Deputatul clujean Mate Andras, condamnat la inchisoare pentru conflict de interese

Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat pe deputatul UDMR Mate Andras Levente la sase luni de inchisoare cu suspendare, pentru conflict de interese. Deputatul clujean a fost gasit vinovat de faptul ca si-a angajat sotia la biroul sau parlamentar. Decizia instantei nu este definitiva.

Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus ca deputatului sa ii fie suspendata pedeapsa pe un termen de incercare de doi ani si sase luni, care se va socoti de la data ramanerii definitive a hotararii. De asemenea, potrivit deciziei instantei, lui Mate Andras Levente i-au fost interzise mai multe drepturi.

“In baza art. 253/1 Cod penal anterior, cu aplicarea art.5 C.pen., condamna pe inculpatul Mate Andras Levente , la pedeapsa de 6 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese. In temeiul art.71 C.pen. ant. interzice inculpatului drepturile prev. de art.64 alin.1 lit.a teza a II-a, lit.b si c C.pen. ant. cu titlu de pedeapsa accesorie. In baza art. 81 Cod penal anterior dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei inchisorii pe un termen de incercare de 2 ani si 6 luni, calculat conform art. 82 Cod penal si care se socoteste de la data ramanerii definitive a hotararii. In conformitate cu art.71 alin.5 C.pen. ant. pe durata termenului de incercare se suspenda executarea pedepselor accesorii. In baza art.359 C.pr.pen. ant. atrage atentia inculpatului Mate Andras Levente asupra disp. art. 83 Cod penal anterior privind cazurile de revocare a suspendarii conditionate a executarii pedepsei. Obliga inculpatul la plata sumei de 2.700 lei cheltuieli judiciare catre stat, din care suma de 2000 lei, cheltuieli judiciare efectuate in faza de urmarire penala si 700 lei cheltuieli judiciare efectuate in cursul judecatii in prima instanta. Onorariul partial al aparatorului desemnat din oficiu, pana la prezentarea aparatorului ales, in cuantum de 100 lei, se plateste din fondul Ministerului Justitiei”, se arata in minuta ICCJ.

Hotararea nu este definitiva si poate fi contestata la Completul de cinci judecatori al instantei supreme.

Mate Andras a fost trimis in judecata in septembrie 2013, in urma unei sesizari a Agentiei Nationale de Integritate. El a propus angajarea si a avizat contractul individual de munca privind angajarea sotiei sale, Erzsebet Mate, in perioada 16 martie 2010 - 1 ianuarie 2011, in cadrul Biroului Parlamentar - Circumscriptia electorala nr. 13 Cluj, arata atunci ANI. Deputatul clujean nu a putut fi contactat.

 

Comentarii

gogu

03.07.2014 08:18

Pe cand vor fi condamnati si alti primari din judet pentru asemenea fapte ?A se vedea primarii de pe D.N. 1,E.60.

Adauga comentariu