Editorial

Despre cei cu sufletul devorat de viermii răutății

UNTOLD 2017 s-a încheiat de câteva zile, ecourile au cam dispărut, oamenii s-au liniștit. Și cei care au fost la festival și cei care au rămas acasă. Ca în fiecare an, UNTOLD  a împărțit orașul în două: tabăra pro și tabăra contra. Fiecare și-au urat numai de bine unii altora, mai mult cei contra către cei pro, decât invers. Nemulțumirile sunt firești, le înțeleg, mă pun în postura celui care locuiește la 500 de metri de Cluj Arena și nu e iubitor de muzică EDM (electro dance music). E firesc și înțeleg să fie nervos pe UNTOLD-ul care nu îl lasă să doarmă patru nopți la rând.

Ce nu înțeleg e răutatea și înverșunarea din sufletele celor care sunt anti UNTOLD, anti manele, anti homosexuali, anti orice. Pentru că UNTOLD nu e singurul eveniment care scoate tot ce e mai rău din oameni. La fel a fost și când Ziar de Cluj a publicat ancheta despre preotul Cristian Pomohaci, și când a fost organizat marșul gay în Cluj, și când a murit Denisa Manelista și exemplele ar putea continua mult și bine.

De unde apar atâția viermi care le rod sufletele, inimile unora? Întrebare e de fapt: unii dintre noi mai au suflet sau au rămas doar niște carcase goale, mâncate de viermii răutății, invidiei și frustărilor?

Cum să cataloghezi prost și incult un om care merge la un festival de muzică EDM când tu nu l-ai văzut în viața ta pe omul ăla? Cum să te bucuri de moartea unei tinere de 27 de ani doar pentru că era cântăreață de manele? Cum să îți imaginezi scenarii de tortură diabolică pentru un preot care a luat-o pe arătură? Cum să dorești moartea cuiva care are altă orientare sexuală decât cea acceptată de majoritatea? Așa că de ce să ne mai batem cu pumnul în piept că trăim într-un oraș de cinci stele, într-o epocă a civilizației? Ce secol XXI, ce epocă a informației? Mulți nu au depășit epoca lui Fred Flinstone.

Pe net e simplu să înjuri, să faci mișto, să te dai deștept și șmecher. Te apără ecranul device-ului. Mai greu e când trebuie să îți susții punctul de vedere cu argumente clare și raționale, așa ca în dezbaterile alea americane pe care le vedem doar la TV sau pe net. La noi nu există cuvântul „dezbatere” saudacă există se confundă cu cearta ca la ușa cortului.

Atunci când toată lumea va învăța că discuțiile și dezbaterile sunt soluția rezolvării unor probleme poate nu o să ne mai înjurăm feroce pe internet și nu o să ne mai bucurăm de moartea cuiva care e manelist, cocalar sau orice altceva nu ne place. Atunci poate o să avem un UNTOLD care bucură pe toată lumea, o să avem toți compasiune față de moartea celor altfel decât noi, o să acceptăm orientarea sexuală diferită de a majorității și o să ne bucure faptul că Biserica Ortodoxă a scăpat de un personaj dubios și că mai există jurnaliști în țara asta care fac anchete pe bune.

Până atunci, inspirație la înjurături și scenarii de tortură! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *