In vizor

Deputatul Emanuel Ungureanu depune o nouă plângere la DIICOT legată de abuzurile funcționarilor de la CNAS și Ministerul Sănătății

Deputatul USR Emanuel Ungureanu va depune astăzi o sesizare la DIICOT cu privire la posibile fapte de abuz în serviciu sau luare de mită ale funcționarilor de la Casa de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății care au efectuat un control la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj. 

Cei patru funcționari (Sanda-Cristina Grăjdeanu, Cezar Radu, Andreea Safta și Ema-Iulia Popovici) care au fost, în perioada 15-26.05.2017, în control la Cluj, la solicitarea DIICOT, au fost cazați la un hotel de cinci stele din oraș, deși nu aveau dreptul legal să beneficieze de acest confort (conform HG 1860/2006, capitolul 4, articolul 26, al.1 litera a). Cazarea a fost efectuată de reprezentantul Ministerului Sănătății, Claudiu Mihai Hirțea, și, din informațiile oferite de către Emanuel Ungureanu, cu implicarea directă a managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, Petru Șușcă.  

„Este foarte ciudat că niște funcționari publici veniți la un control inițiat de DIICOT și-au permis să se cazeze la un hotel de cinci stele din Cluj-Napoca, în condițiile în care legea prevede că funcționarii se pot caza la un hotel de maximum 3 stele. Dovada că acest control a fost viciat o avem în aceste zile când o altă echipă mixtă a fost trimisă la Institutul de Transplant din Cluj, tot de către DIICOT, un indiciu clar că procurorii au suspiciuni că funcționarii publici trimiși prima dată în control, în perioada 15-26.05.2017, nu și-au făcut datoria corespunzător”, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

DIICOT a solicitat controlul CNAS la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj, ca urmare a unei sesizări depuse tot de deputatul Emanuel Ungureanu în luna martie. În sesizare, deputatul USR devoala o practică din ultimii zece ani la nivelul acestei instituții medicale prin care pacienții cu diferite afecțiuni urologice, care se adresau cu bilet de trimitere acestei instituții de stat, erau direcționați de către profesorul Lucan către clinica privată Lukmed. Această clinică este deținută de familia Lucan și administrată de fiul profesorului Lucan, Ciprian Lucan, care era și angajat al Institutului din Cluj. 

Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj este în pragul falimentului din cauza unei datorii de 2,2 milioane de lei, acumulată în cea mai mare parte în perioada în care la conducerea acestei instituții se afla profesorul Mihai Lucan. Situația a devenit dramatică în urmă cu câteva zile când au fost blocate conturile instituției din care se plăteau salariile angajaților. 

„Încă din luna martie a acestui an, am tras un semnal de alarmă la adresa ministrului Sănătății că trebuie să găsească soluțiile legale pentru a salva Institutul de la faliment, eventual printr-o rectificare bugetară, hotărâre de guvern, care să șteargă datoriile acestei instituții și printr-un plan de management eficient care să îl readucă pe linia de plutire. Fac din nou un apel public către ministrul Bodog pentru a găsi o rezolvare rapidă a crizei de la Institutul de Transplant din Cluj”, a susținut deputatul Emanuel Ungureanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *