Despăgubirile pentru fermieri au fost anulate: Oros a chiulit de la alocarea banilor pe care i-a promis în campania electorală

Despăgubirile pentru fermieri se amână în contextul în care fondurile de sprijin au fost înjumătățite, iar banii de secetă lipsesc. Ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oroș, a tras chiulul de la dezbaterea privind alocarea fondurilor pentru fermieri, bani pe care i-a promis în campania electorală. De fapt, odată cu dezbaterea privind adoptarea bugetului central 2021, despăgubirile promise fermierilor și agricultorilor români au fost respinse. 

Amendamentul privind suplimentarea bugetului 2021 cu sumele promise fermierilor cu culturile calamitate a primit vot negativ, fiind în acest fel respins. 

Printre chiulangii care au ținut să uite de promisiunile PNL-iste din campanie electorală s-a numărat chiar ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), clujeanul Adrian Oros.

Alături de acesta, la dezbaterea pentru votul privind adoptarea amendamentului pentru suplimentarea fondurilor pentru fermieri a lipsit chiar premierul Florin Cîțu, potrivit agrointel.ro

Ulterior, proiectul bugetului central 2021 a fost adoptat fără nici un amendament, aspect ce a reprezentat un motiv de laudă pentru Cîțu. 

„Este o premieră când bugetul trece fără niciun amendament.

Arată că suntem o coaliție puternică, pregătită să reziste 4 ani”, a declarat Florin Cîțu după aprobarea bugetului.

În acest context, bugetul Ministerului Agriculturii pe 2021 este în sumă de 26.005.827.000 de lei.

După cum semnala Ziar de Cluj, ministrul Agriculturii, clujeanul Adrian Oroș, a promis încă de anul trecut că despăgubirile vor ajunge din decembrie 2020 în conturile fermierilor.

Însă acest lucru nu s-a întâmplat.

La cum arată bugetul MADR pe 2021, fermierii români rămân păgubași. 

Un aspect de impact asupra fermierilor constă în reducerea considerabilă a sumelor alocate prin bugetul de stat pentru sprijinirea acestora.

Din păcate, bugetul pentru Agricultură nu prevede banii pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă.

Fondurile pentru despăgubirea fermierilor care au avut calamități de secetă la culturile de primăvară nu se regăsesc în bugetul național pe acest an. 

Mai mult, ministrul clujean al Agriculturii, Adrian Oroș, anunța recent că fermierii români sunt îndemnați să se împrumute la bănci.

Încă din perioada campaniei electorale, ministrul Agriculturii (PNL) oferea asigurări în privința despăgubirilor acordate fermierilor pentru culturile calamitate, prin intermediul fondurilor europene. 

CITEȘTE ȘI: Despăgubirile se amână: Adrian Oros îi trimite pe fermieri să se împrumute de la bănci

Recent, una dintre asociațiile fermierilor români (Asociația Forța Fermierilor) a luat act cu revoltă de propunerea de buget al Ministerului Agriculturii pentru 2021 și a anunțat că fermierii vor să iasă în stradă pentru a-și striga nemulțumirile în condițiile în care o mare parte din fermierii României se vor afla în imposibilitatea de a-și finanța lucrările agricole ale acestui an.

Acest lucru va însemna falimente în lanț și zeci de mii de familii ce vor rămâne pe drumuri.

„Este inadmisibil ca responsabilii din Ministerul Agriculturii să nu fi fost în stare să explice, cu argumente, la nivelul Guvernului, că despăgubirile de secetă înseamnă o investiție în creșterea economică a acestui an și nicidecum o “pomană” de la buget. 

Suntem consternați de lipsa de combativitate a ministrului Agriculturii, Adrian Oros, în a susține interesele fermierilor români și a obține alocări bugetare pentru a pune agricultura în ofensivă în 2021″, notează aceștia. 

Fermierii români sunt revoltați de reducerea brutală de sume alocate programelor de sprijinire a producătorilor agricoli. O reducere cu 50% a acestui buget înseamnă că jumătate dintre fermieri nu vor supraviețui economic acestui an.

CITEȘTE ȘI: Bugetul Agriculturii lui Oros în 2021: Fondurile pentru sprijinirea fermierilor, diminuate cu 50%. Banii de secetă lipsesc

 

 

 

 

 

 

sursa foto: adrianoros/facebook.com 

Adauga comentariu