Din oras

Dezbaterea din Mănăștur despre bugetul local – de la șușoteli „Mă’, da’ care din ăștia trei îi Șurubaru?” la discuții despre pensionari care cad pe scări

Ceea ce ar fi trebuit să fie o dezbatere pe tema bugetului local pe 2017 s-a transformat miercuri seara, la Cinema Dacia din Mănăștur, într-o întâlnire, ca în vremurile bune, a primarului cu cetățenii. Adunarea de pensionari a fost un fel de domnuleprimar.ro, varianta live, cu foarte multe momente atât de caraghioase că maestrul Caragiale și-ar fi „rupt diploma”.

După ce Emil Boc a vorbit aproape o oră despre buget, despre cum va fi împărțit, despre ce va face Primăria în Mănăștur, le-a dat cuvântul celor câteva zeci de vârstnici. Nu înainte de a-și pune „aghiotanții” să monteze o masă pe scenă, ca el, primarul, viceprimarul Dan Tarcea și city-managerul Gheorghe Șurubaru să poată sta frumos pe scaune, la masă, în fața tuturor.

Copiii răi care aruncă cu pungi cu apă în capul pensionarilor

Nici nu a dat primarul bine startul luărilor de cuvânt că mănășturenii s-au bulucit să își spună necazurile. Nimeni nu a ridicat măcar o problemă despre modul în care să fie cheltuit bugetul, s-a discutat tot pe lângă…buget.
Printre altele, o doamnă pensionară s-a plâns că vârstnicii nu mai pot sta liniștiți pe bănci din cauză că le aruncă copiii răi pungi cu apă în cap. Și mai sunt și alți copii răi care se joacă cu mingea peste tot și dau cu mingea în oameni.

„Să ne amenajați bănci să putem sta pe o bancă. Sunt copii, nu știu ce copii, care ne aruncă cu pungi cu apă în cap, ne fură portofelele, lanțurile de la gât”, s-a plâns doamna.

Balustrade pentru pensionarii care cad pe scările de la bloc

Despre bănci a vorbit și o membră USR, Simona Varga.

„Într-adevăr Mănășturul are multe persoane în vârstă. Pentru acestea ar trebui să se mai pună băncuțe pe ici pe colo pentru că omul pleacă la cumpărături, pleacă la plimbare, nu rezistă o oră sau două și trebuie neapărat să se pună jos și să odihnească. Părculețe, băncuțe, ceva să se pună pentru pensionari. Tot pentru pensionari să se pună balustrăzi (balustrade este forma corectă – n.r.) la intrarea în bloc pentru că pensionarii se accidentează la urcarea acelor scări. Ar fi bine să se gândească cineva la balustrăzi”, a spus Varga.

Lifturi exterioare pentru pensionarii care nu mai pot urca scările

Bătrâneii i-au cerut lui Boc să facă cumva să pună lifturi exterioare la blocurile cu patru etaje.

„Aș vrea să se facă un proiect să se atragă fonduri europene să punem lifturi exterioare la blocurile cu patru etaje că populația este foarte îmbătrânită”, a precizat un pensionar din sală.

Cu greu l-a făcut primarul să înțeleagă că fondurile europene nu pot fi cheltuite pentru așa ceva.
Ana Purcel, o pensionară din cartier, l-a rugat pe primar să facă cumva ca din mâncarea aceea multă și bună de la cantină să le dea la ofertă pensionarilor ca să „mănânce ieftin, mult și bun”. Tot doamna Purcel e supărată că atunci când Boc merge la Antena 1, telespectatorii pot suna doar o dată, maxim de două ori.

În timp ce unii pensionari luau cuvântul alții mai șușoteau una alta între ei. Pe rândul trei, doi domni discută, iar la un moment dat este atins subiectul Șurubaru. „Mă’, da’ care din ăștia trei îi Șurubaru?”, l-a întrebat un vârstnic pe amicul de lângă el. Problema a fost lămurită, „dezbaterea” a mers mai departe.

Momentul cu ropote de aplauze

Hazul maxim a fost atins când a luat cuvântul domnul Fărcaș. Cu o seriozitate și un patos care te ungea la suflet domnul Fărcaș și-a expus problema:

„Stimate domnule primar, am urmărit cu mare atenție atât proiectul de buget cât și planul de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca. N-am să mă leg de anumite probleme pe care dumneavoastră cu siguranță veți căuta să le rezolvați în detrimentul acestui frumos oraș care este Clujul. Un singur lucru care pe mine mă arde și de mult timp și totodată dacă vă mai amintiți bine, anul trecut, de Ziua Pensionarului, am vorbit personal cu dumneavoastră în Hotelul Napoca. Și ce rugăminte am avut eu atunci? Domnule primar, să binevoiți să ne ajutați și să ne dați sprijin la miile de pensionari care suntem în acest cartier și să ne faceți un club care să fie aici în Mănăștur, care să fie clubul pensionarilor cartierului Mănăștur (Audiența izbucnește în aplauze – n.r.). Mă refer la cele șapte cluburi care sunt pe raza municipiului Cluj și pe care dvs le patronați (Aplauze răzlețe – n.r.). Dacă vreți le enumăr, dacă nu nu le enumăr. Îș șapte în total, eu le știu pe toate. Eu am avut în viața mea o activitate artistică și mă întreabă oamenii: Domnu’ Fărcaș, aici la noi în Mănăștur, nu se poate să avem un club?”.

Să ridice mâna sus cine vrea club al pensionarilor

Deși Boc a spus în prezentarea bugetului de la începutul dezbaterii că se va face un club de pensionari, se pare că nimeni nu a fost atent. A fost necesar să mai spună o dată că se va aproba clubul. Domnul Fărcaș, de parcă nici nu l-a auzit pe Boc, a continuat:

„Vă rog, să nu ne mai amânați cu problema asta și dacă nu mă credeți pe mine, întrebați în sală. Să ridice mâna sus toți pensionarii ăștia care sunt aici care vre’ un club în Mănăștur”.

La nici 20 de minute de la problema ridicată de domnul Fărcaș, un alt participant din sală, Vasile Rus, a cerut același lucru: un club al pensionarilor.

“Dacă nu desființați garajele nu vă mai votez”

În timp ce domnul Porumb îi explica lui Boc cum ar putea crea mai multe locuri de parcare la Flora, dacă ar face sens unic, un vârstnic din sală a strigat suficient de tare să fie auzit și fără microfon: „Domnu’ Boc dacă nu desființați garajele nu vă mai votez”.

Pe lângă propunerile și nemulțumirile de tot hazul, mănășturenii au ridicat și probleme serioase, valabile de altfel pentru tot orașul: lipsa locurilor de parcare, haosul din traficul rutier, parkingul de pe Primăverii, care va obtura vederea blocurilor din zonă, mizeria din parcuri, stăpânii de câini care nu adună excrementele patrupedelor, rromii de la pădure care coboară în oraș, fac mizerie și terorizează locuitorii.
Dezbaterea a durat aproape trei ore. Cei care nu au mai reușit să își spună ofurile la microfon au fost invitați să le scrie pe o hârtie.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *