Despre incredibila inconsistență a USR la Cluj. Considerații despre acest eșec teribil. Dilema Ungureanu

Este deja al treilea ciclu electoral important pe care USR Cluj îl traversează și e a treia oară când eșuează penibil.

Ne-am fi așteptat ca, de la parlamentarele din 2016 și până azi, USR să se dezvolte politic solid la Cluj și să fi devenit în 4 ani o reală alternativă pentru schimbare. Însă USR Cluj, altădată cotat drept o filială șmecheră, elitistă, fiindcă, vorba aia, vine din Cluj, a ajuns cea mai mare dezamăgire din aparatul USR.

Este o filială divizată în mai multe sensuri: în primul rând, USR Cluj are acum la conducere o tabără care pur și simplu nu își halește parlamentarii. Catalin Sălăgean și George Trif s-au prins prea târziu că, acum 4 ani, cei din USR Cluj au dat cu prea mare lejeritate și naivitate niște posturi esențiale de reprezentare lui Mihai Goțiu și Emanuel Ungureanu, ca sa nu mai vorbesc de papagalul de Adrian Dohotaru. Primii 2 au crescut politic, dar mai mult pe cont propriu, au căpătat o forță mediatică impresionantă, dar pe cont propriu, iar asta nu îi mai coafează pe cei din actuala conducere.

Deși, per ansamblu, Goțiu și Ungureanu au avut mandate foarte bune ca parlamentari, poate cele mai bune din istoria Clujului, cele două vedete ale USR Cluj se află în postura de a nu mai fi foarte siguri că vor mai continua în parlament. E șocant, nu? Dar asta e realitatea crudă de partid.

În pixul șefului filialei stă decizia de a-i lăsa pe Goțiu și Emanuel Ungureanu să continue sau de a îi trimite înapoi în anonimat. E adevărat că, în acest moment, după scorul de aseară, nici cifrele nu îi ajută. În acest moment și pe aceste cifre, USR nu închide un mandat de senator, ci acoperă doar un mandat de deputat.

Apoi, filiala USR este divizată ca mentalitate și în ceea ce privește conducerea națională. În timp ce Emanuel Ungureanu a ales fățiș tabăra lui Dan Barna, aproape toată filiala USR Cluj îl contestă și îl detestă pe Barna. Dacă Clotilde Armand rămâne primar la Sectorul 1, fiindcă de câteva momente Dan Tudorache a anunțat isteric că are 200 de voturi deasupra, Barna va avea o problemă cât casa, căci Sectorul 1 e o jucărie mare, puternică, bănoasă, cu o anvergură politică ridicată.

Dar acestea nu sunt singurele antiteze din USR Cluj. Între Goțiu și Emanuel și restul liderilor există diferențe de viziune politică și administrativă. Goțiu și Ungureanu vin din teren, fosti jurnalisti, știu să se joace cu presa, simt problemele locale și naționale, au o ținută civică greu de contestat, în timp ce Sălăgean și Trif par doi hipsteri fumați și boemi care trebuie să polizeze un șurub în atelierul de mecanică fină al fabricii, crezând că mandrina se ține cu penseta.

Ca dovadă că am dreptate este faptul că, în 4 ani lungi și lați, din 2016 incoace, USR Cluj nu a contat în viața comunității clujene. Sălăgean, Trif și gașca lor nu au făcut opoziție reală la adresa lui Boc și a lui Tișe, nu au creat emoție, nu au stârnit interesul clujenilor. Și asta s-a văzut în scorul de aseară, care este unul absolut penibil și care ar trebui să le dea de înțeles tuturor din USR Cluj, inclusiv lui Ungureanu și Goțiu, că s-au bazat mult prea mult pe wishful thinking, au creat așteptări enorme și au dezamăgit plenar. O fi Emanuel Ungureanu simpatic, implicat, dar cu 8% in dreptul sau, e clar ca nu a reușit să ajungă la inimile clujenilor, deși a muncit ca un nebun. A luat de două ori mai puțin decât scorul partidului, și ăla mic tare - 17 la sută.

Am remarcat însă ceva foarte trist, de asemenea. Emanuel Ungureanu a fost foarte puțin sprijinit de filială. Nu am văzut niciodată, în ultimele două luni, un sprijin consistent pentru Emanuel. Am văzut numai pozuțe, mici acțiuni de campanie și atât. Aici se cuvine să îi bat obrazul lui Cătălin Sălăgean în mod grobian și să îl fac să se uite, să își compare impotența de la Cluj, incapacitatea de a-l împinge mai sus pe Emanuel, cu exercițiul de la Timișoara, unde Fritz a avut o campanie cum nu s-a mai văzut în istoria României. Merită să comparăm USR Timișoara cu USR Cluj, fiindcă ambele sunt capitale de regiuni istorice, ambele sunt orașe bogate. Fritz a câștigat în primul rând pentru că în el s-au băgat, după estimările mele, peste un milion de euro. Nu poți să câștigi Clujul, din care oamenii lui Boc fură de peste 20 de ani, cu trei fluturași și patru filmulețe de rahat sponsorizate pe Facebook. Emanuel Ungureanu a fost părăsit și este mare păcat fiindcă ar putea deveni, în 2024, primarul Clujului.

Idem, mentalitatea USR Cluj trebuie să se schimbe și în ceea ce privește presa. Mă doare-n cur că USR Cluj nu mi-a alocat niciun ban în această campanie electorală. Oricum noi nu am luat bani de la niciun partid în nicio campanie din ultimii 10 ani. Dar e imposibil pentru Sălăgean să creadă că acest partid va crește fără sprijinul presei, mai ales al presei critice.

NCN și Ziar de Cluj, organizații media extrem de influente în oraș, au devenit non grata în interiorul USR Cluj pentru că hipsterilor li se pare că nu e normal să apari în ziarul lui Alexa, ignorând în mod cretin forța noastră mediatică.

La fel de ipocrit s-a comportat cu NCN și Ziar de Cluj și Emanuel Ungureanu, om care în 2016 (și până în 2016) a crescut ca notorietate datorită Ziar de Cluj și NCN. În mod ipocrit, când lui Ungureanu i s-a reproșat în partid că prea e susținut de Ziar de Cluj și NCN, care însă pe ei îi critică, Emanuel a ales să se lepede de noi, ba chiar să ne ignore, fiindcă nu mai eram frecventabili.

Total neinspirat, Emanuel Ungureanu a ales să se expună în lăbuțe media, precum Media9, un blog cu 15 cititori, sau pe canalul de Facebook al lui Sabin Gherman, greșeală totală, căci fanii lui Gherman sunt mulți din Diaspora sau de nivel național și destul de puțini pe target local. Dacă Emanuel a luat acest scor penibil se datorează și faptului că, de la jumătatea mandatului său, nu a mai apărut în Ziar de Cluj și NCN, singura televiziune din oraș, alegând să ne ignore.

Lucrurile acestea trebuie să se schimbe în USR Cluj, indiferent despre ce personaj politic povestim. Cine vrea să facă politică serioasă nu poate să raționeze de-o manieră atât de copilărească, de genul: „Nu-mi place de Alexa, să nu mai meargă nimeni din filială la ziarul sau televiziunea lui!”

Revenind la chestiuni mai dureroase, USR Cluj trebuie să se ascundă în pământ de rușine fiindcă nu a strălucit aseară!

Colegi cu mai puține figuri în cap, cu mai puține bășini la purtător, au făcut istorie pentru partid duminică la locale! Au câștigat bastionul dreptei, Timișoara. Au câștigat bastionul dreptei de la Alba, alungând orice amintire a decrepitului Mircea Hava. Au câștigat bastionul dreptei de la Brașov, scoțându-l de pe tron pe marele George Scripcaru. La Cluj, cucu! USR a ratat grandios!

Iar cireașa de pe tort a fost Bucureștiul. Nicușor Dan a câștigat de-o manieră categorică, când nimeni nu mai credea, Capitala!

Ce victorii frumoase, mai ales că sunt și neașteptate, și muncite! Ce ratare neașteptată pentru USR la Cluj, care pur și simplu nu a contat în acest oraș și județ!

Ceva trebuie să se schimbe în mentalitatea lui Sălăgean și a filialei, fiindcă este clar: dumele de până acum nu au funcționat! Ceva trebuie să se schimbe și în mentalitatea lui Ungureanu, fiindcă, iată, live-urile nu aduc fericirea! Iar branduirea cu prea multe scandaluri create atrage atenția publicului, dar nu și votul său. Clujenii nu aveau cum să ia în serios campania lui Ungureanu câtă vreme el a ales să nu ramână in Consiliul Local, ci sa urce doar lista la Consiliul Local prin candidatura sa. Si a urcat-o, de praf s-a facut si el, si lista. De unde asteptarile USR erau pentru 8 sau 9 consilieri locali, abia de incap 5 acum in CL, care cu cei doi din PSD vor alcătui minoritatea izolata a consiliului. Emanuel Ungureanu trebuie sa se decida: daca vrea primar in 2024, nu merge cu jumatățile de măsură.

Campania lui Fritz pentru victoria de aseară a început cu aproape un an și jumătate în urmă. Campania lui Emanuel a început abia cu câteva săptămâni în urmă. USR nu a reușit să strângă nici măcar 50 000 de euro amărâți sponsorizări pentru a susține campania de la locale, deși suntem în cel mai bogat județ din România, după București. Fritz și echipa sa au reușit să strângă un milion de euro.

Tot la capitolul schimbări, USR nu își mai permite să o frece în ceea ce privește subiectele delicate, precum Boc și Tișe. Jocul dublu făcut de Ungureanu și USR Cluj care l-au atacat moderat pe Boc nu a funcționat. Da, e adevărat, publicul din Cluj care ține cu USR îl votează și pe Emil Boc. Dar acest lucru trebuie să înceteze. Prin tehnici de comunicare, conducerea USR Cluj trebuie să rupă pisica și să explice propriului electorat că Boc e un baron decrepit și că Clujul are nevoie de o altă respirație.

Am citit azi ce a declarat Sălăgean pentru Ziar de Cluj, comentând rezultatele de aseară. Mi-a plăcut când a spus că rezultatele nu sunt de natură să îl bucure și că sunt dezamăgitoare. Aș adăuga, și periculoase.

Fiindcă decembrie parlamentar arată foarte rău, acum, la început de toamnă, și cine va merge în Parlament e o chestiune de importanță minoră față de adevăratele probleme din local. Sunt pregătiți consilierii locali să îl asfixieze pe Boc? Sunt pregătiți consilierii județeni să iasă din chingile majorității confortabile cu care îi va sugruma Tișe? Ce proiecte politice are USR la Cluj, în afară de lăbuțele penibile ale doamnei Oana? Cine va crea o celulă de supraveghere a acoliților lui Boc, care se îmbogățesc din regii și sinecuri?

Dacă Sălăgean nu are un plan pentru următoarele provocări electorale, atunci să nu se mire că USR Cluj va rămâne o eternă speranță! Speranța moare ultima, e adevărat, dar moare!

Adauga comentariu