Analiza

Despodobeşte, clujene, Bradul! Din jumătate de oraş s-au adunat peste 4 tone de brazi, până acum

În zilele dinaintea Crăciunului cea mai frecvent întâlnită întrebare era: „Unde mai sunt brazi?”. 2016 a fost primul an în care nicio piaţă din Cluj nu a fost autorizată să vândă brazi, aceştia putând fi achiziţionaţi din marile magazine sau din magazinele specializate. Şi, aşa cum Ziar de Cluj a arătat, şi ilegal, din „dubă” sau în faţa unor pieţe.

Încă din prima zi de Crăciun au fost descoperiţi zeci de brazi abandonaţi la ghene, în special în zona pieţelor mari. Legi încălcate şi risipă.

Însă a venit vremea că şi clujenii să îşi suspende spiritul Crăciunului până prin noiembrie-decembrie şi să despodobească brazii.

Din centru şi jumătatea vestică a oraşului, compania Rosal a colectat deja peste 4 tone de brazi, însă se pare că acest weekend prelungit va fi „vârful”.

„Oamenii au mai mult timp. Bugetarii au chiar 4 zile libere legate, aşa că au timp să-şi despodobească brazii”, a declarat pentru Ziar de Cluj directorul de producţie al Rosal, Petre Perde. Reprezentanţii Brantner-Vereş încă nu ne-au răspuns solicitărilor, însă, extrapolând, cifrele ar putea fi dublate.

Pentru că brazii nu pot fi ridicaţi împreună cu deşeurile menajere, de două săptămâni funcţionează un sistem bine pus la punct prin care se comunica locaţiile în care se află brazi abandonaţi.

După ce trece maşina care colectează deşeurile, un tractor cu remorcă sau un hăt trece pe la fiecare ghenă semnalizată şi adună brazii.

Cum nu reprezintă deşeuri menajere, majoritatea locuitorilor de la case s-au ferit să scoată brazii în faţă locuinţei, de teamă că ar putea fi taxaţi suplimentar. Aşa că mulţi pomi au ajuns pe spaţiul public sau în zone neîngrijite.

Clujenii care au cumpărat brazi din unele magazin au avut inclusiv şansa de a primi un cupon de cumpărături în valoare de 25 de lei, dacă ar fi returnat pomul până în 15 ianuarie.

„Noi nu am aruncat plasa aceea în care ni l-au dat. Cu tot cu plasă l-am băgat într-un sac şi l-a dus soţul înapoi. Nu e vorba de cei 25 de lei, ci de faptul că e datoria noastră să ne preocupe mediul”, spune Anca, una din clujencele care a despodobit bradul încă de acum două săptămâni.

Pe de altă parte sunt şi clujeni atât de pătrunşi de spiritul sărbătorilor, încât ţin cât pot de mult bradul.

„S-a întâmplat să îl desfac în Săptămâna Mare. Chiar ziua copilului nu a prins-o, dar mai mereu atârn şi mărţişoare în el. Crăciunul e sărbătoarea mea preferată, iar dacă tot sacrific un brad – întotdeauna din pepinieră, crescut cu acest scop – măcar să mă bucur de el câteva luni„, spune amuzată Daniela.

În urmă cu 10-20 de ani, băieţii aşteptau cu nerăbdare ca pomii de Crăciun să fie despodobiţi. Aceştia se transformau în săbii. Cel mai falnic brad devenea cel mai vânjos paloş. Acum băieţii nu mai aşteaptă săbiile, îşi duc luptele pe tablete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *