Deși lovită de incompatibilitate printr-o decizie definitivă a ANI, Steluța Cătăniciu vizează încă o tură în Parlamentul Românie

Deputatul clujean din partea ALDE Ioan Moldovan (fost PC) va fi exclus din Parlamentul României, după ce Agenția Națională de Integritate (ANI) a transmis Biroului permanent al Camerei Deputaților o scrisoare în care solicită să se ia act de vacantarea postului acestuia de deputat, în urma stării de incompatibilitate. Comisia Juridică a Camerei Deputaților a dat curs solicitării Agenției Naționale de Integritate privind incompatibilitatea lui Moldovan și a aprobat excluderea sa din Parlament.

Cu un om scos din schemă, tabăra lui Mircea Irimie (ex-PC), care s-a trezit scos de pe pozițiile eligibile, o vrea pe Steluța Cătăniciu (ex-PNL, cu care este în război “fratricid”) afară din organizație și din grupul de candidați la alegerile parlamentare. Contestatarii din ALDE Cluj susțin că Steluța Cătăniciu a adoptat o tactică eronată la alegerile locale din luna iunie, când a făcut alianță cu cei de la PSD pentru alegerile pentru Primăria Cluj-Napoca.

Sprijinită total de către Călin Popescu Tăriceanu, Steluța Cătăniciu se ține tare pe poziție, astfel că, deocamdată, la Camera Deputaților pe primul loc pe lista ALDE Cluj este chiar ea, iar pe locul al doilea este dejeanul Vicențiu Știr.

Reamintim faptul că, anul trecut, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv că deputata ALDE Steluța Cătăniciu a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, pe vremea când era consilier local în Cluj Napoca.

Potrivit ANI, Steluța Cătăniciu a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în calitate de consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, județul Cluj, a participat, la data de 7 aprilie 2009, la procesul de deliberare și adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spațiu cu altă destinație a Societății Cooperativa Meșteșugărească Foto Optica din Cluj-Napoca, scrie Agerpres. Ulterior adoptării acestei hotărâri, la data de 5 mai 2009, Steluța Cătăniciu a încheiat cu societatea menționată un contract de asistență juridică privind reprezentarea în instanță a intereselor societății în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Mai mult, Steluța Cătăniciu a reprezentat în instanță interesele Societății Cooperativa Meșteșugărească Foto Optica din Cluj-Napoca în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, prin contractele de asistență juridică încheiate la data de 22 aprilie 2008 și 5 mai 2009. Pentru contractele încheiate, Steluța Cătăniciu a încasat suma de 8.000 lei. Părți în litigiu au fost Societatea Cooperativa Meșteșugărească Foto Optica, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca și Comisia de vânzare a spațiilor comerciale și de prestări servicii din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. În perioada 27 iunie 2008 — 4 noiembrie 2008, Steluța Cătăniciu a deținut calitatea de membru al Comisiei de vânzare a spațiilor comerciale și de prestări servicii, comisie aflată în subordinea Primăriei Cluj-Napoca. ANI susținea că, deși avea un interes patrimonial personal în problema supusă dezbaterilor, Steluța Cătăniciu a participat, la data de 7 aprilie 2009, la procesul de deliberare și adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spațiu cu altă destinație a Societății Cooperativa Meșteșugărească Foto Optica. Conform dispozițiilor art. 46 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, "Nu pot lua parte la deliberarea și la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soț, soție, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local". Potrivit prevederilor art. 77 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea și adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii, aceștia fiind obligați să anunțe, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl au în problema respectivă.

Cu sentința definitivă și executorie dată încă de acum un an, Steluța Gustica Cătăniciu s-a considerat nevinovată în continuare și a refuzat să părăsească Camera Deputaților. Nici colegii nu i-au cerut acest lucru, motivând că sentința se aplică situațiilor ulterioare. Adică Steluța Gustica Cătăniciu nu ar mai avea voie să candideze pentru un nou mandat. După cum se vede, mai are voie. Necunoscute sunt cărările legii în România!

Comentarii

Claudia

05.10.2016 16:59

Ființa aceasta este lovită de o mare nesimțire! 

Adauga comentariu