Sanatate

Despre litiaza biliara sau pietrele de la fiere

Pietrele mai mari (4-6 cm in diametru) sau mai mici (cat un graunte de nisip) din vezica biliara se formeaza, de regula, din colesterol si din alte substante care se formeaza in bila. Ele se pot localiza si in canalul biliar principal, acesta fiind tubul care conduce bila de la colecist si ficat la duoden. Pietrele pot fi diagnosticate in timpul altor examinari sau se pot asocial altor boli, cum ar fi: sindromul de intestine iritabil, pancreatita, ulcerul peptic, pietrele la rinichi, chistul ovarian sau hepatita.

 

 

Cei mai multi dintre cei care au pietre la fiere nu au nici un simptom, sau daca ele exista, sunt usoare si rareori periculoase. Simptomul cel mai important este durerea continua si surda, cu crampe, in partea dreapta superioara a abdomenului sau in zona mijlocie a acestuia.

 

 

Caracteristicile durerii sau a colicii biliare:

 

 

–    Apare dintr-o data si iradiaza catre centrul zonei epigastrice sau catre partea dreapta superioara a spatelui sau umarului.
–    Impiedica respiratia normala sau profunda.
–    Dureaza intre 15 minute si 24 de ore.
–    Incepe noaptea, cam la aceeasi ora, si este destul de puternica pentru a va trezi.

 

 

Litiaza biliara poate cauza voma, care usureaza durerea abdominala si presiunea. Durerea, asociata cu febra, greata, voma sau lipsa apetitului pot fi semne de inflamare sau infectie a fierii – colecistita acuta. Anumite simptome pot indica faptul ca piatra blocheaza canalul biliar principal. Acestea includ: ingalbenirea pielii si a partii albe a ochiului (icter); urina inchisa la culoare; scaun deschis la culoare.

 

 

Pietrele care blocheaza fluxul enzimelor digestive dinspre pancreas pot cauza inflamatia pancreasului – pancreatita. Gastroenterita si unele intoxicatii pot cauza simptome similare cu litiaza biliara. Diareea si voma apar si la aceste afectiuni, dar durerea este de obicei interminenta, nu este continua, fiind simtita in tot abdomenul.

 

 

Tratamentul. Daca pietrele la fiere nu cauzeaza durere sau alte simptome, nu este necesar un tratament special. Doar 1-4 % din oameni care au pietre la fiere dezvolta simptome in fiecare an. In rare cazuri medicii pot recomanda o operatie – indepartarea colecistului – numita colecistectomie. Posibilitati si modalitati pentru operatie:

 

 

–    nu faci o operatie daca primul atac de durere este usor;
–    daca pietrele cauzeaza dureri severe, operatia urgenta trebuie luata in considerare, pentru a preveni viitoarele accese si posibilele complicatii;
–    in multe cazuri, laparoscopia este cea mai buna metoda pentru scoaterea colecistului. Operatia deschisa cere de obicei o perioada mai lunga de refacere si poate cauza mai multa durere, datorita inciziei mai mari.

 

 

Medicul te poate ajuta sa evaluezi cat de severe sunt accesele de durere si te poate ajuta sa decizi daca sa faci operatie sau alt tratament.

 

 

Riscurile netratarii litiazei biliare sunt: crize de durere imprevizibile; episoade de inflamare sau infectie a colecistului, a canalului biliar sau a pancreasului; formarea unei comunicari anormale – fistula – intre colecist si intestine.

 

 

Prevenire. Nu este nici o cale sigura de prevenire a litiazei biliare; totusi se poate reduce riscul formarii acestora prin urmatoarele masuri:

 

 

–    Mentineti-va o greutate corporala ideala. Dietele rapide de slabire sau infometarea pot creste riscul formarii de pietre la fiere, in special la femei.
–    Faceti exercitiu fizic in mod regulat, fapt ce poate reduce cu 20 % riscul formarii de pietre.
–    Ganditi-va de doua ori inainte de a lua estrogeni; unele cercetari arata ca luarea hormonilor – cum ar fi estrogenul dupa menopauza sau doze de pilule contraceptive – poate creste riscul litiazei biliare. Beneficiile luarii hormonilor pot depesi insa riscul dezvoltarii de pietre la fiere. Daca luati asemenea hormoni, discutati cu medicul.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *