Din oras

Dezinteres pentru cheltuirea celor 300 milioane euro ai municipiului. Idei ridicole la dezbaterea despre bugetul local

Bugetul municipiului Cluj-Napoca este, sau ar trebui să fie, un subiect de maximă importanță pentru cetățeni pentru că este vorba de banii lor, care vor fi cheltuiți pentru oraș.

Dacă e să ne luăm după numărul extrem de mic de participanți de la dezbaterea de luni seara pe marginea bugetului local pe 2017, înseamnă că pe clujeni nu îi interesează nici cât negru sub unghie de felul în care Primăria cheltuie banul public. Sau oamenii consideră că Primăria alocă banii așa cum vrea, fără să țină cont de părerea cetățenilor? Oricare ar fi motivul absenței clujenilor de la dezbatere, este trist ca o chestiune atât de importantă să fie ignorată și de cetățeni și de consilierii locali și de ONG-uri.

Doar o mână de oameni s-au adunat luni la ora 17.00, în Sala de Sticlă a Primăriei la dezbaterea publică despre bugetul local, în valoare de aproape 300 milioane euro, mai mare cu 53 milioane euro decât anul trecut. Pe parcursul a aproape trei ore, Emil Boc a avut câteva minidiscursuri sforăitoare despre calitatea vieții din Cluj-Napoca, a venit în fața celor prezenți cu aceleași promisiuni despre parkinguri și, bineînțeles că a prezentat lista de priorități, care este aceeași ca și anul trecut și ca și acum doi ani.

„Conceptul în jurul căruia întreaga strategie a municipiului este creionată este conceptul de calitate a vieții. Clujul este un oraș de referință în România și în centrul și estul Europei din perspectiva calității vieții, prin calitatea vieții înțelegând toate componentele care afectează direct și indirect viața cetățeanului, de la calitatea infrastructurii, la calitatea mediului”, a spus Boc.

Despre parkinguri, numai de bine. Cum altfel?

„Avem în licitație parkingul Hasdeu, în proiectare parkingul de pe Primăverii, în alte stadii celelalte parkinguri”,  a menționat primarul.

Printre priorități (despre care sunt șanse să auzim și la bugetul pe 2018), se află extinderea Sălii Polivalente, realizarea unui patinoar în Parcul Central, amenajarea Lacului Gheorgheni, crearea de locuri de plimbare pentru câini, finalizarea Centrului Regional de Industrii Creative din Lomb etc.

Au fost și câteva intervenții ale participanților (eternul Iosif Pop de la Consiliul Civic Local – nelipsit de la dezbaterile Primăriei; Aurel Coltor, președintele Asociației pentru Adevărul Revoluției; reprezentanți ai părinților copiilor de la Școala Generală Iuliu Hațieganu din Mănăștur; o membră a USR ș.a.).
Aurel Coltor este preocupat de ultimul drum al clujenilor și i-a cerut lui Boc să cumpere un clopot. Cât despre tineri, Coltor îi vrea la observatorul astronomic, ca să nu consume alcool și droguri în altă parte.

„Orice creştin când merge pe ultimul drum e urmărit de un clopot. Eu propun ca Cimitirul Central să ia o clopotniţă şi un clopot la orice creştin să îi bată când porneşte cortegiul până la groapă. 2-3 minute. Să fie creştineşte. Propun, de asemenea, construirea unui observator astronomic popular pentru relaxarea tineretului şi evitarea consumului de droguri şi băuturi”, a spus Aurel Coltor.

Iosif Pop i-a cerut lui Boc să facă presiune la Consiliul Județean ca să se finalizeze Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, deși chestiunea ține de forul județean.
O membră a USR a sugerat ca primarul să intervină pentru ca în școli să se organizeze și ore de informatică. Boc i-a explicat că acest lucru nu ține de Primărie.
O altă problemă adusă în atenție și care nu are nici în clin nici în mânecă cu bugetul local și cu Primăria este plafonarea chiriilor.

După aproape trei ore de discuții mai mult pe lângă bugetul local pe 2017, dezbaterea publică s-a încheiat. Urmează ca proiectul de buget să ajungă în Consiliul Local, să fie votat și apoi banii să fie cheltuiți pe aceleași proiecte prioritare pentru Boc de câțiva ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *