Despre gesturile marunte care schimba vieti. Tu de ce ai nevoie?

O pereche de pantofi, o bicicleta, un pat sau niste ochelari pot parea lucruri banale si marunte. Lucruri mici, care de fapt sunt neajunsuri mari. Pentru un baietel de 13 ani cu un singur rand de haine si descult o pereche de pantofi sport e cea mai mare bucurie. Pentru o mama care se lupta cu lipsurile o bicicleta folosita care o duce la locul de munca e un ajutor nepretuit. Pentru o femeie fara venit o pereche de ochelari de vedere sunt un sprijin nesperat. Sunt lucruri mici, dar gesturile devin mari pentru ca schimba vieti. O dovedeste Horatiu Paul Abrudan de la Departamentul de Caritate al Fundatiei Familia Sfanta  prin grupul de Facebook: De ce ai nevoie?. De aproape doi ani, de cand este functional, grupul a aratat ca se pot face schimbari mari cu gesturi mici.

“Am vrut sa fac o chestie in care sa atrag oamenii, ca sa inteleaga ca multe lucuri pe care le au, pe care nu le folosesc, le tin in garaj sau in poduri si subsoluri, pot sa schimbe viata cuiva, sau pot sa ajute foarte mult. Daca ajuti pe cineva, nu numai ca iti da un sentiment de implinire, dar vezi ca poti sa schimbi viata cuiva cu un gest foarte mic. Nu m-am gandit la ce o sa fie, am facut grupul cand o persoana avea nevoie de incaltaminte si asta a fost prima postare. Cu incaltamintele au venit haine, au venit multe alte chestii si mi-am dat seama ca oamenilor le place sa dea”, povesteste Horatiu, care lucreaza de patru ani la Fundatie.

Scopul acestui grup este de a sensibiliza lumea cu privire la persoanele in nevoie de langa noi si formarea unei comunitati de donatori care sa raspunda la lipsurile imediate ale semenilor nostri: adapost, hrana, imbracaminte, atentie, speranta, respect”, se arata in descrierea grupului.

Acum grupul numara in jur de 160 de membri, iar Horatiu planuieste lansarea unei pagini de Facebook pentru o mai buna vizibilitate. Astfel in 19 octombrie, intr-un cadru festiv care marcheaza 5 ani de existenta al Centrului Caritativ-Educativ Iubire si Adevar a Fundatiei Familia Sfanta, se va lansa si pagina de Facebook.

“Pagina e mai vizibila si unele chestii poate ar putea fi mai bine promovate. Vrem sa oferim posibilitatea mai accesibila sa fie sesizate cazuri”, a subliniat Horatiu.

Cand apare cate un caz, dupa ce se asigura de veridicitatea situatiei, Horatiu posteaza fotografia beneficiarilor si spune pe scurt de ce are nevoie persoana sau familia respectiva.

“Farcas Darius, in varsta de 13 ani, locuieste la bunica, intr-o garsoniera, impreuna cu sora lui de 15 ani. Are un singur schimb de haine, si are mare nevoie de o pereche de pantofi sport masura 39/40”, suna una dintre postari .

A doua zi s-a gasit o persoana care a donat doua perechi de pantofi pentru baietel.

“Avem nevoie de ajutor pentru dna Moldovan Maria, din satul Bobilna, jud. Cluj. Are un sot alcoolic si violent, nu are loc de munca, iar baiatul Ciprian, este incadrat in grad accentuat de handicap. Fiindca nu-si permite, ne-a cerut sa o ajutam sa-si faca ochelari de vedere, care costa in jur de 130-150 RON. Daca exista pe acest grup un medic oftamolog sau cineva care lucreaza in domeniu, cineva care cunoaste un medic si ar putea obtine o donatie sau o reducere, sau poate cineva care doreste sa ofere acesti ochelari, va rugam sa ne contactati”, se arata un alt apel de ajutor.

Dupa cateva zile ajutorul a venit din judetul Bihor: "Rezolvat! Multumim Silviei, Ruxandrei si lui George! Doamna s-a bucurat atat de mult pentru ei! A spus ca nici prin gand nu i-a trecut ca cineva o sa-i ofere gratuit asa ochelari frumosi si ca nu a avut niciodata lucruri asa de bune!"

“Asa am gasit loc de munca, haine, rechizite, orice. Cazul care m-a impresionat cel mai mult si pe care il consider rezolvat este cel al doamnei Mariana Berki. Statea intr-un subsol micut in Piata Mihai Viteazu cu doi copii schizofrenici, acum e in Dambu Rotund, i-am mobilat apartamentul, si-a pus doamna si dintii, e fericita, e ok”, povesteste Horatiu.

Dupa conditii de nedescris, fara toaleta, fara apa si intr-un spatiu minuscul plin de igrasie familia a ajuns intr-un apartament cu o camera unde au caldura electricitate, gaz si apa curenta.

“Multumim familiei Adriana Si Adrian Boila pentru tot ce a facut pentru dansa, pentru implicare, ajutor, pentru toate obiectele donate si pentru ca o sustin in continuare lunar, la plata chiriei”, se mai arata pe grup.

Chiar daca e imposibil sa nu ramai uneori cu gust amar in aceasta “meserie”, lui Horatiu nici prin cap nu ii trece sa renunte.

“Ce poti sa simti? Faptul ca pot sa schimbi o viata prin lucruri mici iti da un gust de nedescris. Nu e ca adrenalina, e legat de relatiile dintre oameni, ca poti sa oferi printr-un simplu gest mult mai mult decat confort, poti sa schimbi vieti. O chestie foarte mica inseamna foarte mult. Pentru oamenii obisnuiti cu lipsuri, o pereche de pantofi noi de exemplu, e un eveniment, e un lucru foarte important”, spune acesta.

Foto: Facebook

Comentarii

laurentiu

07.10.2014 20:30

Sa le ,,multumim'' printre dinti tuturor guvernelor de dupa '89 care au reusit performanta de a fi sarac lipit, desi ai loc de munca! Indiferent ca ai facultate sau stii o meserie, in tara asta in care Boc ii invita pe investitori ca ,,Romania are forta de munca ieftina'', marea majoritate traiesc de la o luna la alta. Am putea avea un salariu dublu, daca justitia ar functiona si ar reda inapoi bugetului tarii macar jumatate din cat au furat oamenii de afaceri si politicienii in acesti 25 de ani! La toate ne aliniem pietei, dar salariile sunt de nivelul Liberiei! Multa mooie tuturor politicienilor!

nevazator

07.10.2014 20:45

Uite cum ati luat munca lui Daniel Tamas.Prietenii stiu de ce.

Adauga comentariu