Dezinteres pentru ajutoarele cu alimente de la Primărie. Mii de clujeni nu ridică pachetele oferite gratis

Dacă în urmă cu câțiva ani era „bătaie” pe pachetele cu alimente gratis distribuite de Primăria Cluj-Napoca, de o vreme oamenii au început să fie dezinteresați.

În fiecare an, peste 1 milion lei sunt alocați din bugetul local pentru ajutoare alimentare. Proiectul vine în completarea programului cu ajutoare alimentare de la Uniunea Europeană.

De patru ani, Primăria Cluj-Napoca alocă fonduri din bugetul local pentru a cumpăra pachete cu alimente pentru persoanele cu venituri reduse. Gestul autorităților locale este lăudabil, dar un detaliu ridică semne de întrebare în ceea ce privește utilitatea acestui proiect. Anual, mii de clujeni nu au nevoie de alimentele oferite gratis de administrația publică locală altfel cum s-ar explica faptul că pur și simplu nu merg să le ridice? Pachetele care nu sunt ridicate sunt redistribuite celor care s-au prezentat deja ca să le ridice.


Pachetele cu ajutoare sunt cumpărate de Primărie de două ori pe an: la Paști și la Crăciun. Anul trecut, au fost alocați 1,3 milioane lei pentru acest proiect. 22.000 de clujeni din categorii defavorizate  (persoane cu handicap grav şi accentuat, persoane vârstnice, șomeri, beneficiari de ajutor social şi din alte categorii sociale aflate în evidenţele Direcţiei de Asistenţă Socială şi Medicală) au fost beneficiarii acestor ajutoare cu alimente. Mare parte dintre aceștia s-au prezentat să le ridice, însă există totuși un număr important de oameni care an de an nu sunt interesați de ajutorul de la Primărie. De exemplu, la Crăciun aproximativ 3.000 de clujeni nu au mers să ridice pachetele astfel că au fost redistribuite celor care au mai luat o dată.  


Clujenii cărora le sunt destinate pachetele sunt aleși din baza de date a unor instituții din județ. „Întocmirea listelor cu categoriile de beneficiari s-a făcut în baza datelor transmise de Casa Judeţenă de Pensii Cluj, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Cluj şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj. Toţi beneficiarii programului sunt informaţi și prin invitaţii scrise, trimise prin poştă, să se prezinte la unul dintre centrele de distribuţie arondate pentru a ridica alimentele. Este necesar ca aceştia să se prezinte cu buletinul/cartea de identitate, în original, pentru ridicarea pachetelor”, au declarat reprezentanții Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.


Dacă anul trecut, mii de clujeni nu au fost interesați de ajutoarele Primăriei, în urmă cu trei-patru ani se formau cozi interminabile în fața centrelor de distribuire a pachetelor cu alimente. Oamenii se temeau că vor rămâne fără produse și pe lângă clasica coadă aveau loc și îmbrânceli însoțite de înjurături.


Un pachet conține 7 produse alimentare: 2 litri ulei, 2 kg orez, 2 kg zahăr, 1 kg făină de grâu, 1 kg făină de mălai și 2 pungi cu paste făinoase (a 500 gr. fiecare: paste penne și tagliatele). Costul unui pachet este de 28,825 lei fără TVA.


Anul trecut, la procedura de licitație deschisă cu fază finală de licitație electronică au participat 3 operatori economici. Contractul a fost adjudecat de firma SC Topi Import Export, având  oferta cu prețul cel mai mic (1.153.000 lei fără TVA).

Comentarii

DASM

19.02.2017 16:44

Termenul "dezinteres" este inadecvat in situatia in care 85% din beneficiarii Programului "Alimente" al Primariei municipiului Cluj-Napoca s-au prezentat si au ridicat alimentele.

gigi

19.02.2017 17:39

V-ati intrebat ca poate nu au bani de taxi ca sa mearga dupa pachete???????? O cursa cu taxi costa mai mult decat continutul unui pachet................

DASM

20.02.2017 08:59

Conform prevederilor legale, categoriile de beneficiari ai acestor ajutoare au asigurat transport gratuit pe mijloacele de transport in comun pe raza municipiului Cluj-Napoca.

pop

20.02.2017 11:37

Poate sau saturat de tara asta unde curge laptele si mierea si au plecat pe alte meleaguri!

Adauga comentariu