laura Kovesi propune excluderea din magistratură a lui Gavra

 

Mariana Gal susține că Viorel Gavra l-a ajutat pe tatăl Laurei Kovesi – Ioan Lascu – în perioada în care acesta avea nevoie de îngrijiri medicale în Ungaria: „Îi ducea ziarele în fiecare zi și mâncare”. Ulterior, pentru că procurorul ancheta firma protejată a PDL-ului, acesta a devenit o problemă. După ce i-au făcut primul dosar Marianei Gal, au trimis-o în judecată, apoi a urmat episodul cu reportofonul, Laura Kovesi a transmis celor de la CSM o propunere de excludere din magistratură a lui Gavra. Laura Kovesi era atunci procuror general.  Ulterior aceasta a preluat șefia Direcției Naționale Anticorupție și l-a promovat pe Ciprian Man în funcția de prim-procuror al DNA Oradea. Kovesi este și motivul pentru care Gavra a vrut să își pună capăt zilelor, după ce l-a exclus din magistratură pe motiv că ar fi încercat să intervină în dosarul fabricat împotriva concubinei sale.

Viorel Gavra și-a încheiat peste 30 de ani de activitate ca magistrat, prin excluderea din funcția de procuror, fără a beneficia de pensie. Mariana Gal, după ce a fost achitată, în apel a fost condamnată la închisoare cu executare. Co-inculpata din dosar a recunoscut că a inclus-o în declarație pe Mariana pentru că i s-a promis că daca va face acest lucru va ieși de pe arest preventiv. Frații Daniel și Marcel Ciuciu au scăpat inclusiv de dosarele pentru mărturie mincinoasă, deși unul dintre ei a declarat că în momentul în care a denunțat-o pe Mariana Gal nu o cunoștea. Fostul angajat al Marianei Gal a spus în presa locală că acel reportofon pe care Man l-a raportat ca fiind furat a fost de fapt predat lui pentru ca să îi îregistreze pe Viorel Gavra și Mariana Gal.

Urmăriți întregul material cu interviul Marianei Gal, realizat de echipa NCN:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *