Editorial

Despre cum cred politicienii că alegătorii lor sunt mai proşti decât sunt ei de hoţi. BONUS: Emil Boc îl face „baron local” pe colegul său de partid Alin Tişe

Mitralierea vorbelor în vânt este sportul naţional al politicienilor români. Orice este un prilej de rafală de cuvinte înspre populimea care, practic, este executată. De la vorbe la fapte nu există nimic altceva decât interesul personal şi de grup.

De exemplu, ieri, primarii marilor oraşe s-au supărat grav pe Ministerul de Finanţe şi pe Guvern care, „aşa ştiu ei”, „pe surse”, va dori să aloce în acest an doar 45-50% din impozitul pe venit către primării – față de 60% cât zic ei că le-ar fi necesar, după scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10%. Se mizează pe faptul că lumea uită că au bătut monedă pe această temă cam tot anul trecut. Şi că, oricum, nu au făcut mai nimic concret nici cu ce au avut.

Aşa că au plecat la războiul declaraţiilor şi au zis că nu se face ca să li se ia un miliard de euro de la portofelul municipal al investițiilor (care ne ameninţă că vor fi diminuate cu până la 30%) şi să se dea la Consiliile judeţene, care ar primi până la 35% din impozitul de venit, faţă de 18% cât au primit în 2018. Că dacă li se ia lor şi se dă „ălora”, „nu vor mai beneficia direct cetăţenii de drumuri, spitale, parcări, parcuri, poluare” şi alte cele – de care, oricum, nu prea au beneficiat nici până acum. În plus, preşedinţii de consilii judeţene „devin baroni locali” şi „controlează primarii, așa cum au făcut în 2014″. Alt an electoral, care va să zică…

Ca să vă faceţi idee cam ce e în capul acestor primari de mari oraşe: mai întâi să discutăm despre faptul că cetăţenii „lor” ar fi mai deferiţi şi mai beneficiabili de facilităţi (de care oricum nu au prea beneficiat), decât cetăţenii din restul judeţelor care au neşansa de a nu se fi născut şi de a nu locui în oraşul de reşedinţă.

Cetăţenii de rang doi nu au de ce să beneficieze de drumuri, spitale, parcări, parcuri, poluare şi alte cele. Că nici cetăţenii din oraşele de reşedinţă nu prea beneficiază, asta este altă poveste, problema este că fiecare ban care nu vine anul acesta (an electoral) sub controlul personal al primarului, înseamnă o sinecură în minus, un para-ndărăt nealocat. Nişte voturi în dreptul altora…

Şi, acum să ne amuzăm (deşi ar trebui să plângem), de celălalt aspect al ipocriziei politice specifice: faza cu preşedintele de consiliu judeţean care e transformat în baron local. Emil Boc primarul semnatar al scrisorii de nemulţumire al marilor primari, ex-Naşul ca să spunem aşa, îl acuză pe Alin Tişe, preşedintele Consiliului judeţean Cluj, ex-Finul, cum s-ar zice şi colegul de partid, că devine baron local!?

Hahahahahahahahahaha! Dar câte situaţii de acest gen de tandem politic sunt prin judeţele Patriei, nici nu puteţi să vă închipuiţi!

Necazul nostru din prezent este că nu mai avem cum da vina pe tancurile sovietice că ne-au băgat să ne conducă destinele numai dătătorii din gură aleși pe sprânceană. Cine a decantat clasa politică timp de, imediat, trei decenii? Cine a ales partea mai curată a unei mizerii pe motiv că “sunt ai noștri”? Când cobori ștacheta și-apoi începi să urli că “n-ai cu cine, n-ai cu ce” înseamnă că ești la fel ca și cel care stă cu mâna întinsă la pomana politicienilor care s-au adaptat „să placă”, să vă zică numai ceea ce vreți să auziți, să fie oglinda fidelă a năzuințelor neamului, în timp ce-și împart viața voastră ca pe o pradă de război. Trecutul vi l-au distrus, de prezentul vostru își bat joc, viitorul vi l-au amanetat!

Restul sunt discuții filozofice ca după o călcare în picioare administrată în anii 50 de către Țurcanu și gașca sa de torționari. Chestia este că „filosofii” au fost reeducați, iar torționarii au devenit profesori de morală și conștiință națională.

Poporul a ales ceea ce-l reprezintă: traseiști, devalizatori, uasecerişti, turnători ai fostei securități, anchetați penal – adică numai “de-ai noștri, din popor”, că nu e om să nu fi comis vreo găinărie, măcar o dată-n viața lui…

Când trimiți în Parlament și la Guvernare niște hoți de identitate morală și intelectuală, cum să-ți spun că ești: onest și cinstit, sau „miserupist”, nepăsător față de propriul prezent și, mai ales, față de viitorul copiilor tăi? Așa este când mațul este pe primul loc.

Ajungi să fii mitraliat cu vorbe în faţă, fără jenă, de către propriii tăi aleşi. Care îşi cred alegătorii mai proşti decât sunt ei de hoţi.

PS: Şi iată cum „pe sursele” primarilor s-au fâsâit înainte de a se mai inflama polituc. Președintele PSD Liviu Dragnea a scris, miercuri, pe Facebook, că primăriile vor opri 60% din încasări, așa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la județ, din care 20% se vor întoarce la aceleași primării pentru echilibrare.

„WIN-WIN SITUATION” PENTRU AUTORITĂȚILE LOCALE: mai mult pentru cei săraci, fără pierderi la cei bogați. Comunitățile locale vor avea în 2019 cel mai mare buget din istoria României: circa 77 miliarde de lei, adică aproape jumătate din valoarea bugetului de stat (164,5 mld.). Aleșii locali vor păstra toate sumele încasate din impozitul pe venit și vor primi 11 miliarde de la Guvern, din cotele de TVA. Niciun județ nu va avea mai puțin de 400 lei/locuitor, față de doar 250 anterior, și nicio primărie nu va avea mai puțin de 1.200 lei/locuitor față de doar 750 lei înainte”, a scris Dragnea.

Primarii vor avea „pâinea și cuțitul”.

„Primăriile vor opri direct 60% din încasări, așa cum au cerut, iar restul de 40% vor merge la județ, din care 20% se vor întoarce la aceleași primării pentru echilibrare. Si bucureștenii vor avea mai mult decât înainte. Va avea loc o descentralizare a finanțelor, aleșii locali vor prelua o serie de cheltuieli din sarcina Guvernului, dar tot vor rămâne cu 9 miliarde mai mult decât aveau înainte. De acum, ei vor avea pâinea și cuțitul, dar asta îi obligă să fie mai responsabili față de cetățeni: mai multă chibzuință la cheltuielile curente și mai mulți bani pentru investițiile așteptate de comunitate”, a adăugat acesta.

Acum să-l vedem pe baronul local Păunel milogindu-se de fonduri la primarul nănaş Emil Boc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *