Despre cum mentalitatea de militian a lui Bontidean ruineaza ideea de Festival International de Film Transilvania

Nu o data, Ziar de Cluj a atras atentia cu privire la maruntenia de atitudine a municipalitatii clujene cu privire la evenimentele cu care apoi se lauda ca-i aduc prestigiu in tara si lume. Un prestigiu nemeritat.

Nu stim ce le iese lui Boc si Bontidean atunci cand se pun pres in fata unui eveniment privat precum Untold pentru care mobilizeaza pana si bondarii din Parcul Central si-i invata cum sa bazaie, inchid spatii publice, ridica elicoptere de la sol, dau drumul la Somes sa para ca e curat, redeseneaza harta rutiera a Clujului samd. Si asta pentru ca nu stim ce nu le-a iesit atunci cand aleg sa se poarte marunt si meschin cu un eveniment precum TIFF, mai ales dupa ce acesta a fost sponsorizat si din banii municipalitatii, chiar daca, dupa cum afirma Curtea de Conturi si justitia, destul de ilegal.

Ne-a atras atententia o postare a lui Tudor Giurgiu de pe pagina acestuia de socializare. In care acesta se plange de meschinaria (banuim noi – si va vom zice mai la vale de ce) militianului sef municipal, pensionarul de lux Marcel Bontidean care atata bunavointa nu a avut incat sa inchida circulatia in Piata Unirii, macar pe perioada proiectiilor de film. Doua, trei ceasuri pe seara, timp de 10 zile.

"Din nou 3000 de oameni aseara la proiectia cu "Povestea iubirii" din Piata Unirii, cu coada imensa la bilete la intrare (se vede si in poza) Prima mare coproductie internationala filmata (si) in Cluj sau in alte locuri din judet. Interes maxim, atmosfera festiva, emotii, adaug aici si prezenta uriasului actor care este Sir Derek Jacobi sau a regizorului Radu Mihaileanu. Ei bine, toate astea nu au fost de ajuns pentru a convinge Primaria sau/si Politia rutiera ca e inoportun sa dea drumul circulatiei in jurul pietii, sub pretextul unui val de nestavilit de clujeni care se reintorc in oras dupa vacanta. Ce s-o mai dregem, ne-am facut de rahat! Adica nu conteaza ca facem un festival major care pune Clujul pe harta (m-am intalnit ieri cu un jurnalist de la Huffington Post Italia care era surprins ca Clujul e total necunoscut in Italia), nu conteaza ca aducem business in oras, toate astea palesc atunci cind vine vorba ca o data pe an, zece zile, sa cream conditii civilizate de confort vizual si mai ales fonic spectatorilor care aleg sa vada film in Piata Unirii. Spre ex. aseara, spre finalul filmului, un moment tandru, liric intre personaje a fost "spart" de claxoanele unui bou (probabil nu era clujean, altfel nu-mi explic). Stimati domni care luati decizii atit de "intelepte", poate va stam in git in astea 10 zile, poate va doriti sa plecam din Piata Unirii (se rezolva si asta dar va trebui sa dat socoteala clujenilor), poate vi se pare ca merge sa vezi filmul si asa, cu cirduri de masini prin preajma. Va spun eu insa, nu se poate. Eu vreau performanta si standarde inalte de calitate in festival. Stiu ca nu e neaparat ce va preocupa si pe dvs dar noi asa am ajuns sa facem un eveniment respectat in toata lumea. Daca vi se pare putin, dati drumul la toata circulatia in timpul filmelor, o sa vina si Alain Delon sa se bucure si el de zgomot si claxoneala. Daca va pasa, transmiteti-ne scuze si va fi ok. PS Nu-mi spuneti ca a fost o situatie exceptionala aseara, nu am vazut valuri sau cozi uriase de masini cum vad in Bucuresti pe DN1 duminica seara post-vacanta. V-ati pripit si ati stricat un pic unul din evenimentele de virf ale TIFF2017" - s-a plans pe FB, Tudor Giurgiu.

Bun, Emil Boc este pe undeva in China intr-o delegatie, asa ca Marcel Bontidean, in calitatea sa de militian sef putea foarte bine sa ia in mainile sale harnice aceasta sarcina de a crea un climat de liniste (vedeti, folosim cuvinte si fraze pe intelesul sau) de jur imprejurul TIFF-ului. Dar, se pare, daca nu sunt bisnitari de bilete in zona, militianul din om nu tresare la actul de cultura.

 

Comentarii

ducu

07.06.2017 00:18

dar a cerut sa fie inchisa pta unirii sau se astepta ca din proprie initiativa primaria sa o inchida pe durata filmului respectiv? 

Adauga comentariu