DEZASTRUL din sistemul sanitar: În județul Cluj, doar 6 spitale de stat din 16 au primit acreditare în CINCI ANI! De ce este importantă pentru pacienți acreditarea?

Un număr foarte mic de spitale de stat din județul Cluj au fost acreditate până acum de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS). Acreditarea este un procedeu foarte important pentru că arată dacă serviciile oferite pacienților sunt de calitate înaltă sau de calitate îndoielnică. Cu cât este mai înaltă categoria de acreditare cu atât spitalul este mai performant. În județul Cluj, există 16 spitale de stat. Deși procesul de acreditare a început în urmă cu mai bine de cinci ani, până acum doar 6 spitale de stat (din cele aflate în contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate) au primit acreditare. Mai sunt câteva aflate în subordinea altor ministere (deci aflate în contract cu alte case de asigurări de sănătate) și câteva unități sanitare private.

Spitale de renume, precum Institutul Oncologic au obținut o acreditare de categoria III (aceasta înseamnă că s-a acordat cu rezerve acreditarea), iar Spitalul de Copii a primit acreditare categoria IV (adică a fost acordată cu încredere redusă). 

Este și mai îngrijorător faptul că de pe listă lipsesc spitale importante precum Institutul Regional de Gastroenterologie, Spitalul de Boli Infecțioase sau Spitalul Județean Cluj. 

Au reușit însă să obțină acreditarea spitale din orașele mici, precum Dej sau Gherla. 

La data de 26 august 2021, următoarele unități sanitare cu paturi aveau acreditare:

1. Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuță Cluj-Napoca (data obținerii acreditării: 25 martie 2021) – categoria III, acreditat cu rezerve, punctaj total 83,04%.

2. Institutul Inimii Niculaie Stăncioiu Cluj-Napoca (data obținerii acreditării: 28 mai 2020) – categoria II, acreditat cu recomandări, punctaj total 79,45%.

3. Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca (data obținerii acreditării: 25 martie 2021) – categoria IV, acreditat cu încredere redusă, punctaj total 71,44%.

4. Spitalul Militar de Urgență Cluj-Napoca (data obținerii acreditării: 29 iulie 2019) – categoria II, acreditat cu recomandări, punctaj total 78,62%

5. Spitalul Penitenciar Dej (data obținerii acreditării: 29 octombrie 2020) – categoria II, acreditat cu recomandări, punctaj total 78,38%

6. Spitalul Orășenesc Huedin (data obținerii acreditării: 28 ianuarie 2021) – categoria III, acreditat cu rezerve, punctaj total 89.02%

7. Spitalul Municipal Dej (data obținerii acreditării: 10 iunie 2019) – categoria III, acreditat cu rezerve, punctaj total 85,85%

8. Spitalul Municipal Gherla (data obținerii acreditării: 28 ianuarie 2021) – categoria V, decizie de prelungire a procesului de acreditare, punctaj 85,55%.

Pe listă se află și următoarele unități sanitare cu paturi private:

Societatea Polaris Medical – Clinică de Tratament și Recuperare

Societatea Rechinul Impex SRL

Asociația Sfântul Nectarie

Societatea Radiotherapy Center SRL

Societatea TVM Med Serv SRL

Societatea Medisprof SRL

Societatea Recardio SRL

În 7 septembrie, ANMCS a publicat lista spitalelor care vor intra din nou în cursa pentru acreditare. Pe lista care este extrem de scurtă nu se află nici un spital din Cluj. Spitalul Municipal Aiud și Spitalul Orășenesc Cugir sunt la reprogramarea vizitei de evaluare în vederea acreditării, Popmed Serv SRL, județul Mureș se află la etapa de înscriere/reînscriere în ciclul de acreditare a unităților sanitare, iar Centrul Medical ”Sănătatea Ta” SRL București se află la faza de retragere din ciclul de acreditare a unităților sanitare.

Ce înseamnă fiecare categorie: 

CATEGORIA I:

Încadrarea unităţilor sanitare cu paturi în categoria I de acreditare, denumită "acreditat", necesită îndeplinirea de către acestea a următoarelor criterii cumulative: a) să obţină în urma evaluării un punctaj total de conformitate cu standardele A.N.M.C.S. de cel puţin 90%; b) să nu existe indicatori punctaţi cu (-10) în procesul de evaluare; c) să deţină autorizaţie sanitară de funcţionare fără plan de conformare.

CATEGORIA II:

Încadrarea unităţilor sanitare cu paturi în categoria a II-a de acreditare, denumită "acreditat cu recomandări", necesită îndeplinirea de către acestea, în urma evaluării, a următoarelor criterii cumulative: a) să obţină un punctaj total de cel puţin 70%; b) să obţină mai puţin de 10% din indicatorii punctaţi cu (-10) aplicabili unităţii sanitare respective; c) termenul de îndeplinire a planului de conformare, asumat de către unitatea sanitară cu paturi şi de către forul tutelar sau patronat, să fie de maximum 12 luni de la emiterea acestuia.

CATEGORIA III:

Încadrarea unităţilor sanitare cu paturi în categoria a III-a de acreditare, denumită "acreditat cu rezerve, necesită îndeplinirea de către acestea, în urma evaluării, a următoarelor criterii cumulative: a) să obţină un punctaj total de cel puţin 51%; b) să obţină mai puţin de 30% din indicatorii punctaţi cu (-10) aplicabili unităţii sanitare respective; c) termenul de îndeplinire a planului de conformare, asumat de către unitatea sanitară cu paturi şi de către forul tutelar sau patronat, să fie de maximum 24 de luni de la emiterea acestuia.

CATEGORIA IV:

Încadrarea unităţilor sanitare cu paturi în categoria a IV-a de acreditare, denumită "acreditat cu încredere redusă", necesită îndeplinirea de către acestea, în urma evaluării, a următoarelor criterii cumulative: a) să obţină un punctaj total de cel puţin 51%; b) să obţină mai puţin de 30% din indicatorii punctaţi cu (-10) aplicabili unităţii sanitare respective; c) termenul de îndeplinire a planului de conformare nu este asumat de către forul tutelar sau patronat sau este asumat pentru o perioadă mai mare de 24 de luni de la emiterea acestuia.

CATEGORIA V:

Încadrarea unităţilor sanitare cu paturi în categoria a V-a de acreditare se face pentru o perioadă de maximum 6 luni de la primirea raportului de acreditare, pe durata căreia acestora li se eliberează o decizie de prelungire a procesului de acreditare, şi necesită îndeplinirea de către unităţile sanitare cu paturi a următoarelor criterii şi condiţii cumulative: a) să obţină un punctaj total de conformitate cu standardele de acreditare adoptate de către A.N.M.C.S. de cel puţin 51%; b) să obţină cel mult 50% din indicatorii punctaţi cu (-10) aplicabili unităţii sanitare respective; c) prin excepţie de la condiţia prevăzută la art. 10 alin. (1) lit. a), unitatea sanitară cu paturi obţine un punctaj mai mic de 51% pentru cel mult două standarde de acreditare.

CATEGORIA VI:

Încadrarea unităţii sanitare cu paturi în categoria a VI-a "neacreditat" se face în cazul în care unitatea sanitară cu paturi se află în oricare dintre următoarele situaţii: a) a obţinut un punctaj total de conformitate mai mic de 51%; b) a obţinut mai mult de 50% din indicatorii punctaţi cu (-10) aplicabili unităţii sanitare respective; c) a obţinut un punctaj mai mic de 51% pentru mai mult de două standarde de acreditare; d) nu a îndeplinit în proporţie de 100% indicatorii critici privind siguranţa pacientului Spitalele din această categorie se pot înscrie într-o nouă procedură de acreditare în următorul ciclu de acreditare, cu respectarea prevederilor legale în vigoare în momentul solicitării înscrierii sau, în acelaşi ciclu de acreditare, la decizia Ministerului Sănătăţii.

Adauga comentariu