Dezbaterea noului regulament privind cainii va avea loc in august

Primaria a fixat data pentru dezbaterea regulamentului propus privind accesul si plimbarea cainilor in Cluj-Napoca pentru miercuri, 6 august. Astfel de la ora 15 in Sala de Sticla toti cei interesati isi vor putea spune parerea.

Propunerea care e menita sa schimbe o Hotarare de Consiliu Local din 1996, depasita si contestata de multi, a fost supusa consultarii publice in perioada 26 mai-6 iunie. In acest timp peste 200 de sugestii s-au trimis pe adresa municipalitatii, solicitand printre altele si organizarea unei dezbateri publice la care sa fie prezenti toti factorii implicati in problema.

“Oamenii vor in general sa nu fie obligati toti cainii sa poarte botnita, ci doar cei periculosi, potrivit legii. Au mai cerut sa aiba acces in autobuze si in parcuri cu cainii, si sa se amenajeze spatii speciale pentru plimbarea acestora”, au declarat reprezentantii Primariei.

In proiectul propus detinatorii de caini nu mai au nevoie de acordul asociatiei de proprietari pentru a tine un caine, au doar obligatia “de a respecta orele de liniste, normele generale de curatenie, igiena si intretinere a spatiului comun (holuri, casa scarii, etc.). Orice litigiu cu privire la incalcarea proprietatii comune sau individuale se va solutiona de catre instantele de judecata”.

De asemenea toti cainii de talie mare trebuie sa poarte botnita, celor de talie mica fiindu-le suficienta lesa, iar stapanii sunt obligati sa curete dejectiile animalelor. In spatiile publice trebuie sa aiba asupra lor buletinul de identitate si carnetul de sanatate al cainelui.

Proiectul prevede interzicerea accesului cu caini pe spatiile verzi, cu exceptia zonelor semnalizate corespunzator, in care se permite plimbarea cainilor, in perimetrul unitatilor de invatamant, in locurile de joaca pentru copii, in unitati sanitare, in mijloace de transport in comun, sau in orice alt loc semnalizat prin indicatoare care interzic accesul cainilor.

Spatiile verzi, inseamna, potrivit regulamentului si scuaruri, parcuri si zona verde din jurul blocurilor, in schimb se promite amenajarea a cat mai multor parcuri pentru caini, imprejmuite, unde cainii pot fi lasati liberi.

Un aspect interesant din proiect este interzicerea producerii de catre stapan “de zgomote neplacute, puternice si repetate cum ar fi: chemari repetate ale câinelui cu tonalitate ridicata prin folosirea cuvintelor sau altor sunete deranjante”. Amenda pentru asta este intre 200 si 400 de lei.

Tot atat ar trebui sa scoata din buzunar si cei care isi lasa cainii liberi nesupravegheati pe domeniul public, indiferent de rasa si talie, sau cei care nu isi plimba cainii in lesa sau si cu botnita in cazul cainilor mari, sau nu au carnetele lor de sanatate. De asemenea cei care isi plimba cainii pe spatiile verzi neamenajate expres pentru asta sunt pasibili de o amenda intre 200 si 400 de lei.

Amenda poate ajunge pana la 600 de lei in cazul in care se intra in parcurile de caini cu exemplare agresive, stapanii nu intervin atunci cand reactiile cainelui devin un pericol pentru siguranta cetatenilor, sau pentru abandonul cainilor.

Comentarii

Nicolae

21.07.2014 14:04

Sunt strazi fara cosuri de gunoi, cum putem pastra curatenia in aceste conditii???

Alexandra

22.07.2014 12:29

"zgomote neplacute, puternice si repetate"...serios??! o sa chemam atunci cainele in soapta sau, mai bine, ne intelegem prin semne. Is foarte curioasa ce fel de om poate reclama asa ceva si cine s-a gandit la asta.. CAT DE PENIBILI POT FI UNII?!?!?!

Claudia

30.07.2014 15:05

SI oare copiii care urla in timpul orelor de liniste in parcurile "organizxate" de primarie intre blocuri de ce nu sunt amendati?Sau tinerii care asculta manele la telefoane pe bancile din aceleasi parcuri si lasa de la mucuri de tigara pina la prezervative in locurile mentionate?Pe ei cine ii amendeaza?Sau cine ii pune sa adune mizeria pe care o fac?

deschide ochii

01.08.2014 15:35

Faina data! Sa fie coincidenta ca au ales tocmai luna august, luna vacantelor si concediilor? Dupa cum ne-au obisnuit deja, nemernicia nu are limite in tara asta...

cris

01.08.2014 18:51
Deci, daca las un pic cainele fara lesa, ca deh, vrea si el sa se mai miste un pic, iar tarcul de caini e departe sau e ocupat, atunci, hop, apare Garcea si-mi cere 200 ron! Bai, Ceausescu era parfum pe langa voi!

silvia

02.08.2014 18:18

 Cata nesimtire! Este atata mizerie peste tot, facuta de oameni si nimeni nu ia nicio masura. Pt orice aspect nedorit sunt de vina cainii. Cat este de simplu! Nu pot sa cred cata inversunare impotriva acestor fiinte la nivelul carora nu se poate ridica omul. Barbatii isi fac nevoile pe unde apuca, scuipa si isi sufla nasul pe asfalt, gospodinele civilizate nu arunca gunoiul la intamplare, il depoziteaza civilizat pe langa copaci, din  masini, in mers, zboara ambalaje alimentare sau tigari si nesimtirile ar putea continua la nesfarsit. Este bine ca se iau masuri impotriva cainilor. Atat a mai ramas de rezolvat. Degeaba sunt atat de multe posturi tv cu documentare despre animale daca nu sunt minti care sa le si priceapa. Nesimtiti mai sunt oamenii si redusi si inumani dar sunt atat de infatuati incat nu au puterea sa-si de seama. 

Madalina

03.08.2014 14:05

Sunt de acord cu dumneavostra in mare parte. Am o catelusa pentru care mi-as da viata in orice secunda. Si sunt de acord ca partea cu - interzicerea producerii de catre stapan “de zgomote neplacute, puternice si repetate cum ar fi: chemari repetate ale câinelui cu tonalitate ridicata prin folosirea cuvintelor sau altor sunete deranjante”- este mai absurda decat orice.Dar doar pentru ca oamenii sunt mizerabili si necivilizati si nu stiu pastra curatenia ar trebui sa se renunte la orice dispozitii legale care prevad anumite pedepse pentru cei care nu curata dupa caini ? Oamenii au tendinta sa devina extremisti. Doar pentru ca va iubiti cainele, nu deveniti repulsiva fata de tot ce vi se impune in legatura cu acesta. Cu toti ne plangem ca traim intr-o tara de c***t dar cand se da o lege prin care cel care nu pastreaza curatenia primeste o amenda, automat sar 100 din spatele lui ”pai da nimeni nu pastreaza curatenia, romania ii mizerabila, eu de ce sa primesc amenda? guvernu ii corupt, sa curete el dupa catelu meu”. Ii foarte usor sa te revolti impotriva sistemului cand ceva nu iti convine. 

Mircea

03.08.2014 14:06

Bracul german este un caine de talie mijlocie spre mică. Cred ca ar trebui specificat clar, punctual, care sunt rasele/dimensiunile unui exemplar pentru care puratul botnitei devine obligatoriu.

Daniela

05.08.2014 06:57

"Spatiile verzi, inseamna, potrivit regulamentului si scuaruri, parcuri si zona verde din jurul blocurilor, in schimb se promite amenajarea a cat mai multor parcuri pentru caini, imprejmuite, unde cainii pot fi lasati liberi." --> Adica eu ies cu cainele meu din bloc si pana ajung la un spatiu unde pot sa-mi las cainele liber, ar trebui sa-i spun "Lasa Aris draga, nu face pisu' aici, faci mai incolo.." Serios? Oare astia de la primarie erau drogati cand au propus o astfel de lege? Atata timp, cat eu ca si cetatean clujean am prea putine locuri unde sa-mi plimb cainele, ce ar trebui sa fac? Sa-l tin in casa de frica ca sa nu primesc o amenda? Sunt handicapati de-a dreptul...

alex

05.08.2014 22:49

Ce proiect? Asta-i proiect de regulament? Nu e definit nimic clar, nici ce e rasa periculoasa, nimic. In schimb prevede amenzi, cu referire la "legi speciale".Tindem la titlul de capitala culturala si nu sunt in stare decat de un asa zis regulament, fara cap si fara logica.  Urmeaza si la Cluj afaceri pe seama cateilor?De ce nu se da o lege prin care functionarul public sa treaca un control psihiatric inainte de a primi o functie?"Art.5 (1) Deţinătorii sunt obligaţi să intervină de îndată ce reacţiile câinelui devin un pericol pentru siguranţa persoanelor, înclusiv în situaţia în care acestea au fost provocate de comportamentul nepotrivit al cetăţenilor" Serios? si cu autoapararea ce facem? Ajungem ca in Suedia, cand infractorul poate da in judecata victima daca a patit ceva in timpul agresiunii? 

cucu cel bun

16.08.2014 12:47

degeaba faceti legi.nu le respecta nimeni e plin de javre pe stada fara botnita si nu amendeaza nimeni pe nimeni .tot vorbiti aiurea ...nu patruleaza nimeni sa-i amendeze pe idiotii care poarta javrele fara botnita. idiotii zic ca ...cainii lor nu musca ...daca legea e sa aiba botnita sa o puna dracului

Jan

16.08.2014 16:22

... n-am sa zic decit ca avem primari prin puscarii, si gramada deputati cu dosare ... ori ei fac legea ... noi doar ii platim ca sa ... nu-mi mai amintesc de ce, poate stiti voi ?

Adauga comentariu